فیاضی، غلامرضا

غلامرضا فياضى (متولد 1328ش)، استاد سطح عالی حوزه، عضو هیئت مدیره مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه، نماینده مجلس خبرگان رهبری و رئیس مجمع عالی حکمت اسلامی است.

فیاضی، غلامرضا
نام فیاضی، غلامرضا
نام‌های دیگر
نام پدر اسدالله
متولد 1328ش
محل تولد قم
رحلت
اساتید دوزدوزانى

وحيد خراسانى

آيت‌الله جوادى آملى

برخی آثار هستی و چیستی در مکتب صدرایی

منطق همراه با متن عربی

نهاية الحكمة (فیاضی)

کد مؤلف AUTHORCODE05851AUTHORCODE

ولادت

در سال ۱۳۲۸ش در شهر قم، در خانواده‌ای مذهبی دیده به جهان گشود. پدرش، مرحوم حاج اسدالله، به پیشه بنّایی اشتغال داشت و از همین راه امرار معاش می‌کرد. استاد فیاضی در دوران نوجوانی مدتی همراه پدر به کار ساختمانی پرداخت. در یکی از همین روزها، در منزل یکی از علمای برجسته، مورد توجه آن روحانی قرار گرفت و با توصیه او و رضایت پدر، به تحصیل در حوزه علمیه قم روی آورد.

تحصیلات

استاد فیاضی پس از آموختن قرآن و بخشی از دروس فارسی نزد مادر و در مکتب‌خانه، وارد حوزه علمیه شد و پس از اتمام دوره مقدمات، به دروس سطح راه یافت و سپس سال‌ها در درس خارج فقه و اصول استادان برجسته شرکت کرد. هم‌زمان با فقه و اصول، به فراگیری علوم عقلی نیز پرداخت و بعدها خود از اساتید برجسته این حوزه شد.

او همزمان با تحصيل فقه و اصول، علوم عقلى را نيز در نزد استادان خبره فراگرفت، به‌گونه‌اى كه بعدها خود به تدريس آن دروس روآورد و درس او در زمره بهترين دروس حوزه در علوم عقلى به شمار رفت.

استاد فياضى در سالهاى تحصيل خود به محضر استادان برجسته بسيارى شرفياب شد. او جامع المقدمات را نزد مرحوم شيخ محمدحسن قاضى‌زاده كه همانا مشوق اصلى او براى رو آوردن به تحصيل در حوزه بود، فرا گرفت.

دروس ديگر حوزه را نزد اساتيدى همچون حجج اسلام و حضرات آيات باكويى، شيخ حسن تهرانى، جليلى، دوزدوزانى، فاضل هرندى، سيد ابوالفضل موسوى تبريزى، تقديرى، نورى همدانى، مؤمن قمى، شيخ على پناه اشتهاردى و فاضل لنكرانى گذراند.

وى از سال 1351ش به مدت چهارده سال در دروس خارج حضرات آيات آقايان گلپايگانى، اراكى، حائرى، شاه‌آبادى، شيخ كاظم تبريزى، شيخ جواد تبريزى و وحيد خراسانى شركت كرد.

او در بخش علوم عقلى، شرح منظومه سبزوارى را نزد آيت‌الله گرامى، بدايه را نزد آيت‌الله جوادى آملى، نهايه را نزد آيت‌الله مصباح يزدى و اسفار را نزد آيت‌الله جوادى آملى فرا گرفت. همچنين او تمهيدالقواعد و شرح فصوص الحكم را نزد آيت‌الله جوادى آملى آموخت.

تدریس

ايشان در سالهاى متمادى و از سالهاى آغازين تحصيل به امر تدريس اهتمام ويژه‌اى داشت. او دروس مختلف دوره مقدمات و سطح را بارها تدريس كرده و سپس به تدريس بدايه، نهايه و شرح اشارات رو آورد و هم اكنون نيز به تدريس اسفار اشتغال دارد. تبيين زيبا و استوار علوم عقلى از ويژگى‌هاى اوست و دروس و حتى نوارهاى تدريس او همواره مورد استفاده طلاب بوده است.

دیدگاه‌های فلسفی

آیت‌الله فیاضی، از فلاسفه نواندیش معاصر حوزه فلسفه اسلامی است که با استقلال نظر، به بازخوانی و تحلیل نوین فلسفه صدرایی پرداخته است. یکی از دیدگاه‌های خاص او، قرائت ویژه از اصالت وجود است که گاه به «اصالت وجود و ماهیت» تعبیر می‌شود. او معتقد است این قرائت، با تفسیر ابن‌سینا از تقدم وجود بر ماهیت و نیز با اصالت وجود صدرایی همخوان است؛ به‌ویژه اگر اصالت به معنای «تقدم در تحقق» دانسته شود، نه صرف وجود مستقل.

نظرات فلسفی ایشان که گاه با برخی قرائت‌های رایج تفاوت دارد، مبنای گفت‌وگوها، تقریرات و تحلیل‌های علمی فراوانی بوده است.

مسئولیت‌ها

  • عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
  • استاد و عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)
  • عضو هیئت امنای همان مؤسسه به حکم رهبر انقلاب (از بهمن ۱۳۹۹)
  • رئیس مجمع عالی حکمت اسلامی
  • نماینده مردم خراسان شمالی در مجلس خبرگان رهبری (از سال ۱۳۹۸)
  • امام جماعت مؤسسه امام خمینی(ره)

تأیید رهبری

در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۹۷، مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای هیئت مؤسس مجمع عالی حکمت اسلامی، درباره استاد فیاضی فرمودند:

«خیلی ممنون و متشکّریم از جناب آقای فیاضی که واقعاً ایشان وجود بابرکتی هستند و توانستند در قم این مجموعه (مجمع عالی حکمت) را تشکیل بدهند... بسیار باارزش است.»

و افزودند:

«همین کاری که آقای فیاضی و آقایان فرمودند که حرف جدیدی یا تقریر جدیدی یا برهان جدیدی برای یک مطلب اثبات‌شده یا ردّ جدیدی برای یک حرف غلط مطرح می‌شود، این خیلی باارزش است؛ اینها پیش‌برنده علوم عقلی است.»

آثار

  1. المنطق.
  2. درآمدى بر معرفت‌شناسى.
  3. منطق (با متن عربی).
  4. تصحيح نهاية الحكمة.
  5. هستى و چيستى در مكتب صدرايى.

وابسته‌ها