دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (Hbaghizadeh صفحهٔ دیوان کمال الدین مسعود خجندی را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی منتقل کرد)
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (۷ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
    خط ۵: خط ۵:
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآورندگان
    | پدیدآوران =  
    | پدیدآوران =  
    [[کمال خجندی، مسعود]] (نويسنده)
    [[خجندی، کمال‌الدین مسعود]] (نويسنده)
    [[ش‍ی‍دف‍ر، ک‌ ]] (محقق)
    [[ش‍ی‍دف‍ر، ک‌]] (محقق)
    [[براگینسکی، یوسیف سامویلوویچ]] ( سایر)
    [[براگینسکی، یوسیف سامویلوویچ]] (سایر)
    |زبان
    |زبان
    | زبان = فارسی
    | زبان = فارسی
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    '''دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی'''، متنی انتقادی از دیوان اشعار کمال‌الدین مسعود خجندی، از شاعران پارسی‌گوی قرن هشتم هجری است که به اهتمام ک. شیدفر به چاپ رسیده است.
    '''دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی'''، متنی انتقادی از [[دیوان کمال خجندی|دیوان اشعار]] [[خجندی، کمال‌الدین مسعود|کمال‌الدین مسعود خجندی]]، از شاعران پارسی‌گوی قرن هشتم هجری است که به اهتمام [[ش‍ی‍دف‍ر، ک‌|ک. شیدفر]] به چاپ رسیده است.


    در طبع متن انتقادی این دیوان، شش نسخه از این کتاب، مورد استفاده قرار گرفته و بدین ترتیب، دیوان حاضر، کامل‌ترین و جامع‌ترین دیوان کمال خجندی است که شامل 978 غزل، 4 قصیده، 101 قطعه، یک مستزاد، 27 رباعی، یک مثنوی، 11 معما و 7 تک‌بیت می‌باشد که مجموعا 7335 بیت شمرده شده است. از بررسی نسخ خطی کتاب، معلوم می‌شود که دیوان غزل‌های خجندی، در حیات او مرتب و تدوین شده است و ازاین‌روی، بدیهی است که ترتیب و تدوین آنها مربوط به سال‌های مختلف حیات شاعر باشد<ref>ر.ک: مقدمه، ج1، ص3-8</ref>.
    در طبع متن انتقادی این دیوان، شش نسخه از این کتاب، مورد استفاده قرار گرفته و بدین ترتیب، دیوان حاضر، کامل‌ترین و جامع‌ترین دیوان کمال خجندی است که شامل 978 غزل، 4 قصیده، 101 قطعه، یک مستزاد، 27 رباعی، یک مثنوی، 11 معما و 7 تک‌بیت می‌باشد که مجموعا 7335 بیت شمرده شده است. از بررسی نسخ خطی کتاب، معلوم می‌شود که دیوان غزل‌های [[خجندی، کمال‌الدین مسعود|خجندی]]، در حیات او مرتب و تدوین شده است و ازاین‌روی، بدیهی است که ترتیب و تدوین آنها مربوط به سال‌های مختلف حیات شاعر باشد<ref>ر.ک: مقدمه، ج1، ص3-8</ref>.


    خجندی از بزرگان شعرای عارف‌مشرب دوره تیموری و از معاصران حافظ و شاه نعمت‌الله‌ ولی بوده است و چنان‌که از دیوان شعر و تحقیق در سبک سخن او برمی‌آید، ظاهرا به وحدت وجود‌ و اصول و مبانی تصوف و عرفان‌ اعتقاد‌ داشته و غزلیات و اشعاری در همین‌باره سروده است؛ از جمله در غزلی چنین گفته:
    [[خجندی، کمال‌الدین مسعود|خجندی]] از بزرگان شعرای عارف‌مشرب دوره تیموری و از معاصران [[حافظ، شمس‌الدین محمد|حافظ]] و [[نعمت‌الله ولی|شاه نعمت‌الله‌ ولی]] بوده است و چنان‌که از دیوان شعر و تحقیق در سبک سخن او برمی‌آید، ظاهرا به وحدت وجود‌ و اصول و مبانی تصوف و عرفان‌ اعتقاد‌ داشته و غزلیات و اشعاری در همین‌باره سروده است؛ از جمله در غزلی چنین گفته:


    '''قطره‌‌ای قطره ز دریا، چو به ساحل‌هایی‌
    گر به دریا برسی قطره نی‌ای دریایی'''


    '''گرنه با اویی، اگر پادشهی درویشی‌‌
    {{شعر}}
    ورنه بی‌خویشی اگر با همه‌ای تنهایی'''<ref>ر.ک: فرزام، حمید، ص482</ref>.
    {{ب|''قطره‌‌ای قطره ز دریا، چو به ساحل‌هایی‌''|2=''گر به دریا برسی قطره نی‌ای دریایی''}}
    {{ب|''گرنه با اویی، اگر پادشهی درویشی‌‌''|2=''ورنه بی‌خویشی اگر با همه‌ای تنهایی''<ref>ر.ک: فرزام، حمید، ص482</ref>}}
    {{پایان شعر}}


    در بسیاری‌ از‌ اشعار‌ و غزل‌های کمال، کشش و جذبه و عشق عارفانه نمودار بوده<ref>ر.ک: همان، ص483</ref> و در دیوان وی، اشعاری یافت می‌شود‌ که‌ حاکی از ارادت و اخلاص او به‌ عارفان بزرگ ادوار پیشین‌ است‌<ref>ر.ک: همان، ص485</ref>.
    در بسیاری‌ از‌ اشعار‌ و غزل‌های کمال، کشش و جذبه و عشق عارفانه نمودار بوده<ref>ر.ک: همان، ص483</ref> و در دیوان وی، اشعاری یافت می‌شود‌ که‌ حاکی از ارادت و اخلاص او به‌ عارفان بزرگ ادوار پیشین‌ است‌<ref>ر.ک: همان، ص485</ref>.


    حق این است که خجندی، اگرچه در زمره شعرای طراز اول نیست، ولی بر اثر ذوق خاص عرفانی و تتبع در دیوان بزرگان شعرای‌ پیشین مانند نظامی، عطار، کمال‌الدین اسماعیل اصفهانی، مولوی، سعدی، امیرخسرو و امیرحسن دهلوی، به‌ویژه توجه به ‌سبک سخن بعضی از شاعران نامدار معاصر خویش چون حافظ شیرازی، سلمان ساوجی و عماد‌ فقیه‌ کرمانی‌، شعرش طبعا نغز و دل‌نشین و حاوی نکات و مضامین تازه و اصطلاحات بدیع و جالب است که پس از گذشت قرن‌ها هنوز هم کم‌وبیش، به‌عنوان مثل در سخن فارسی به‌کار می‌رود<ref>ر.ک: همان، ص487</ref>.
    حق این است که [[خجندی، کمال‌الدین مسعود|خجندی]]، اگرچه در زمره شعرای طراز اول نیست، ولی بر اثر ذوق خاص عرفانی و تتبع در دیوان بزرگان شعرای‌ پیشین مانند [[نظامی، الیاس بن یوسف|نظامی]]، [[عطار، محمد بن ابراهیم|عطار]]، کمال‌الدین اسماعیل اصفهانی، [[مولوی، جلال‌الدین محمد|مولوی]]، [[سعدی، مصلح بن عبدالله|سعدی]]، امیرخسرو و امیرحسن دهلوی، به‌ویژه توجه به ‌سبک سخن بعضی از شاعران نامدار معاصر خویش چون [[حافظ، شمس‌الدین محمد|حافظ شیرازی]]، [[سلمان ساوجی، سلمان بن محمد|سلمان ساوجی]] و [[عماد فقیه کرمانی، علی بن محمود|عماد‌ فقیه‌ کرمانی‌]]، شعرش طبعا نغز و دل‌نشین و حاوی نکات و مضامین تازه و اصطلاحات بدیع و جالب است که پس از گذشت قرن‌ها هنوز هم کم‌وبیش، به‌عنوان مثل در سخن فارسی به‌کار می‌رود<ref>ر.ک: همان، ص487</ref>.


    ==پانویس==
    ==پانویس==
    خط ۴۷: خط ۴۷:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه کتاب.
    # مقدمه کتاب.
    # فرزام، حمید، «تحقیق در سبک سخن شیخ کمال خجندی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، وحید، اردیبهشت 1347- شماره 53، به آدرس:
    #[[:noormags:220009| فرزام، حمید، «تحقیق در سبک سخن شیخ کمال خجندی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، وحید، اردیبهشت 1347- شماره 53]].
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/220009/
     


    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    خط ۵۵: خط ۵۳:


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:زبان‌شناسی، علم زبان]]
    [[رده:زبان و ادبیات شرقی (آسیایی)]]
    [[رده:زبان و ادبیات فارسی]]
    [[رده:زبانها و ادبیات ایرانی]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 خرداد 1402]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط عباس مکرمی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ اردیبهشت 1402 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۰۸

    دیوان کمال الدین مسعود خجندی
    دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی
    پدیدآورانخجندی، کمال‌الدین مسعود (نويسنده)

    ش‍ی‍دف‍ر، ک‌ (محقق)

    براگینسکی، یوسیف سامویلوویچ (سایر)
    عنوان‌های دیگردیوان کمال خجندی
    سال نشر1975م
    چاپ0
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دیوان کمال‌الدین مسعود خجندی، متنی انتقادی از دیوان اشعار کمال‌الدین مسعود خجندی، از شاعران پارسی‌گوی قرن هشتم هجری است که به اهتمام ک. شیدفر به چاپ رسیده است.

    در طبع متن انتقادی این دیوان، شش نسخه از این کتاب، مورد استفاده قرار گرفته و بدین ترتیب، دیوان حاضر، کامل‌ترین و جامع‌ترین دیوان کمال خجندی است که شامل 978 غزل، 4 قصیده، 101 قطعه، یک مستزاد، 27 رباعی، یک مثنوی، 11 معما و 7 تک‌بیت می‌باشد که مجموعا 7335 بیت شمرده شده است. از بررسی نسخ خطی کتاب، معلوم می‌شود که دیوان غزل‌های خجندی، در حیات او مرتب و تدوین شده است و ازاین‌روی، بدیهی است که ترتیب و تدوین آنها مربوط به سال‌های مختلف حیات شاعر باشد[۱].

    خجندی از بزرگان شعرای عارف‌مشرب دوره تیموری و از معاصران حافظ و شاه نعمت‌الله‌ ولی بوده است و چنان‌که از دیوان شعر و تحقیق در سبک سخن او برمی‌آید، ظاهرا به وحدت وجود‌ و اصول و مبانی تصوف و عرفان‌ اعتقاد‌ داشته و غزلیات و اشعاری در همین‌باره سروده است؛ از جمله در غزلی چنین گفته:


    قطره‌‌ای قطره ز دریا، چو به ساحل‌هایی‌گر به دریا برسی قطره نی‌ای دریایی
    گرنه با اویی، اگر پادشهی درویشی‌‌ورنه بی‌خویشی اگر با همه‌ای تنهایی[۲]

    در بسیاری‌ از‌ اشعار‌ و غزل‌های کمال، کشش و جذبه و عشق عارفانه نمودار بوده[۳] و در دیوان وی، اشعاری یافت می‌شود‌ که‌ حاکی از ارادت و اخلاص او به‌ عارفان بزرگ ادوار پیشین‌ است‌[۴].

    حق این است که خجندی، اگرچه در زمره شعرای طراز اول نیست، ولی بر اثر ذوق خاص عرفانی و تتبع در دیوان بزرگان شعرای‌ پیشین مانند نظامی، عطار، کمال‌الدین اسماعیل اصفهانی، مولوی، سعدی، امیرخسرو و امیرحسن دهلوی، به‌ویژه توجه به ‌سبک سخن بعضی از شاعران نامدار معاصر خویش چون حافظ شیرازی، سلمان ساوجی و عماد‌ فقیه‌ کرمانی‌، شعرش طبعا نغز و دل‌نشین و حاوی نکات و مضامین تازه و اصطلاحات بدیع و جالب است که پس از گذشت قرن‌ها هنوز هم کم‌وبیش، به‌عنوان مثل در سخن فارسی به‌کار می‌رود[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص3-8
    2. ر.ک: فرزام، حمید، ص482
    3. ر.ک: همان، ص483
    4. ر.ک: همان، ص485
    5. ر.ک: همان، ص487

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. فرزام، حمید، «تحقیق در سبک سخن شیخ کمال خجندی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، وحید، اردیبهشت 1347- شماره 53.

    وابسته‌ها