پرش به محتوا

ت‍اج‌ال‍ح‍لاوی‌، ع‍ل‍ی ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴۲: خط ۴۲:
| کد مؤلف = AUTHORCODE75835AUTHORCODE
| کد مؤلف = AUTHORCODE75835AUTHORCODE
}}
}}
'''علی بن محمد مشهور به تاج الحلاوی''' (تقریبا قرن هشتم)، شاعر و صاحب کتاب «دقایق الشعر».
'''علی بن محمد مشهور به تاج الحلاوی''' (تقریبا قرن هشتم)، شاعر و صاحب کتاب «[[دقایق الشعر؛ علم بدیع و صنایع شعری در زبان پارسی دری|دقایق الشعر]]».


==شرح حال==
==شرح حال==
ترجمه احوال این ادیب، در منابع موجود دیده نمی‌شود، ولی از تصفح کتاب «دقایق الشعر» او، معلوم می‌شود که وی ادیب، نویسنده و از شعرای زمان خود بوده است؛ چه قریب شصت بیت از دوبیتی، غزل، قطعه و قصیده از اشعار خود را در تضاعیف متن برای صنایع بدیعی به استشهاد، آورده است و از اشعار استادان متقدم، امثال: فردوسی طوسی، نظامی، خاقانی، عبید زاکانی و... ذکر کرده و نیز چند تن از شعرایی را نام برده که در تذکره‌ها، معروف نمی‌باشند و اشعاری از ایشان در فهلویات یا پارسی، روایت نموده است؛ مانند: قزوینی، قاضی بهاءالدین زنجانی، شمس رضی و...<ref>ر.ک: امام، سید محمدکاظم، صفحه یک - دو</ref>.
ترجمه احوال این ادیب، در منابع موجود دیده نمی‌شود، ولی از تصفح کتاب «[[دقایق الشعر؛ علم بدیع و صنایع شعری در زبان پارسی دری|دقایق الشعر]]» او، معلوم می‌شود که وی ادیب، نویسنده و از شعرای زمان خود بوده است؛ چه قریب شصت بیت از دوبیتی، غزل، قطعه و قصیده از اشعار خود را در تضاعیف متن برای صنایع بدیعی به استشهاد، آورده است و از اشعار استادان متقدم، امثال: [[فردوسی، ابوالقاسم|فردوسی طوسی]]، [[نظامی، الیاس بن یوسف|نظامی]]، [[خاقانی، بدیل بن علی|خاقانی]]، [[عبید زاکانی، عبیدالله|عبید زاکانی]] و... ذکر کرده و نیز چند تن از شعرایی را نام برده که در تذکره‌ها، معروف نمی‌باشند و اشعاری از ایشان در فهلویات یا پارسی، روایت نموده است؛ مانند: قزوینی، قاضی [[بهاءالدین زنجانی]]، [[شمس رضی]] و...<ref>ر.ک: امام، سید محمدکاظم، صفحه یک - دو</ref>.


==توانمندی‌ها==
==توانمندی‌ها==
خط ۵۹: خط ۵۹:


==زادگاه==
==زادگاه==
شرف‌الدین رامی در کتاب خود، «حقایق الحدایق» اشعاری را ذکر کرده که در هر بیت، کلمه مو و مور التزام شده است. این اشعار را وی به شاعری «تاج رومی‌نام» نسبت داده است و گویا «حلاو» یا «حلاوه» که صاحب «دقایق الشعر» منسوب به آنجاست، جایی بوده در آسیای صغیر که در قرون وسطی، آنجا را روم می‌نامیده‌اند و احتمال می‌رود تاج رومی که شرف‌الدین رامی نوشته، همین تاج الحلاوی باشد<ref>ر.ک: همان،صفحه سه</ref>.
شرف‌الدین رامی در کتاب خود، «حقایق الحدایق» اشعاری را ذکر کرده که در هر بیت، کلمه مو و مور التزام شده است. این اشعار را وی به شاعری «تاج رومی‌نام» نسبت داده است و گویا «حلاو» یا «حلاوه» که صاحب «[[دقایق الشعر؛ علم بدیع و صنایع شعری در زبان پارسی دری|دقایق الشعر]]» منسوب به آنجاست، جایی بوده در آسیای صغیر که در قرون وسطی، آنجا را روم می‌نامیده‌اند و احتمال می‌رود تاج رومی که شرف‌الدین رامی نوشته، همین تاج الحلاوی باشد<ref>ر.ک: همان،صفحه سه</ref>.


==عصر زندگی==
==عصر زندگی==