پرش به محتوا

المستجاد من کتاب الإرشاد: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
جز (تصحیح تاریخ)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۹: خط ۲۹:
}}
}}
   
   
'''المستجاد من كتاب الإرشاد،''' منسوب به [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلی]] (درگذشته 726ق)، خلاصه کتاب گران‌قدر [[الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد]] نوشته [[مفید، محمد بن محمد|شیخ مفید]] (336-413ق) است. این کتاب در موضوع ذکر فضائل و مناقب ائمه دوازده‌گانه شیعه با تحقیق [[بدری، محمود|محمود البدری]] منتشر شده است.


'''المستجاد من كتاب الإرشاد،''' منسوب به علامه حلی (درگذشته 726ق)، خلاصه کتاب گران‌قدر [[الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد]] نوشته [[مفید، محمد بن محمد|شیخ مفید]] (336-413ق) است. این کتاب در موضوع ذکر فضائل و مناقب ائمه دوازده‌گانه شیعه با تحقیق محمود البدری منتشر شده است.  
این کتاب، مشتمل بر اسامی ائمه هدی(عتاریخ عمر، ذکر مشاهد، اسامی اولاد و ذکر تعدادی از اخباری است که در اطلاع از احوال ایشان مفید است. بنابراین المستجاد کتاب مناقب است و همان گونه که از نامش پیداست، خلاصه کتاب الارشاد شیخ مفید در معرفی حجج الهی بر بندگان است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص25</ref>‏. در این اثر با بهره‌ بردن از شیوه مناقبی تاریخی که شیوه‌ای واقعی است تلاش می‌شود که از خلال ذکر فضائل و اخلاق والا و ویژگی‌های نادر اهل‌بیت(ع) و از آن سو ذکر معایب دشمنانشان و انحطاط اخلاقی و ارزشی آنها، مناقب و صفات حسنه اهل‌بیت(ع) آشکار و برجسته شود. این شیوه در برابر شیوه تحریفی مورخینی چون [[ابن حزم، علی بن احمد|ابن حزم اندلسی]]، [[ابن تیمیه، احمد بن عبدالحلیم|ابن تیمیه]] و [[ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی|ابن حجر]] است که مصالح سیاسی و شخصی را دنبال می‌کرده است<ref>ر.ک: همان، ص16-14</ref>‏.  


این کتاب، مشتمل بر اسامی ائمه هدی(ع)، تاریخ عمر، ذکر مشاهد، اسامی اولاد و ذکر تعدادی از اخباری است که در اطلاع از احوال ایشان مفید است. بنابراین المستجاد کتاب مناقب است و همان گونه که از نامش پیداست، خلاصه کتاب الارشاد شیخ مفید در معرفی حجج الهی بر بندگان است<ref>ر.ک: مقدمه محقق، ص25</ref>‏. در این اثر با بهره‌ بردن از شیوه مناقبی تاریخی که شیوه‌ای واقعی است تلاش می‌شود که از خلال ذکر فضائل و اخلاق والا و ویژگی‌های نادر اهل‌بیت(ع) و از آن سو ذکر معایب دشمنانشان و انحطاط اخلاقی و ارزشی آنها، مناقب و صفات حسنه اهل‌بیت(ع) آشکار و برجسته شود. این شیوه در برابر شیوه تحریفی مورخینی چون ابن حزم اندلسی، ابن تیمیه و ابن حجر است که مصالح سیاسی و شخصی را دنبال می‌کرده است<ref>ر.ک: همان، ص16-14</ref>‏.
برخی در انتساب کتاب به [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلی]] تشکیک کرده‌اند؛ چراکه نام نویسنده در کتاب موجود نیست؛ اما بر پشت نسخه نوشته شده که تصنیف [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلی]] است. [[مرعشی، سید شهاب‌الدین|آیت‌الله مرعشی نجفی]] نیز این کتاب را نوشته [[حلی، حسن بن یوسف|علامه حلی]] دانسته است<ref>ر.ک: همان، ص26</ref>‏.  
 
برخی در انتساب کتاب به علامه حلی تشکیک کرده‌اند؛ چراکه نام نویسنده در کتاب موجود نیست؛ اما بر پشت نسخه نوشته شده که تصنیف علامه حلی است. آیت‌الله مرعشی نجفی نیز این کتاب را نوشته علامه حلی دانسته است<ref>ر.ک: همان، ص26</ref>‏.  


==پانویس ==
==پانویس ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش