پرش به محتوا

نیر ممقانی، محمدتقی بن محمد: تفاوت میان نسخه‌ها

هیچ تغییری در اندازه به وجود نیامده‌ است. ،  ‏۷ سپتامبر ۲۰۱۹
جز
جایگزینی متن - 'ی‎ا' به 'ی‌ا'
جز (جایگزینی متن - 'ی‎ب' به 'ی‌ب')
جز (جایگزینی متن - 'ی‎ا' به 'ی‌ا')
خط ۵۳: خط ۵۳:


==تحصیل==
==تحصیل==
آخوند میرزا محمّدتقی در بیست‎ودو سالگی بـرای‎ تـکمیل‎ تـحصیلات خود به نجف رفته و پس از کسب علم از مـحضر اسـتـادان و مـشایخ آن سـامان، بـه تـبریز بازگشت. میــرزا جعفر‎ سلطان‎القرائی زیر عنـوان حجّت‎الاسلام محمّـــدتقی بن محمد بن الحسینــی‎ الشّریف‎ التبریزی‎ الممقانی، گـوید: «وی پسـر دوم حجّت‎الاسلام آخوند ملا محمّد ممقانی و فرع رشید شجره این خاندان است‎. فقیه‎ و محدّث و مجتهد و حکیم بود، در فنون شعر و ادب استاد و صاحب نظر است. طـبعاً‎ راغـب‎ انزوا‎ و گوشه‌گیری و از مصاحبت و آشـنایی خـلق، گریزان بود. ریاست را دوست نمی‎داشت و شوکت و جاه‎ را جالب و طالب نبود. بخت تیره و طبع بلند داشت؛ با فقر و قناعت، امّا‎ با کمال استغنا و مـناعت‎ بـه‎ سر می‌برد. چـون وفـات کرد، دوهزار تومان قرض داشت و در مقابل آن مالی نبود؛ خانه مسکونی او را فروخته به طلبکار دادند. او در سال ١٢٤٨ق، در تبریز متولد شده‎ و از شانزده سالگی مدت پنج سال نزد پدر خود به تحصیل فقه و حکمت اشـتغال ورزیده، پس از مـرگ پدر (١٢٦٩ق) در بیست‎ودوسالگی برای تکمیل تحصیلات به عراق عرب که مرکز‎ علم‎ بود، سفر کرد و مدتی در محضر علمای آن دیار کسب فواید علمیه نمود و به تبریز مراجعت کرد. در آن ایام حجّـت‎الاسلام میرزا حسین برادر بـزرگش زنـده و مرجع شـیخیه بوده است‎. مع‎هذا پس از ورود به تبریز، امامت مسجد حجّت‎الاسلام به او محوّل شده و در آن مسجد اقامه جماعت می‎کرده است<ref>ر.ک: فرهمند، محمد، ص60؛ دهخدا، علی‎اکبر، ج5، ص7667</ref>‏.  
آخوند میرزا محمّدتقی در بیست‎ودو سالگی بـرای‎ تـکمیل‎ تـحصیلات خود به نجف رفته و پس از کسب علم از مـحضر اسـتـادان و مـشایخ آن سـامان، بـه تـبریز بازگشت. میــرزا جعفر‎ سلطان‎القرائی زیر عنـوان حجّت‎الاسلام محمّـــدتقی بن محمد بن الحسینــی‎ الشّریف‎ التبریزی‎ الممقانی، گـوید: «وی پسـر دوم حجّت‎الاسلام آخوند ملا محمّد ممقانی و فرع رشید شجره این خاندان است‎. فقیه‎ و محدّث و مجتهد و حکیم بود، در فنون شعر و ادب استاد و صاحب نظر است. طـبعاً‎ راغـب‎ انزوا‎ و گوشه‌گیری و از مصاحبت و آشـنایی خـلق، گریزان بود. ریاست را دوست نمی‎داشت و شوکت و جاه‎ را جالب و طالب نبود. بخت تیره و طبع بلند داشت؛ با فقر و قناعت، امّا‎ با کمال استغنا و مـناعت‎ بـه‎ سر می‌برد. چـون وفـات کرد، دوهزار تومان قرض داشت و در مقابل آن مالی نبود؛ خانه مسکونی او را فروخته به طلبکار دادند. او در سال ١٢٤٨ق، در تبریز متولد شده‎ و از شانزده سالگی مدت پنج سال نزد پدر خود به تحصیل فقه و حکمت اشـتغال ورزیده، پس از مـرگ پدر (١٢٦٩ق) در بیست‎ودوسالگی برای تکمیل تحصیلات به عراق عرب که مرکز‎ علم‎ بود، سفر کرد و مدتی در محضر علمای آن دیار کسب فواید علمیه نمود و به تبریز مراجعت کرد. در آن ایام حجّـت‎الاسلام میرزا حسین برادر بـزرگش زنـده و مرجع شـیخیه بوده است‎. مع‎هذا پس از ورود به تبریز، امامت مسجد حجّت‎الاسلام به او محوّل شده و در آن مسجد اقامه جماعت می‎کرده است<ref>ر.ک: فرهمند، محمد، ص60؛ دهخدا، علی‌اکبر، ج5، ص7667</ref>‏.  


==مناعت طبع==
==مناعت طبع==
خط ۷۶: خط ۷۶:
# صحيفة الأبرار؛
# صحيفة الأبرار؛
# علم الساعة؛
# علم الساعة؛
# لمح البصر<ref>ر.ک: دهخدا، علی‎اکبر، ج5، ص7667</ref>‏.  
# لمح البصر<ref>ر.ک: دهخدا، علی‌اکبر، ج5، ص7667</ref>‏.  


==پانویس ==
==پانویس ==
خط ۸۴: خط ۸۴:
#. فرهمند، محمد، «الفیه نیر و جایگاه آن در بین انواع ادبی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: دانشنامه، بهار 1390، شماره 13، صفحه 57 تا 70، به آدرس اینترنتی:  
#. فرهمند، محمد، «الفیه نیر و جایگاه آن در بین انواع ادبی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: دانشنامه، بهار 1390، شماره 13، صفحه 57 تا 70، به آدرس اینترنتی:  
#:https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1187101  
#:https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1187101  
#. دهخدا، علی‎اکبر، لغت‎نامه دهخدا، جلد پنجم، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول، بهار 1373.  
#. دهخدا، علی‌اکبر، لغت‎نامه دهخدا، جلد پنجم، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول، بهار 1373.  


[[رده:زندگی‌نامه]]
[[رده:زندگی‌نامه]]
[[رده:قربانی-باقی زاده]]
[[رده:قربانی-باقی زاده]]
[[رده:25 مرداد الی 24 شهریور (98)]]
[[رده:25 مرداد الی 24 شهریور (98)]]
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش