كفاية الأصول (زارعی سبزواری، عباسعلی)

    از ویکی‌نور
    کفایة الأصول
    نام کتاب کفایة الأصول
    نام های دیگر کتاب
    پدیدآورندگان آخوند خراسانی، محمدکاظم بن حسین (نويسنده)

    زارعی سبزواری، عباسعلی (مصحح)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏آ‎‏3‎‏ک‎‏7
    موضوع اصول فقه شیعه - قرن 14
    ناشر جماعة المدرسين في الحوزة العلمیة بقم، مؤسسة النشر الإسلامي
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1430 هـ.ق
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13063AUTOMATIONCODE


    درباره تعليقه

    «كفاية الأصول (با تعليقه زارعى سبزوارى)» تحقيق و تعليقه عربى به قلم آقاى عباس‌على زارعى سبزوارى بر كتاب ارزشمند كفاية الاصول آخوند خراسانى است.

    در ابتداى اثر، دو مقدمه از ناشر و محقق كتاب ديده مى‌شود. در مقدمه ناشر پس از ذكر تاريخچه مختصرى از علم اصول، به شيوه تحقيقى محقق بر كتاب كفايه كه اشاره شده كه عبارت است از: تحقيق، استخراج منابع، تعليقه و مقابله با تعدادى از نسخ خطى و چاپى.

    مقدمه محقق نيز كه مشتمل بر مطالب مفيدى است در سه فصل تدوين شده است: در فصل اول، تاريخچه علم اصول در ضمن سه مقطع تاسيس، تدوين و استنباط مورد مطالعه قرار گرفته است. در فصل دوم، زندگى آخوند خراسانى با ذكر نسب و مولد وى آغاز و پس از نگاهى به حيات علمى، شاگردان، آثار و تاريخ وفات با اشاره‌اى فهرست‌وار به مطالب كتاب كفايه به پايان آمده است.

    وى در فصل سوم مقدمه، به شيوه تحقيقى و تعليقه‌اش بر كتاب پرداخته است. وى ابتدا اين سوال مقدر خواننده كه «پس از تعليقه‌ها و چاپ‌هاى مكرر بر كفايه، مزيت تعليقه وى در چيست؟» را چنين پاسخ مى گويد: كتاب اصول از جمله كتب متداول تدريس در سطح عالى و مورد عنايت اساتيد و اهل علم است. اين كتاب با اين‌كه بارها تجديد چاپ شده است اما تمامى آنها داراى اشتباهات فراوانى است و تنها كسى كه بارها اين كتاب را تدريس كرده بر تمامى آنها احاطه خواهد داشت. او بارها اين كتاب را در حوزه علميه مقدسه قم تدريس نموده است. ديگر آن كه كتاب مشتمل بر عبارات دشوار نيازمند به توضيح است كه با تعليقه بر آن امكان‌پذير مى‌باشد.

    محقق كتاب در ادامه فصل سوم مقدمه به شيوه تحقيقى خود در كتاب اشاره كرده كه با اندكى اختصار ارائه مى‌شود:

    1-تصحيح عبارات كتاب كفايه كه در فهم مطالب دخيل است؛ پس از مقابله با نسخ خطى و غيرخطى.

    2-كتاب در جاهاى بسيارى خالى از عناوين اصلى و فرعى است كه در موارد لزوم در قلاب آمده است.

    3- ارجاعات مطالبى كه مصنف با عبارت «سبق يا تقدم و...» ذكر كرده اشاره شده است.

    4-در مواردى كه مصنف براى يك عبارت قائل معينى را بيان نكرده است و به عبارت «قالوا، قيل و...» بسنده كرده است، به مصادر آن قول اشاره شده است.

    5- اعراب‌گذارى عباراتى كه فهم مضمون كلام نيازمند به قرائت دقيق آن عبارت بوده است.

    6- تعليقه‌ها نيز در دو بخش ارائه شده است: الف- توضيح مبهمات و رفع غوامض؛ ب- برگزيده تعليقات محقق اصفهانى، محقق نائينى، محقق عراقى، امام خمينى(ره)، محقق خوئى و ساير بزرگان.

    تدوين فهارس از جمله فعاليت‌هاى تحقيقى كه سبزوارى از آن غافل نبوده است. فهرست‌هاى كتاب به ترتيب عبارت‌اند از: اسماء مقدسه، آيات، احاديث، فرقه‌ها، اعلام، كتب، مصادر تحقيق و فهرست موضوعات.

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها

    مطالعه کتاب کفایة الأصول در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور