پرش به محتوا

العجاب في بيان الأسباب (أسباب نزول): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۵: خط ۲۵:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''‏العجاب فی بیان الأسباب (أسباب نزول القرآن)''' اثر شهاب‌الدین ابوالفضل احمد بن علی، معروف ابن حجر عسقلانی(متوفی 582 ق.) که درباره شأن نزول برخی از آیات قرآن بحث کرده است.
'''‏العجاب فی بیان الأسباب (أسباب نزول القرآن)''' اثر [[ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی|شهاب‌الدین ابوالفضل احمد بن علی]]، معروف [[ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی|ابن حجر عسقلانی]](متوفی 582 ق.) که درباره شأن نزول برخی از آیات قرآن بحث کرده است.


چون پیش‌تر درباره این کتاب، نوشته شده، در این مقاله درباره نسخه این اثر می‌نویسیم و مختصری به مقایسه این نسخه با نسخه‌ای که درباره آن در این پایگاه نوشته شده، می‌پردازیم.
چون پیش‌تر درباره این کتاب، نوشته شده، در این مقاله درباره نسخه این اثر می‌نویسیم و مختصری به مقایسه این نسخه با نسخه‌ای که درباره آن در این پایگاه نوشته شده، می‌پردازیم.
درباره تفاوت‌های ظاهری این دو نسخه باید توجه داشت که نسخه حاضر را دار ابن الجوزی در دمام عربستان در دو جلد با تحقیق عبدالحکیم محمد انیس در 1997 میلادی/ 1418 قمری به چاپ رسانده است و آن نسخه دیگر توسط دارالکتب العلمیه لبنان در یک جلد با تحقیق احمد فرید مزیدی در 2004 میلادی/ 1425 قمری. به چاپ رسیده است؛ به همین جهت نسخه حاضر(دار ابن الجوزی) نسبت به نسخه دارالکتب هم هفت سال زودتر چاپ شده و هم در دو جلد به چاپ رسیده است. به لحاظ کیفیت چاپ و حروفچینی نیز شبیه به هم هستند و چاپ بیروت با تفاوت بسیار اندکی، بهتر است.


اما به لحاظ محتوایی، در نسخه حاضر(دار ابن الجوزی) محقق، مقدمه بسیار مفصلی بر جلد اول نوشته است و از صفحه 195 وارد متن نویسنده می‌شویم. باتوجه‌به اینکه در پاراگراف قبل هم بیان شد که این نسخه به لحاظ زمانی بر نسخه دارالکتب مقدم است، شاید این دو امر(مقدمه مفصل محقق و تقدم زمانی چاپش) باعث شده در نسخه دارالکتب لبنان، مقدمه محقق، مختصر باشد. درهرحال، در مقدمه نسخه حاضر، هر چیزی که درباره نویسنده کتاب، محتوای آن، نسخ خطی‌اش، نسبت کتاب به نویسنده و... بخواهیم یافت می‌شود و علاوه بر اینها شیوه محقق در تحقیق این اثر از صفحه 177 به بعد بیان شده که به دلیل عدم گنجایش حجم مقاله از ذکر موارد آن چشم‌پوشی کرده و خواننده کنجکاو را به مراجعه به صفحات 177 تا 187 مقدمه محقق در جلد اول ارجاع می‌دهیم. در صفحه 9 تا 15 نسخه دارالکتب نیز درباره تلاش مزیدی در تحقیق اثر توضیح داده شده.<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، ص177-195؛ عسقلانی، ابن حجر، العجاب فی بیان الاسباب، ص9-15</ref>
درباره تفاوت‌های ظاهری این دو نسخه باید توجه داشت که نسخه حاضر را دار ابن الجوزی در دمام عربستان در دو جلد با تحقیق [[انیس، عبدالحکیم محمد|عبدالحکیم محمد انیس]] در 1997 میلادی/ 1418 قمری به چاپ رسانده است و آن نسخه دیگر توسط دارالکتب العلمیه لبنان در یک جلد با تحقیق [[مزیدی، احمد فرید|احمد فرید مزیدی]] در 2004 میلادی/ 1425 قمری. به چاپ رسیده است؛ به همین جهت نسخه حاضر(دار ابن الجوزی) نسبت به نسخه دارالکتب هم هفت سال زودتر چاپ شده و هم در دو جلد به چاپ رسیده است. به لحاظ کیفیت چاپ و حروفچینی نیز شبیه به هم هستند و چاپ بیروت با تفاوت بسیار اندکی، بهتر است.
 
اما به لحاظ محتوایی، در نسخه حاضر(دار ابن الجوزی) محقق، مقدمه بسیار مفصلی بر جلد اول نوشته است و از صفحه 195 وارد متن نویسنده می‌شویم. باتوجه‌به اینکه در پاراگراف قبل هم بیان شد که این نسخه به لحاظ زمانی بر نسخه دارالکتب مقدم است، شاید این دو امر(مقدمه مفصل محقق و تقدم زمانی چاپش) باعث شده در نسخه دارالکتب لبنان، مقدمه محقق، مختصر باشد. درهرحال، در مقدمه نسخه حاضر، هر چیزی که درباره نویسنده کتاب، محتوای آن، نسخ خطی‌اش، نسبت کتاب به نویسنده و... بخواهیم یافت می‌شود و علاوه بر اینها شیوه محقق در تحقیق این اثر از صفحه 177 به بعد بیان شده که به دلیل عدم گنجایش حجم مقاله از ذکر موارد آن چشم‌پوشی کرده و خواننده کنجکاو را به مراجعه به صفحات 177 تا 187 مقدمه محقق در جلد اول ارجاع می‌دهیم. در صفحه 9 تا 15 نسخه دارالکتب نیز درباره تلاش [[مزیدی، احمد فرید|مزیدی]] در تحقیق اثر توضیح داده شده.<ref>ر.ک: مقدمه کتاب، ج1، ص177-195؛ عسقلانی، ابن حجر، العجاب فی بیان الاسباب، ص9-15</ref>


==پانویس==
==پانویس==