ترجمه دلائل الصدق

ترجمه دلائل الصدق اثر محمد سپهرى، محقق، نویسنده، مترجم و استاد دانشگاه در رشته تاريخ اسلام، ترجمه‌ای است از کتاب دلائل الصدق محمدحسن مظفر. كتاب در دو جلد به زبان فارسى، اثری است در شناخت خدا و نبوت و اثبات مقامات و فضایل امام علی(ع).

ترجمه دلائل الصدق
ترجمه دلائل الصدق
پدیدآورانعلامه حلی، حسن بن یوسف (نویسنده)

فضل‌الله بن روزبهان (نویسنده)

مظفر، محمدحسن (نویسنده)

سپهری، محمد (مترجم)
عنوان‌های دیگرابطال الباطل

فضایل امیرالمؤمنین و امامته من دلایل الصدق

نهج الحق و کشف الصدق

شامل نهج الحق و کشف الصدق نوشته علامه حلی، ابطال الباطل نوشته فضل بن روز بهان، فضایل امیرالمؤمنین و امامته من دلایل الصدق نوشته محمدحسنمظفر

دلائل الصدق. فارسی
ناشرامير کبير
مکان نشرتهران - ایران
سال نشر1374 ش
چاپ1
شابک964-00-0074-4
موضوعاهل سنت - دفاعیه‌ها و ردیه‌ها

شیعه - دفاعیه‌ها و ردیه‌ها

علامه حلی، حسن بن یوسف، 648 - 726ق. نهج الحق و کشف الصدق - نقد و تقسیر

علی بن ابی‌طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - اثبات خلافت

علی بن ابی‌طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. - امامت

فضل‌الله بن روزبهان، 860؟ - 925ق. ابطال الباطل - نقد و تفسیر
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏210‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ع‎‏8‎‏ ‎‏ن‎‏9‎‏0‎‏87‎‏841
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

علامه حلی فقیه و متکلم معروف شیعه کتابی را با عنوان نهج الحق و کشف الصدق در اثبات تعالیم شیعی به ویژه موضوع امامت به نگارش در آورده است. فضل بن روزبهان سنی مذهب، در قرن نهم با لحنی گزنده و توأم با سب و ناسزا کتابی را با عنوان ابطال نهج الحق و اهمال کشف الباطل، در رد دیدگاه‌های علامه به رشته تحریر در آورده و مرحوم مظفر از عالمان قرن چهاردهم شیعی نیز، در کتاب دلائل الصدق که بر گردان آن همین کتاب است، به رد و ابطال ردیه‌های فضل بن روزبهان پرداخته و فضایل و امامت امیر مؤمنان(ع) را اثبات کرده است. بنابراین، می‌توان کتاب در برگیرنده‌ی سه نوشته‌ی مورد اشاره دانست.

نویسنده، به شیوه کلامی و جدلی، ضمن اشاره به دیدگاه‌های علامه حلی و مناقشات فضل بن روزبهان در کتاب ابطال الباطل، به انتقاد و رد سخنان فضل می‌پردازد.[۱]

ساختار

جلد نخست كتاب؛ مشتمل بر مقدمه‌اى مفصل به قلم مترجم، پيشگفتار و نيز مقدمه مؤلف است. مجموع دو جلد كتاب مشتمل بر پنج مسأله است.

گزارش محتوا

اين كتاب ترجمه «دلائل الصدق» مرحوم شيخ محمدحسن مظفر است كه در رد كتاب ابطال نهج الباطل و اهمال كشف العاطل فضل ابن روزبهان خنجى كه خود رديه‌اى است بر كتاب نهج الحق و كشف الصدق علامه حلى، نگاشته شده است.

جلد اول كتاب به تفصيل چهار مسأله زير را بررسى كرده و طى آن ديدگاه‌هاى شيعه و اشاعره را به گونه‌اى تطبيقى مورد بحث قرار داده و ديدگاه‌هاى فضل بن روزبهان را نقد مى‌كند: مسأله اول: ادراك. مسأله دوم: نظر. مسأله سوم: صفات خداى تعالى. مسأله چهارم: نبوت.

جلد دوم طى پنج مبحث به مسأله امامت مى‌پردازد:

مبحث اول: وجوب عصمت امام؛

مبحث دوم: امام بايداز ديگران افضل و برتر باشد.

مبحث سوم: راه تعيين امام.

مبحث چهارم: تعيين امام پس از رسول خدا(ص) و دلالت عقل بر امامت امیرالمؤمنین على(ع).

مبحث پنجم: ذكر برخى از فضائلى كه وجوب امامت امام على(ع) را به اثبات مى‌رساند.

مباحث اول و دوم كتاب مختصرا به بحث از عصمت و اثبات وجوب معصوم بودن و نيز وجوب افضل بودن امام مى‌پردازد.

مبحث سوم با بيان اين كه از نظر شيعه امام فقط به دو طريق مى‌تواند، تعيين شود؛ يكى نص صريح خداوند يا پيامبر يا امامى كه بر امامتش نص وجود دارد و يا ظهور معجزه به دست او، و ديگرى دلالت عقل، به بررسى راه تعيين امام مى‌پردازد.

مبحث چهارم، مفصل‌ترين مبحث جلد دوم است و تمامى آيات و روايات اثبات‌كننده امامت امیرالمؤمنین(ع) را نقل مى‌كند. علامه حلى 84 آيه را در كتاب خود ذكر كرده و با نقل رواياتى از عالمان و مفسران بزرگ اهل سنت، دلالت آن‌ها بر امامت حضرت امير(ع) یا فضايل ايشان و اهل‌بيت را به اثبات رسانده است. مرحوم مظفر 16 آيه ديگر را نيز خود به مجموع آيات مى‌افزايد و با همان سبک و استناد به مصادر اهل سنت همان نتيجه را مى‌گيرد.

پس از ذكر آيات نوبت به مسأله تعيين امام از طريق سنت مى‌رسد. در اين بخش 28 حديث از طرق اهل سنت نقل شده است و مرحوم مظفر پس از نقل سخنان علامه حلى و فضل بن روزبهان، با افزودن توضيحاتى مفصل، به خوبى به تبيين اصل مطلب و چگونگى دلالت احاديث پرداخته است.

مبحث پنجم به ذكر فضائل امیرالمؤمنین(ع) در هنگام ولادت و پس از ولادت اختصاص يافته است. فضائل پس از ولادت حضرت به سه قسم تقسيم شده‌اند: فضائل نفسانى، بدنى و خارجى.

فضايل نفسانى تحت عناوين ايمان، علم، خبر دادن از غيب، شجاعت، زهد، كرم، استجابت دعا و حسن خلق و حلم مورد بررسى قرار گرفته است.

به فضائل بدنى در دو بخش عبادت و جهاد پرداخته شده است و فضايل خارجى تحت عنوان اين چهار مطلب بررسى شده‌اند: نسب، همسر و فرزندان، محبت آن حضرت و اينكه آن حضرت صاحب حوض و لواء و صراط و إذن است.

وضعیت کتاب

ترجمه حاضر از كتاب دلائل الصدق در عين صحت و برخوردارى از دقت لازم، بسيار روان و گوياست و نمونه‌اى خوب از يك ترجمه قابل قبول ارائه مى‌كند. تنها اشكالى كه متوجه ترجمه است، اين كه آيات مورد بحث و نيز برخى اشعار عربى به فارسى ترجمه نشده‌اند.

نسخه حاضر در برنامه؛ مشتمل بر پاورقى‌هایى به قلم مؤلف و مترجم و فاقد هر گونه فهرست مى‌باشد.

پانويس

  1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص121-122


منابع مقاله

  1. معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.
  2. بعثت، انتظار و ظهور، گفتگو با دكتر محمد سپهرى، سايت حوزه، مرداد1385.
  3. امينى، فرزانه، دلائل الصدق، فضائل و امامت امام على(ع)، كتاب ماه دين، خرداد 1378، ش20، ص14-15.
  4. مقدمه مترجم.

وابسته‌ها