پرش به محتوا

الضعفاء الكبير: تفاوت میان نسخه‌ها

۲۹۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۶ دسامبر ۲۰۲۱
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR19098J1.jpg | عنوان =الضعفاء الكبير | عنوان‌های دیگر =...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۰: خط ۳۰:
}}
}}


'''الضعفاء الكبير'''، اثر حافظ ابوجفعر محمد بن عمرو بن موسی بن حماد عقیلی مکی (متوفی 322ق)، کتابی است در معرفی راویان ضعیف که با تحقیق عبدالمعطی امین قلعجی، به چاپ رسیده است.
'''الضعفاء الكبير'''، اثر [[عقیلی، محمد بن عمرو|حافظ ابوجعفر محمد بن عمرو بن موسی بن حماد عقیلی مکی]] (متوفی 322ق)، کتابی است در معرفی راویان ضعیف که با تحقیق [[قلعجي، عبدالمعطي امين|عبدالمعطی امین قلعجی]]، به چاپ رسیده است.


==نام‌های دیگر کتاب==
==نام‌های دیگر کتاب==
خط ۴۴: خط ۴۴:


===ویژگی‌های محتوایی کتاب===
===ویژگی‌های محتوایی کتاب===
این کتاب از مصادر شناخت راویان ضعیف در میان اهل سنت بشمار ‌می‌رود؛ اگرچه موضوع آن راویان ضعیف است، اما در پاره‌ای موارد، از برخی ثقات نیز سخن به میان آمده است. دلیل نام بردن از ثقات در این کتاب، آن است که عقیلی در کتاب خود به هرگونه ضعف، چه دروغ و وضع حدیث یا ضعف در عدالت و ضبط، توجه کرده است؛ هرچند شخص مورد نظر در نقل حدیث، معتمد و حتی از رجال صحیحین بوده‌ باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.
این کتاب از مصادر شناخت راویان ضعیف در میان اهل سنت بشمار ‌می‌رود؛ اگرچه موضوع آن راویان ضعیف است، اما در پاره‌ای موارد، از برخی ثقات نیز سخن به میان آمده است. دلیل نام بردن از ثقات در این کتاب، آن است که [[عقیلی، محمد بن عمرو|عقیلی]] در کتاب خود به هرگونه ضعف، چه دروغ و وضع حدیث یا ضعف در عدالت و ضبط، توجه کرده است؛ هرچند شخص مورد نظر در نقل حدیث، معتمد و حتی از رجال صحیحین بوده‌ باشد<ref>ر.ک: همان</ref>.


===اطلاعات موجود درباره راویان===
===اطلاعات موجود درباره راویان===
خط ۷۱: خط ۷۱:


===شیوه شناخت حال راویان===
===شیوه شناخت حال راویان===
عقیلی در این کتاب، از اقوال پیشوایان جرح و تعدیل اهل سنت، مانند یحیی بن معین، احمد بن حنبل، بخاری، ابن ‌قطان و علی بن مدینی (گاه با ذکر سند آن) نقل کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
[[عقیلی، محمد بن عمرو|عقیلی]] در این کتاب، از اقوال پیشوایان جرح و تعدیل اهل سنت، مانند یحیی بن معین، [[ابن حنبل، احمد بن محمد|احمد بن حنبل]]، بخاری، ابن ‌قطان و علی بن مدینی (گاه با ذکر سند آن) نقل کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


===شیوه اطلاع‌رسانی درباره راوی===
===شیوه اطلاع‌رسانی درباره راوی===
خط ۷۷: خط ۷۷:


===میزان اعتبار آرای نویسنده===
===میزان اعتبار آرای نویسنده===
عقیلی، در میان عالمان اهل سنت، محدثی ثقه بشمار می‌رود<ref>ر.ک: همان</ref>. عالمان رجال اهل سنت، مانند ابن ناصرالدین و ذهبی نیز کتاب را ستوده‌‌اند<ref>ر.ک: همان</ref>.
[[عقیلی، محمد بن عمرو|عقیلی]]، در میان عالمان اهل سنت، محدثی ثقه بشمار می‌رود<ref>ر.ک: همان</ref>. عالمان رجال اهل سنت، مانند ابن ناصرالدین و ذهبی نیز کتاب را ستوده‌‌اند<ref>ر.ک: همان</ref>.


عقیلی از سخت‌گیران در جرح رجال است<ref>ر.ک: همان</ref>؛ چنان‌که برخی از محدثان بزرگ، مانند علی بن مدینی را نیز در شمار ضعفا ذکر کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>. به همین دلیل ذهبی در «ميزان الاعتدال» به‌شدت بر وی تاخته و او را ملامت کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
[[عقیلی، محمد بن عمرو|عقیلی]] از سخت‌گیران در جرح رجال است<ref>ر.ک: همان</ref>؛ چنان‌که برخی از محدثان بزرگ، مانند علی بن مدینی را نیز در شمار ضعفا ذکر کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>. به همین دلیل ذهبی در «ميزان الاعتدال» به‌شدت بر وی تاخته و او را ملامت کرده است<ref>ر.ک: همان</ref>.


==وضعیت کتاب==
==وضعیت کتاب==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش