الأحجار الكريمة

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الأحجار الكريمة تألیف محسن عقيل كه در آن مطالب مختلفى پيرامون سنگ‌هاى قيمتى گردآورى شده است.

الأحجار الکریمة
الأحجار الكريمة
پدیدآورانعقیل، محسن (نویسنده)
عنوان‌های دیگرالتختم - الخواص - النقوش
ناشرذوی القربی
مکان نشرقم - ایران
سال نشر2005 م
چاپ1
شابک964-7997-97-3
موضوعسنگ‏های قیمتی

سنگهای قیمتی - احادیث سنگ‏های قیمتی - کلمات قصار

سنگ‏های قیمتی- خواص - احادیث
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏‎‏QE‎‏ ‎‏392‎‏ ‎‏/‎‏ع‎‏7‎‏الف‎‏3
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

سنگ‌هاى قيمتى به سبب زيبايى و ارزشى كه دارند از دوران كهن مورد توجه قرار گرفته‌اند. در كنار زيبايى و ارزشى كه این سنگ‌ها دارند گاه خواص شگفت‌انگیزى پيرامون بعضى از سنگ‌هاى قيمتى نقل شده كه نمونه‌هایى از این مباحث در روايات اسلامى نيز وارد شده است.

وى از چند منبع در نگارش این اثر بهره برده است: اولین منبع وى روايات اسلامى پيرامون این سنگ‌ها است. منبع ديگر او در نگارش این اثر سخنان سنگ‌شناسان و گوهرشناسان است كه از قديم الايام تاكنون مطرح شده است.

ساختار

کتاب در سه قسم (بخش) به رشته تحرير درآمده كه هر بخش نيز مشتمل بر عناوين متعددى است.

مؤلف در نگارش این اثر به منابع متعددى مراجعه نموده است. بعضى از منابع روايى او عبارتند از مكارم الاخلاق، قرب الاسناد، معانى الاخبار، وسائل الشيعه، سنن أبي‌داود، سنن ترمذى و سنن ابن ماجه.

گزارش محتوا

خلاصه مطالب کتاب به ترتيب بخش‌هاى کتاب عبارت است از:

  1. سنگ‌هاى قيمتى و تختّم به آنها: در این بخش كه بيشتر برگرفته از روايات است اولاً سنگ‌هاى قيمتى معرفى شده و تختّم به آنها و استحباب آنها بيان شده است. همچنين در این قسمت آداب تختّم و مسائلى از این قبيل بيان شده است.
  2. درباره خواص سنگها: در این بخش كه بيشترين حجم کتاب را به خود اختصاص داده است انواع سنگ‌هاى قيمتى معرفى شده و آنگاه اقسام هر یک و خواص آنها بيان مى‌شود.
  3. پيرامون خاصیت سنگ‌ها و آثار معنوى آنها: زياد شدن حافظه، جلب محبت، ايجاد شادى و سرور، رفع اندوه و ترس، زياد شدن روزى و پسنديده شدن اخلاق از خواصى است كه درباره سنگ‌ها در این بخش نقل شده است.

پيرامون سنگ‌هاى قيمتى كتب متعددى نوشته شده است كه از جمله آنها مى‌توان به کتاب الجماهر في الجواهر تأليف ابوريحان بيرونى، تنسوج‌نامه ايلخانى نوشته خواجه نصيرالدين طوسى، الجواهر و صفاتها نگاشته يوحنا بن ماسويه اشاره كرد.خصوصيت این کتاب‌ها معرفى و بررسى خواص شگرف سنگ‌هاى قيمتى از ديدگاه جواهرشناسان و اطباء است، بنابراین در هيچ كدام از اين‌ها مطالبى كه در روايات پيرامون این سنگ‌ها نقل شده به چشم نمى‌خورد.

از سوى ديگر در بسيارى از این نگاشته‌ها تنها به معرفى تعدادى معدود از سنگ‌هاى قيمتى بسنده شده بنابراین بسيارى از سنگ‌ها در این نگاشته‌ها -هرچند داراى تحقيقات سودمندى هستند- معرفى نشده‌اند.

کتاب حاضر داراى دو ويژگى ممتاز است:

اولاً مطالبى كه در آيات و يا روايات پيرامون این سنگ‌ها نقل شده، جمع‌آورى و دسته‌بندى شده است.

ثانياً در معرفى سنگ‌هاى قيمتى استقصاى كاملى صورت گرفته است. از اين‌رو این اثر مجموعه‌اى كامل پيرامون معرفى و شناخت سنگ‌هاى قيمتى و بيان خواص آنهاست.البته یک نكته را بايد مد نظر داشت و آن اين‌كه کتاب الاحجار الكريمة -على‌رغم جامعيت آن- داراى نكته‌اى ابتكارى نيست چرا كه مؤلف خود جواهرشناسى خبره نيست، بلكه تمام آنچه را كه نگاشته، همه مطالبى است كه در کتاب‌هاى ديگر به صورت پراكنده به چشم مى‌خورد.

وضعيت کتاب

فهارس مراجع و مطالب در انتهاى کتاب آمده است. پس از آن نيز عكس‌هایى از سنگ‌هاى قيمتى آورده شده است.

پاورقى‌هاى کتاب به ذكر منابع و يا توضيح واژه‌اى در متن اختصاص دارد.

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب