پرش به محتوا

تاريخ جوامع اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR21302J1.jpg | عنوان = تاريخ جوامع اسلامی | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = لاپیدوس، آیرا ماروین‎ (نويسنده) رمضان زاده، محمود (مترجم) |زبان | زبان = فارسی | کد کنگره = ‎‏/‎‏ل‎‏2‎‏ت‎‏2 35/63 ‏DS‎‏ |...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''تاریخ جوامع اسلامی'''، نوشته ایرا ماروین لاپیدوس (زادروز 1937م) است که سه حوزه جمعیتی مسلمانان «خاور میانه»، «آسیای مرکزی و جنوبی» و «افریقا» را تحلیل تاریخی کرده است. این اثر، مباحثی را درباره «مبانی تمدن اسلامی، دعوت اسلام، امپراتوری عربی - اسلامی، از فرهنگ اسلامی تا جامعه اسلامی (ایران و عراق)، گسترش جهانی جوامع اسلامی (سده 17 تا 19م)، جوامع اسلامی خاور میانه‌ای، اسلام در آسیای میانه و جنوبی، اسلام در افریقا، تجدد و دگرگونی جوامع مسلمان، ناسیونالیسم و اسلام در خاور میانه، مذهب‌زدایی و اسلام در آسیای مرکزی و جنوبی و اسلام در افریقای قرن بیستم، پوشش داده است. محمود رمضان‌زاده، جلد نخست آن را و محسن مدیر شانه‌چی، جلد دوم را ترجمه کرده‌اند.
'''تاریخ جوامع اسلامی'''، نوشته [[لاپیدوس، آیرا ماروین|ایرا ماروین لاپیدوس]] (زادروز 1937م) است که سه حوزه جمعیتی مسلمانان «خاور میانه»، «آسیای مرکزی و جنوبی» و «افریقا» را تحلیل تاریخی کرده است. این اثر، مباحثی را درباره «مبانی تمدن اسلامی، دعوت اسلام، امپراتوری عربی - اسلامی، از فرهنگ اسلامی تا جامعه اسلامی (ایران و عراق)، گسترش جهانی جوامع اسلامی (سده 17 تا 19م)، جوامع اسلامی خاور میانه‌ای، اسلام در آسیای میانه و جنوبی، اسلام در افریقا، تجدد و دگرگونی جوامع مسلمان، ناسیونالیسم و اسلام در خاور میانه، مذهب‌زدایی و اسلام در آسیای مرکزی و جنوبی و اسلام در افریقای قرن بیستم، پوشش داده است. [[رمضان زاده، محمود|محمود رمضان‌زاده]]، جلد نخست آن را و [[محسن مدیر شانه‌چی]]، جلد دوم را ترجمه کرده‌اند.


رمضان‌زاده در وصف کتاب می‌گوید: تحلیل تأثیر اسلام در شکل‌گیری نهادهای اجتماعی و ارزش‌های قومی و ملی سرزمین‌های مختلف و همچنین، تأثیر متقابل این نهادها و ارزش‌ها بر چگونگی تحقق‌ یافتن مفاهیم دینی، شاخص‌ترین ویژگی این کتاب است. ویژگی دیگر آن، توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی زندگی مسلمانان در سراسر گیتی است؛ مباحثی چون هنر، ادبیات، معماری، فلسفه و برخی سنت‌ها و آداب اجتماعی به جذابیت کتاب افزوده است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ج1، ص14-13</ref>‏.
[[رمضان زاده، محمود|رمضان‌زاده]] در وصف کتاب می‌گوید: تحلیل تأثیر اسلام در شکل‌گیری نهادهای اجتماعی و ارزش‌های قومی و ملی سرزمین‌های مختلف و همچنین، تأثیر متقابل این نهادها و ارزش‌ها بر چگونگی تحقق‌ یافتن مفاهیم دینی، شاخص‌ترین ویژگی این کتاب است. ویژگی دیگر آن، توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی زندگی مسلمانان در سراسر گیتی است؛ مباحثی چون هنر، ادبیات، معماری، فلسفه و برخی سنت‌ها و آداب اجتماعی به جذابیت کتاب افزوده است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ج1، ص14-13</ref>‏.
 
[[محسن مدیر شانه‌چی|مدیر شانه‌چی]] نیز می‌گوید: امتیازات و ویژگی‌های این کتاب اجمالا ازاین‌قرار است:


مدیر شانه‌چی نیز می‌گوید: امتیازات و ویژگی‌های این کتاب اجمالا ازاین‌قرار است:
الف)- جامعیت و گستردگی اثر: این کتاب در زمره معدود آثاری است که تاریخ و وضعیت همه سرزمین‌های اسلامی را با جامعیتی کم‌نظیر نوشته است.
الف)- جامعیت و گستردگی اثر: این کتاب در زمره معدود آثاری است که تاریخ و وضعیت همه سرزمین‌های اسلامی را با جامعیتی کم‌نظیر نوشته است.


خط ۴۰: خط ۴۱:
جلد دوم، که می‌توان آن را «تاریخ معاصر جوامع اسلامی» خواند، به دگرگونی‌ها و تحولات ملت‌های مسلمان می‌پردازد؛ نویسنده، دیدگاه کلی از تجدد و دگرگونی جوامع مسلمان را مطرح می‌کند. سپس، این جوامع را به سه منطقه «خاور میانه»، «آسیا» و «افریقا» بخش می‌کند و در آن‌ها به مباحث ناسیونالیسم و اسلام در خاور میانه، مذهب‌زدایی (سکولاریسم) در آسیای مرکزی و جنوبی و سرانجام، اسلام در افریقای قرن بیستم می‌پردازد.
جلد دوم، که می‌توان آن را «تاریخ معاصر جوامع اسلامی» خواند، به دگرگونی‌ها و تحولات ملت‌های مسلمان می‌پردازد؛ نویسنده، دیدگاه کلی از تجدد و دگرگونی جوامع مسلمان را مطرح می‌کند. سپس، این جوامع را به سه منطقه «خاور میانه»، «آسیا» و «افریقا» بخش می‌کند و در آن‌ها به مباحث ناسیونالیسم و اسلام در خاور میانه، مذهب‌زدایی (سکولاریسم) در آسیای مرکزی و جنوبی و سرانجام، اسلام در افریقای قرن بیستم می‌پردازد.


لاپیدوس منطقه یا مجموعه خاور میانه را به شش زیرمجموعه اصلی «ایران»، «ترکیه»، «مصر»، «خاور میانه عربی (شبه‌جزیره عربستان، عراق و هلال خصیب)» و «افریقای شمالی» بخش می‌کند. او موضوع مشخصی را در هریک از این سرزمین‌ها دنبال می‌نماید؛ در «ایران» دین و دولت در عصر جدید، در «ترکیه» فروپاشی عثمانی و نوسازی ترکیه، در «مصر» مذهب‌زدایی و تجدد اسلامی، در «خاور میانه عربی» عرب‌گرایی و دولت‌های نظامی و اسلام و در «افریقای شمالی» به تحولات سیاسی - اجتماعی آن منطقه می‌پردازد. او در باب «آسیای مرکزی و جنوبی» نیز به تقسیم‌بندی سه‌گانه کوچک‌تری دست می‌زند: «شبه قاره هند»، «اندونزی و مالزی» و «آسیای مرکزی»؛ که در اولی، تاریخ معاصر جوامع اسلامی هند، پاکستان و بنگلادش به‌لحاظ سیاسی و اجتماعی بررسی شده است؛ در دومی، اسلام (به‌طور کلی) محور بحث تحولات سیاسی و اجتماعی است و در سومی، حاکمیت روس‌ها و چینی‌ها کاوش شده است. در «افریقا» نیز به نقش اسلام در شرق و غرب آنجا پرداخته شده است. لاپیدوس در پایان با طرح مذهب‌زدایی و احیا در جهان اسلام، جمع‌بندی و نتیجه‌گیری‌هایش را از مطالب کتاب نوشته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ج2، ص11-9</ref>‏.
لاپیدوس منطقه یا مجموعه خاور میانه را به شش زیرمجموعه اصلی «ایران»، «ترکیه»، «مصر»، «خاور میانه عربی (شبه‌جزیره عربستان، عراق و هلال خصیب)» و «افریقای شمالی» بخش می‌کند. او موضوع مشخصی را در هریک از این سرزمین‌ها دنبال می‌نماید؛ در «ایران» دین و دولت در عصر جدید، در «ترکیه» فروپاشی عثمانی و نوسازی ترکیه، در «مصر» مذهب‌زدایی و تجدد اسلامی، در «خاور میانه عربی» عرب‌گرایی و دولت‌های نظامی و اسلام و در «افریقای شمالی» به تحولات سیاسی - اجتماعی آن منطقه می‌پردازد. او در باب «آسیای مرکزی و جنوبی» نیز به تقسیم‌بندی سه‌گانه کوچک‌تری دست می‌زند: «شبه قاره هند»، «اندونزی و مالزی» و «آسیای مرکزی»؛ که در اولی، تاریخ معاصر جوامع اسلامی هند، پاکستان و بنگلادش به‌لحاظ سیاسی و اجتماعی بررسی شده است؛ در دومی، اسلام (به‌طور کلی) محور بحث تحولات سیاسی و اجتماعی است و در سومی، حاکمیت روس‌ها و چینی‌ها کاوش شده است. در «افریقا» نیز به نقش اسلام در شرق و غرب آنجا پرداخته شده است. [[لاپیدوس، آیرا ماروین|لاپیدوس]] در پایان با طرح مذهب‌زدایی و احیا در جهان اسلام، جمع‌بندی و نتیجه‌گیری‌هایش را از مطالب کتاب نوشته است<ref>ر.ک: مقدمه مترجم، ج2، ص11-9</ref>‏.


==پانویس ==
==پانویس ==