الزاهر في غريب ألفاظ الإمام الشافعي

    از ویکی‌نور
    الزاهر في غريب ألفاظ الإمام الشافعي
    الزاهر في غريب ألفاظ الإمام الشافعي
    پدیدآورانازهری، محمد بن احمد (نويسنده) بشناتی، عبدالمنعم طوعی (محقق)
    عنوان‌های دیگرعمدة‌ الفقها‌ء فی‌ شرح‌ غریب‌ المصطلحا‌ت‌ الفقهیة‌
    ناشردار البشائر الإسلامیة
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1419ق - 1998م
    چاپ1
    موضوعفقه - اصطلاحها و تعبیرها - فقه‌ شا‌فعی‌ - اصطلاحها‌ و تعبیرها - فقه‌ شا‌فعی ‌-- واژه‌نا‌مه‌ها - فقه‌ شا‌فعی‌ - قرن 4ق. - احادیث احکام - قرن 4ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    2ز 4الف 147/2 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الزاهر في غریب ألفاظ الأمام الشافعي، اثر ابومنصور محمد بن احمد ازهری (282- 370ق)، شرح الفاظ و واژگان غریب فقهی مذهب شافعی است. این کتاب بر اساس کتاب «المختصر الصغیر» ابوابراهیم اسماعیل بن یحیی مزنی مصری (175- 264ق) شاگرد محمد بن ادریس شافعی نوشته که کتاب مزنی نیز مختصر «الأم» شافعی است. تحقیق و مقدمه کتاب به قلم عبدالمنعم طوعی بشناتی است.

    ازهری، شافعی مذهب بوده و در فقه و لغت‌شناسی، مهارت و شهرت فراوانی دارد. وی به منظور شرح معانی لغوی، به دنبال کتابی جامع و مفید بوده و آثار شافعی را که در لغت معروف و حتی به عقیده برخی، کلام و سخن او در این زمینه حجت می‌باشد را برگزیده است. از طرفی، در میان شاگردان شافعی، کسی فقیه‌تر و آگاه‌تر از مزنی به آثار او، نبوده و لذا ازهری کتاب «المختصر» وی را برای این امر، برگزیده و به شرح لغات و واژگان فقهی غریب آن، پرداخته است[۱].

    کتاب با شیوه کتب فقهی با باب طهارت، نیت، آنچه مستلزم غسل می‌شود و... شروع و به مسایل حقوقی و قضاوت ختم شده است[۲].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که این امکان را برای زبان‌شناسان و فقه‌‍پژوهان فراهم می‌کند تا در مورد واژه‌های مبهم مندرج در هر باب فقه از نظر لغوی تحقیق کنند[۳].

    اهمیت اثر حاضر، در این است که کتابی لغوی در توضیح اصطلاحات فقهی و از منابع معتبر علمی نادر است که لغویون زیادی توجه ویژه‌ای به آن داشته و از آن‌ بهره برده‌اند؛ مانند نووی در «تهذیب الأسماء واللغات»، دمیری صاحب «حیاة الحیوان»، فیومی صاحب «المصباح المنیر» و...[۴].

    کتاب حاضر، به نام‌ها و اسامی بسیاری شناخته شده است؛ که همه آنها، حول معانی فقهی یا اصطلاحات فقهی عجیب و غریب، می‌چرخد. برخی از این اسامی و کسانی که به آن نام‌ها از آن یاد کرده‌اند، عبارتند از: «تفسیر ألفاظ المزني» ابن انباری، «کتاب الألفاظ الفقهیة» قفطی، «تفسیر ألفاظ کتاب المزني» یاقوت، صفدی و بستانی، «تفسیر ألفاظ مختصر المزنی» طاش کبری‌زاده، سیوطی و داودی، «تفسیر ألفاظ المزني» سبکی و ذهبی، «غری الألفاظ التي استعملها الفقهاء» زرکلی و ابن خلکان و... که در واقع، با بررسی آنها، می‌توان دریافت که تمامی این اسامی، عناوین غیر دقیق و صفاتی است که با آن، مطالب کتاب، توصیف گردیده است[۵].

    پانویس

    1. مقدمه، ص56
    2. همان، ص6
    3. همان
    4. همان
    5. همان، ص57- 60

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.


    وابسته‌ها