پرش به محتوا

قرآن و تربیت اجتماعی کودک: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۸: خط ۲۸:
'''قرآن و تربیت اجتماعی کودک''' اثر [[رضایی، مهدیه|مهدیه رضایی]]، پژوهشی است پیرامون تربیت اجتماعی کودک در قرآن کریم که با مقدمه و زیر نظر [[رضایی اصفهانی، محمدعلی|محمدعلی رضایی اصفهانی]] به چاپ رسیده است.
'''قرآن و تربیت اجتماعی کودک''' اثر [[رضایی، مهدیه|مهدیه رضایی]]، پژوهشی است پیرامون تربیت اجتماعی کودک در قرآن کریم که با مقدمه و زیر نظر [[رضایی اصفهانی، محمدعلی|محمدعلی رضایی اصفهانی]] به چاپ رسیده است.


قرآن کریم کتاب هدایت و تربیت است که برای همه ابعاد وجودی انسان (جسمانی، عقلانی و عملی، روحی و روانی، اجتماعی و...) و برای همه مراحل رشد انسان (کودکی، نوجوانی، جوانی، میان‌سالی، کهنسانی) برنامه تربیتی دارد و دوره کودکی اول (1- 7 سال) از حساس‌ترین دوره‌های عمر انسان است که آیات و احادیث به جزئیات تربیتی این دوره اشاره کرده است. کتاب حاضر به این دوره مهم پرداخته و با استفاده از آیات و احادیث و یافته‌های علوم تربیتی، تلاش کرده است که نوعی تفسیر موضوعی میان رشته‌ای ارائه کند<ref>مقدمه محمدعلی رضایی اصفهانی، ص13</ref>.
قرآن کریم کتاب هدایت و تربیت است که برای همه ابعاد وجودی انسان (جسمانی، عقلانی و عملی، روحی و روانی، اجتماعی و...) و برای همه مراحل رشد انسان (کودکی، نوجوانی، جوانی، میان‌سالی، کهن‌سالی) برنامه تربیتی دارد و دوره کودکی اول (1- 7 سال) از حساس‌ترین دوره‌های عمر انسان است که آیات و احادیث به جزئیات تربیتی این دوره اشاره‌کرده است. کتاب حاضر به این دوره مهم پرداخته و با استفاده از آیات و احادیث و یافته‌های علوم تربیتی، تلاش کرده است که نوعی تفسیر موضوعی میان‌رشته‌ای ارائه کند<ref>مقدمه محمدعلی رضایی اصفهانی، ص13</ref>.


آنچه باعث اهمیت کتاب می‌شود، توجه به این نکته است که هرچند این اثر، گام نخست در زمینه موضوع مذکور می‌باشد، ولی می‌تواند فضایی جدیدی به روی محققان بگشاید و برای پدر و مادرها و مربیان تربیتی و معلمان، مفید واقع شود<ref>همان</ref>.
آنچه باعث اهمیت کتاب می‌شود، توجه به این نکته است که هرچند این اثر، گام نخست درزمینهٔ موضوع مذکور است، ولی می‌تواند فضایی جدیدی به روی محققان بگشاید و برای پدر و مادرها و مربیان تربیتی و معلمان، مفید واقع شود<ref>همان</ref>.


فصل اول کتاب، به مباحث نظری اختصاص یافته و بدین منظور، به مفهوم‌شناسی واژگانی چون «تربیت»، «جامعه‌پذیری»، «تربیت اجتماعی»، «کودک» و «ابعاد تربیت»، پرداخته شده است<ref>همان، ص19- 59</ref>. در فصل دوم، ابتدا به مراحل کلی تربیت و مراحت تربیت در قرآن پرداخته شده و سپس، به مفهوم مراحل تربیت اجتماعی اشاره و مراحل رشد اجتماعی در دوران کودکی که در ضمن آن، رفتارهای همکاری و رفتارهای مبارزی کودک آمده است، بررسی شده است<ref>همان، ص62</ref>.
فصل اول کتاب، به مباحث نظری اختصاص‌یافته و بدین منظور، به مفهوم‌شناسی واژگانی چون «تربیت»، «جامعه‌پذیری»، «تربیت اجتماعی»، «کودک» و «ابعاد تربیت»، پرداخته‌شده است<ref>همان، ص19- 59</ref>. در فصل دوم، ابتدا به مراحل کلی تربیت و مراحل تربیت در قرآن پرداخته‌شده و سپس، به مفهوم مراحل تربیت اجتماعی اشاره و مراحل رشد اجتماعی در دوران کودکی که در ضمن آن، رفتارهای همکاری و رفتارهای مبارزی کودک آمده است، بررسی‌شده است<ref>همان، ص62</ref>.


از آنجا که بحث نوشتار حاضر، تربیت اجتماعی است، بنابراین نویسنده عوامل تربیت اجتماعی کودک در دوره اول و دوم کودکی را از میان تمام عوامل تربیتی یاد شده در قرآن و حدیث و کتب تربیتی و روان‌شناسی استخراج و گزینش کرده و در فصل سوم، ارائه داده است<ref>همان، ص108</ref>.
ازآنجاکه بحث نوشتار حاضر، تربیت اجتماعی است، بنابراین نویسنده عوامل تربیت اجتماعی کودک در دوره اول و دوم کودکی را از میان تمام عوامل تربیتی یادشده در قرآن و حدیث و کتب تربیتی و روان‌شناسی استخراج و گزینش کرده و در فصل سوم، ارائه داده است<ref>همان، ص108</ref>.


در فصل چهارم، به بحث «موانع تربیت اجتماعی کودک» در دو بخش موانع درونی و موانع بیرونی پرداخته شده است که محدود به دوره «کودکی اول» و «کودکی دوم» است<ref>همان، ص166</ref>.
در فصل چهارم، به بحث «موانع تربیت اجتماعی کودک» در دو بخش موانع درونی و موانع بیرونی پرداخته‌شده است که محدود به دوره «کودکی اول» و «کودکی دوم» است<ref>همان، ص166</ref>.


در آخرین فصل کتاب، پس از تحقیق و جست‌وجو در منابع موجود، اعم از روانشناسی و اجتماعی و قرآن و حدیث، ابتدا به بیان مفهوم روش و تقسیمات آن و روش‌های کلی تربیت و روش‌های تربیت در قرآن پرداخته شده و در ادامه، مجموع 6 روش برای تربیت اجتماعی کودک، مورد بررسی و تبین قرار گرفته است<ref>همان، ص216</ref>.
در آخرین فصل کتاب، پس از تحقیق و جست‌وجو در منابع موجود، اعم از روانشناسی اجتماعی و قرآن و حدیث، ابتدا به بیان مفهوم روش و تقسیمات آن و روش‌های کلی تربیت و روش‌های تربیت در قرآن پرداخته‌شده و در ادامه، مجموع 6 روش برای تربیت اجتماعی کودک، موردبررسی و تبیین قرارگرفته است<ref>همان، ص216</ref>.


==پانویس ==
==پانویس ==
خط ۵۳: خط ۵۳:
[[رده: مباحث جدید قرآنی، قرآن و علوم و فنون]]
[[رده: مباحث جدید قرآنی، قرآن و علوم و فنون]]
[[رده:مقالات مهر 01 مکرمی]]
[[رده:مقالات مهر 01 مکرمی]]
[[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده1]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 مهرماه 1401]]
[[رده:مقالات بازبینی شده2 مهرماه 1401]]
۶۷۶

ویرایش