معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران

معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران تألیف محمد دشتى (۱۳۳۰-۱۳۸۰ش)، در این مجموعه به تأثیر معارف نهج‌البلاغه و پند و اندرزهای امام علی(ع) در ادبیات فارسی، به ویژه ادبیات منظوم پرداخته شده است.

‏معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران
معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران
پدیدآوراندشتی، محمد (نویسنده) جمعي از محققان مؤسسه تحقيقاتي امير المومنين علیه‌السلام (نویسنده)
ناشرمؤسسه فرهنگي تحقيقاتي اميرالمومنين (علیه‌السلام)
مکان نشرايران - قم
سال نشر1376ش.
چاپدوم
موضوععلي بن ابي طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج‌البلاغه - تاثير بر شعر فارسي

علي بن ابي طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج‌البلاغه - شعر علي بن ابي طالب(ع)، امام اول، 23 قبل از هجرت - 40ق. نهج‌البلاغه - شواهد شعري شعر مذهبی - مجموعه‌ها

شعر فارسي - مجموعه‌‎ها
زبانفارسي
کد کنگره
‏‎‏/‎‏ت‎‏2‎‏د‎‏5 / 38/09 BP

مؤلف با بررسی اشعار شاعران بلند آوازه‌ای چون فردوسی، مولوی، حافظ، سعدی، سنایی، عطار، ناصر خسرو، بسطامی، فیض کاشانی، اقبال لاهوری، دهخدا و امام خمینی(ره)، اثرپذیری این سخن سرایان را از کلمات گهربار امیر مؤمنان(ع) در دو بخش قالبی و مضمونی تشریح کرده است.

وی ابتدا به فرازی از سخنان امیر مؤمنان(ع) در نهج‌البلاغه اشاره می‌کند و سپس، ابیاتی از سخن سرایان ادب فارسی را ذکر نموده و نشان می‌دهد که چگونه این ناموران شعر پارسی، در قالب اشاره، اقتباس، استعاره، تضمین، ترجمه و تلمیح از قالب و محتوای معارف نهج‌البلاغه سیراب شده‌اند و غنای شعر خود را دو چندان کرده‌اند.

نویسنده، در پایان به فهرست موضوعی مدخل‌هایی پرداخته که شاعران یاد شده از کلمات علی(ع) اقتباس کرده‌اند و نشانی خطبه‌ها، نامه‌ها و کلمات قصار را نیز، در کنار آن ذکر کرده است. این مدخل‌ها که افزون بر صدها موضوع می‌شود، در باره مسائل اعتقادی، اخلاقی، سیاسی، پند و اندرز، دنیا و آخرت، فضایل و مناقب اهل بیت(ع)، بعثت پیامبر، آموزش و پرورش، تواضع و فروتنی، دستگیری از تهیدستان عبرت از روزگار و مقام و منزلت علی(ع) است.[۱]

پانويس

  1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص332-333


منابع مقاله

معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.

وابسته‌ها