پرش به محتوا

تلعکبری، هارون بن موسی: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - '¬' به '‌'
جز (جایگزینی متن - 'زندگینامه' به 'زندگی‌نامه')
جز (جایگزینی متن - '¬' به '‌')
خط ۲۳: خط ۲۳:
| ولادت =  
| ولادت =  


| محل تولد = تل¬عکبرا
| محل تولد = تل‌عکبرا


| کشور تولد = عراق  
| کشور تولد = عراق  
خط ۷۵: خط ۷۵:
| سبک نوشتاری =  
| سبک نوشتاری =  


| آثار = الجوامع فی علوم الدین، المشیخه، نسخه¬ای در ادعیه و نمازها  
| آثار = الجوامع فی علوم الدین، المشیخه، نسخه‌ای در ادعیه و نمازها  


| وبگاه =  
| وبگاه =  
خط ۹۷: خط ۹۷:
نخستین سماع ثبت‌شدۀ وی مربوط به سال 322ق در بغداد است. با یاری دیگر اساتید، می‌دانیم که دانش‌اندوزی او در بغداد تا 328ق ادامه داشته است. درک استادانی چون کلینی(د ح 328ق) و علی بن بابویه(د 329ق) مربوط به همین دوره از تحصیل او بوده است.  
نخستین سماع ثبت‌شدۀ وی مربوط به سال 322ق در بغداد است. با یاری دیگر اساتید، می‌دانیم که دانش‌اندوزی او در بغداد تا 328ق ادامه داشته است. درک استادانی چون کلینی(د ح 328ق) و علی بن بابویه(د 329ق) مربوط به همین دوره از تحصیل او بوده است.  


از آن پس وی درگیر سفرهای علمی درون عراق شده، و در این میان، در 331ق در حدود نهروان، در 333ق در کوفه و در 335ق در بغداد سماع داشته است. بخش مهمی از دانش‌اندوزی تلعکبری نزد استادان برجستۀ بغداد چون ابن همام اسکافی(د 336ق) در همین اوان رخ داده است. دربارۀ سفری به خراسان و ماوراءالنهر، سند روشنی در دست نیست، ولی می‌دانیم که وی از برخی بزرگان امامیه در آن سرزمینها، مانند محمدبن عمر بن عبدالعزیز کشی و حیدر بن نعیم سمرقندی، شاگردان عیاشی، دانش آموخته است. از آن میان می‌دانیم که استماع وی از علی بن احمد خراسانی در 337ق بوده است. با توجه به طبقۀ دیگر استادان شرقی، اگر سفری به آن منطقه رخ داده، باید مربوط به همین حدود زمانی باشد. وی بخشی از سال 340ق را هنوز در بغداد بود. ظاهراً به بصره سفری نداشته، و روایت او از برخی مشایخ بزرگ آن شهر چون عبدالعزیز بن یحیى جلودی به مکاتبه بوده است. در همان سال 340ق، تلعکبری احتمالاً برای مناسک حج راه به غرب جست و در ادامۀ همین سفر به مصر درآمد. وی در ایام پایانی 340ق و نیز در 341ق در مصر سماعاتی داشته است. احتمالاً مسافرت وی به حلب نیز در خلال همین سفر بوده است. وی پیش از 344ق به عراق بازگشته، چه در 344ق باز در کوفه سماع داشته است. دانسته نیست استماع وی از شیخ بزرگ قمی، احمد بن محمد بن یحیى عطار در 356ق، در کجا رخ داده است؛ شاید این استماع حاصل سفری به ایران بوده باشد. به هر حال او سال¬های میان‌سالی را در عراق و بیشتر در بغداد ساکن بوده، و تا 370ق، همچنان سماعاتی از وی در آن سرزمین به ثبت آمده است. در 383ق نیز محمد بن محمد مذاری در بغداد محضر او را درک کرده است.  
از آن پس وی درگیر سفرهای علمی درون عراق شده، و در این میان، در 331ق در حدود نهروان، در 333ق در کوفه و در 335ق در بغداد سماع داشته است. بخش مهمی از دانش‌اندوزی تلعکبری نزد استادان برجستۀ بغداد چون ابن همام اسکافی(د 336ق) در همین اوان رخ داده است. دربارۀ سفری به خراسان و ماوراءالنهر، سند روشنی در دست نیست، ولی می‌دانیم که وی از برخی بزرگان امامیه در آن سرزمینها، مانند محمدبن عمر بن عبدالعزیز کشی و حیدر بن نعیم سمرقندی، شاگردان عیاشی، دانش آموخته است. از آن میان می‌دانیم که استماع وی از علی بن احمد خراسانی در 337ق بوده است. با توجه به طبقۀ دیگر استادان شرقی، اگر سفری به آن منطقه رخ داده، باید مربوط به همین حدود زمانی باشد. وی بخشی از سال 340ق را هنوز در بغداد بود. ظاهراً به بصره سفری نداشته، و روایت او از برخی مشایخ بزرگ آن شهر چون عبدالعزیز بن یحیى جلودی به مکاتبه بوده است. در همان سال 340ق، تلعکبری احتمالاً برای مناسک حج راه به غرب جست و در ادامۀ همین سفر به مصر درآمد. وی در ایام پایانی 340ق و نیز در 341ق در مصر سماعاتی داشته است. احتمالاً مسافرت وی به حلب نیز در خلال همین سفر بوده است. وی پیش از 344ق به عراق بازگشته، چه در 344ق باز در کوفه سماع داشته است. دانسته نیست استماع وی از شیخ بزرگ قمی، احمد بن محمد بن یحیى عطار در 356ق، در کجا رخ داده است؛ شاید این استماع حاصل سفری به ایران بوده باشد. به هر حال او سال‌های میان‌سالی را در عراق و بیشتر در بغداد ساکن بوده، و تا 370ق، همچنان سماعاتی از وی در آن سرزمین به ثبت آمده است. در 383ق نیز محمد بن محمد مذاری در بغداد محضر او را درک کرده است.  


==استادان==
==استادان==