جایگاه غدیر

جایگاه غدیر، تألیف محمد دشتی (1330-1380ش)، کتابی است در موضوع غدیر خم که از دیدگاهی نو، مباحث مهم و اساسی مطرح‌شده در خطبه غدیر را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.

‏جایگاه غدیر
جایگاه غدیر
پدیدآوراندشتی، محمد (نويسنده)
ناشرمؤسسه فرهنگی تحقيقاتی اميرالمومنين (علیه‌السلام)
مکان نشرایران - قم
سال نشر1386ش
چاپ4
شابک964-6422-19-5
موضوععلی بن ابی‌طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - اثبات خلافت - علی بن ابی‌طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - احادیث - غدیر خم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏د‎‏5‎‏ج‎‏2 223/54 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در مقدمه کتاب، از تحریف خطبه حجة الوداع توسط برخی از گروه‌های اسلامی سخن گفته که در کتاب‌های خود سخنان رسول خدا نسبت به ولایت و رهبری امام علی(ع) را حذف کردند و تنها تذکرات اخلاقی آن را آوردند[۱]‏.

دشتی، معتقد است که این سخن حق که: «روز غدیر، روز اعلام ولایت و روز ابلاغ رهبری و وصایت امیرالمؤمنین(ع) است»، تمام حقیقت نیست، گوشه‌ای از حقیقت است، یک روی سکه است. وی معتقد است که «ابلاغ ولایت» قبل از غدیر خم توسط رسول‌خدا(ص) در ده‌ها سخنرانی و صدها حدیث و روایت مطرح شده بود. باید دید در غدیر خم کدام حقیقت آشکار مطرح شد؟ و اوج خشم و کینه‌توزی سران احزاب برای چه بود؟ چه گذشت که دیگر تحمل خود را از دست دادند و قصد جان پیامبر(ص) را کردند؟ اگر تنها «ابلاغ ولایت» بود که آن‌همه از ماجراهای تلخ سیاسی را دامن نمی‌زدند؛ زیرا در مدینه بارها ولایت حضرت امیرالمؤمنین(ع) را شنیدند و اعتراض نکردند[۲]‏.

مباحث کتاب در شش بخش تنظیم شده است. در اولین بخش کتاب، به موضوع دوستی اشاره شده و تصریح شده که دوستی با علی یا ابلاغ دوستی که «بیعت کردن» ندارد. پیامبر اسلام(ص)، 120 هزار حاجی از سراسر کشور اسلامی را در روز و شب غدیر خم در یک بیابان نگه می‌دارد که بگوید: «ای مردم من علی را دوست دارم؟»[۳]‏.

در بخش‌های بعدی، با عناوین غدیر و ابلاغ دوستی، آیا غدیر برای اعلام ولایت بود؟، تعیین امام، آیا غدیر برای ابلاغ ولایت بود؟، آیا غدیر روز ولایت امام بود؟ مطالب ذکرشده در مقدمه شرح و بسط داده شده است. در روز غدیر، نه‌تنها ولایت امام علی(ع) ابلاغ شد، بلکه رهبری امت اسلامی تا ظهور حضرت مهدی(عج) و دوران رجعت و قیامت مطرح و از مردم بیعت و اعتراف گرفته شد[۴]‏. در آخرین بخش کتاب نیز متن خطبه پیامبر در روز غدیر با دوازده عنوان با ذکر ترجمه عبارات ارائه شده است[۵]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص14-13
  2. ر.ک: همان، ص16-15
  3. ر.ک: متن کتاب، ص32
  4. ر.ک: همان، ص139
  5. ر.ک: همان، ص185-147

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها