مسعودی بخاری، محمد بن مسعود: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - '« ' به '«')
    برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از وبگاه همراه
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۴۲: خط ۴۲:
    | کد مؤلف = AUTHORCODE03694AUTHORCODE
    | کد مؤلف = AUTHORCODE03694AUTHORCODE
    }}
    }}
    '''محمد بن مسعود مسعودی بخاری''' (زنده در 582ق)، فیلسوف و متکلم قرن ششم است که با امام رازی مناظرات علمی داشته است. «الكفاية في علم الهيئة» و ترجمه آن از آثار اوست.
    '''شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی بخاری''' (زنده در 582ق)، فیلسوف و متکلم قرن ششم است که با امام رازی مناظرات علمی داشته است. «[[الكفاية في علم الهيئة]]» و ترجمه آن از آثار اوست.


    محمدتقی دانش‌پژوه در دیباچه «دو رساله درباره آثار علوی» می‌نویسد: «... شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی مروزی بخاری حنفی، زنده در 528ق، در بخارا و استاد شیخ رضی‌الدین نیشابوری و سازنده «الكفاية في علم الهيئة» به عربی و ترجمه آن به نام «جهان دانش» بوده است<ref>ر.ک: دانش‌پژوه، محمدتقی، صفحه ده</ref>‏.
    [[دانش‌پژوه، محمدتقی|محمدتقی دانش‌پژوه]] در دیباچه «دو رساله درباره آثار علوی» می‌نویسد: «... شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی مروزی بخاری حنفی، زنده در 528ق، در بخارا و استاد شیخ رضی‌الدین نیشابوری و سازنده «الكفاية في علم الهيئة» به عربی و ترجمه آن به نام «جهان دانش» بوده است<ref>ر.ک: دانش‌پژوه، محمدتقی، صفحه ده</ref>‏.


    ==گفتگوی مسعودی با امام رازی==
    ==گفتگوی مسعودی با امام رازی==

    نسخهٔ ‏۱۹ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۲۹

    مسعودی بخاری، محمد بن مسعود
    NUR03694.jpg

    شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی بخاری (زنده در 582ق)، فیلسوف و متکلم قرن ششم است که با امام رازی مناظرات علمی داشته است. «الكفاية في علم الهيئة» و ترجمه آن از آثار اوست.

    محمدتقی دانش‌پژوه در دیباچه «دو رساله درباره آثار علوی» می‌نویسد: «... شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی مروزی بخاری حنفی، زنده در 528ق، در بخارا و استاد شیخ رضی‌الدین نیشابوری و سازنده «الكفاية في علم الهيئة» به عربی و ترجمه آن به نام «جهان دانش» بوده است[۱]‏.

    گفتگوی مسعودی با امام رازی

    امام رازی در مناظرات از او به نام «شیخ امام شرف‌الدین محمد بن مسعود مسعودی» و «شرف مسعودی» و «شیخ مسعودی» یاد نموده و گفته که من در سال 528ق، در بخارا نزد او رفتم و از احکام نجوم خرده گرفتم و او از این سخنانم برآشفت و من برای او دلیل آوردم که این علمی درست نیست. باز می‌گوید که شیخ رضی نیشابوری شاگرد مسعودی بوده است و این مسعودی به کتاب ملل و نحل شهرستانی و کتاب‌های غزالی مانند رد باطنیان و شفاء العليل و مستصفی می‌گراییده است. از سخنان رازی برمی‌آید که مسعودی با احکام نجوم و کلام و اصول و فقه آشنا بوده است[۲]‏.

    آثار

    1. رساله «آثار علوی» به فارسی که برای یکی از بزرگان نوشته و از او نام نمی‌برد؛
    2. چلبی در كشف الظنون می‌نویسد «الهادي في الفروع لشرف‌الدين المسعودي الحنفي» و منظورش باید همین دانشمند بوده باشد؛ چه، او در بخارا می‌زیسته و باید حنفی هم باشد؛
    3. رساله «مختلطات»؛
    4. «المباحث و الشكوك»[۳]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: دانش‌پژوه، محمدتقی، صفحه ده
    2. ر.ک: همان، صفحات چهارده تا پانزده
    3. ر.ک: همان، صفحات یازده تا چهارده

    منابع مقاله

    دانش‌پژوه، محمدتقی، «دو رساله درباره آثار علوی»، تهران، انتشارات فرهنگ ایران‌زمین، تابستان 1337ش.


    وابسته‌ها