پرش به محتوا

صفحهٔ اصلی: تفاوت میان نسخه‌ها

۶۸۶ بایت حذف‌شده ،  ‏۹ ژوئیهٔ ۲۰۱۶
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۰: خط ۲۰:




  <big>'''[[تزکية النفس]]'''</big>
  <big>'''[[معجم أعلام النساء]]'''</big>


[[پرونده:NUR15700J1.jpg|بندانگشتی|تزکية النفس|175px]]
[[پرونده:NUR11610J1.jpg|بندانگشتی|معجم أعلام النساء|175px]]


'''معرفى اجمالى'''


'''تزكية النفس'''، تأليف '''سيد كاظم حسينى حائرى'''، به زبان عربى و مشتمل بر مباحثى پيرامون تزكيه نفس است.
'''معجم أعلام النساء'''، اثر '''[[فواز عاملی، زینب بنت علی|زينب بنت على بن حسين فوّاز عاملى]]''' (صيدا، 1276-1332ق، قاهره) است كه در آن، شرح حال زنان مشهور و دانشمند از مليت‌ها و مذاهب گوناگون را بيان كرده است. نام ديگر كتاب حاضر عبارت است از: «الدر المنثور في طبقات ربّات الخدور» است.


'''ساختار'''
مُنى محمد زياد خراط، اين اثر را تحقيق و تصحيح كرده است.


كتاب، مشتمل بر يك مقدمه و متن است. متن كتاب در چهار حلقه بيان شده است.
محقق اين اثر در مقدمه‌اش كه در رياض، در آغاز ربيع‌الأول 1418ق، نوشته، چنين يادآور شده است: «... هنگامى كه خداوند مرا بر كتاب «الدر المنثور في طبقات ربّات الخدور»، نوشته اديب فاضل زينب بنت على آل فواز(ره) آگاه كرد، از كثرت مطالب سودمند و روش جالب آن، شگفت‌زده شدم. خانم نويسنده - كه خداى رحمتش كناد - در اين كتاب تعداد 454 شرح حال براى زنان فاضل قرون گوناگون فراهم آورده، از عصر جاهلى و صدر اسلام تا زمان خودش، مانند زندگى‌نامه «فطنت بنت احمد پاشا» و «مريم مكاريوس» و... نويسنده مطالب زندگى‌نامه‌ها را محدود به مقدار خاصى نكرده؛ به همين جهت، برخى از آن‌ها بسيار كوتاه و برخى بسيار بلند است. از آنجا كه اين كتاب در مصر، در سال 1312ق، چاپى قديمى شده بود بدون حاشيه، شماره‌گذارى و... پس از خداى تعالى خير طلبيدم و عزمم را جزم كرده و به تحقيق و تصحيحش پرداختم و... در حاشيه، منابع هر زندگى‌نامه را مشخص كردم و اشتباهات چاپى را برطرف ساختم... (ر.ك: مقدمه كتاب، ص5-6)........[[ معجم أعلام النساء|'''ادامه''']]


حلقه اول، مشتمل بر پنج امر مى‌باشد كه تحت عنوان «نقطه» شرح و توضيح داده شده است.


حلقه دوم، در پنج امر ذكر شده است.
------
 
حلقه سوم، مفصل‌ترين حلقه كتاب است كه شامل سى و يك فصل است.
 
حلقه چهارم، بسيار مختصر و در دو مبحث بيان شده است.
 
مؤلف، در بيان مطالب از آيات قرآنى، روايات، حكايات و اشعار عربى و فارسى استفاده نموده است. آيات و روايات را كامل ذكر نموده و شرح و توضيح داده است.


<big>'''[[‏الثقات الأخیار من رواة الأخبار]]'''</big>


'''گزارش محتوا'''
[[پرونده:NUR18502J1.jpg|بندانگشتی|‏الثقات الأخیار من رواة الأخبار|175px]]


مؤلف، در مقدمه‌اى بسيار مختصر كه آن را با آياتى از سوره شمس آغاز مى‌كند، علوم اسلامى را شمشيرى دو دم مى‌داند كه اگر كسى با تزكيه نفس به سراغ آنها رود، سود مى‌برد و الا زيان مى‌بيند. وى سپس به بيان طرح كلى مباحث كتاب مى‌پردازد.


كتاب را مى‌توان يكى از كتب اخلاقى بسيار مفيد دانست كه از مباحث علمى و عملى پيرامون تزكيه نفس سخن مى‌گويد و با شيوه و اسلوبى خاص و بسيار منظم و دقيق، مطالب را مورد بررسى قرار مى‌دهد و چنان‌كه بيان شد در چهار حلقه بيان مى‌گردد.
'''الثقات الأخيار من رواة الأخبار'''، اثر رجالى '''حسين مظاهرى''' به زبان عربى است. كتاب، موسوعه‌اى از روات موثق است.
.......[[تزکية النفس|'''ادامه''']]


اين كتاب يك جلدى شامل تصدير، مدخل و سه باب است.


------
مدخل كتاب شامل ده مقدمه است.
 
'''[[دانش‌نامه امیر‌المومنین علیه‌السلام بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ]]'''


[[پرونده:NUR18143J1.jpg|بندانگشتی|دانش‌نامه امیر‌المومنین علیه‌السلام بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ|175px]]
باب‌هاى كتاب به ترتيب شامل اسامى، كنيه‌ها و لقب‌ها است.


'''معرفى اجمالى'''
محتواى باب‌هاى اول و سوم به ترتيب حروف الفبا آمده است.


'''دانشنامه اميرالمؤمنين(ع) بر پايه قرآن، حديث و تاريخ'''، به همت '''محمد محمدى رى‌شهرى''' با همكارى محمدكاظم طباطبايى و محمود طباطبايى‌نژاد و گروهى از محققين، به زبان عربى - فارسى با ترجمه عبدالهادى مسعودى تأليف شده است.  
مؤلف باب دوم را به كنيه‌ها اختصاص داده و با «أب» آغاز كرده است، سپس رواتى را كه با «ابن» آغاز مى‌گردد آورده است.


'''ساختار'''
تصدير كتاب با تعريف، اهميت و جايگاه علم رجال آغاز شده است. مؤلف در بخش اهتمام علما به علم رجال به اقسام كتب رجالى به‌تفكيك روش تأليف اشاره مى‌كند؛ هرچند كه اين نوع تقسيم‌بندى داراى مقسم واحدى نيست و داراى اشكالاتى است، ولى در مجموع ايشان در اين تقسيم‌بندى مصاديق كتاب‌هاى رجال، فهارس، جوامع و موسوعات رجالى را متذكر شده‌اند.


كتاب با يك پيشگفتار، خلاصه‌اى از سخنان مقام معظم رهبرى در باره كتاب، درآمد و نگاهى به كتاب آغاز شده است. مطالب كتاب در ضمن شانزده بخش و هر بخش مشتمل بر فصولى تدوين شده است. هر فصل، خود، مشتمل بر عناوين متعددى است كه به‌صورت عدد اعشارى مشخص شده است. كل مباحث كتاب نيز در ضمن 6686 شماره ذكر شده است. شيوه ارائه مباحث بدين‌گونه است كه در يك صفحه متن عربى و در صفحه ديگر ترجمه آن ارائه شده است.
در مدخل به ده مطلب رجال و درايه و... پرداخته است كه برخى از آنها چنين مى‌باشد:


'''گزارش محتوا'''
موثق در نظر متقدمين شامل هر آن كسى است كه در نقل روايت مورد اطمينان است و به روايتش مى‌توان اعتماد كرد، گرچه آن شخص از جهت عقيده فاسد و از نظر عمل فاسق باشد.
موسوعة الإمام علي بن أبي‌طالب(ع) في الكتاب و السنة و التاريخ، در سال ۱۳۷۹ش، براى بهره‌گيرى انديشه‌وران عرب‌زبان و پژوهشگران عربى‌دان حوزه و دانشگاه به زيور طبع آراسته گرديد و در مدت‌زمانى كوتاه توجه خردورزان حوزه دين را به خود جلب نمود و مرجع تدوين دانشنامه امام على(ع) قرار گرفت. همچنين جايزه دوره انتخاب «كتاب سال ولايت» و برخى جوايز و نشان‌هاى علمى - فرهنگى ديگر به آن تعلق گرفت. پس از آن، گروه ترجمه پژوهشكده حوزه و دانشگاه تصميم به ترجمه اين اثر گرفت تا در كمترين زمان ممكن، راه را براى بهره‌گيرى فارسى‌زبانان، اين طلايه‌داران فرهنگ ناب تشيع، از اين اثر بگشايد. نتيجه اين تصميم، انتشار نسخه فارسى اين كتاب با نام دانشنامه اميرالمؤمنين بر پايه قرآن، حديث و تاريخ در سال ۱۳۸۲ش، بود كه عنوان «ترجمه برگزيده» را در ششمين دوره انتخاب «كتاب سال ولايت» از آن خود كرد...[[دانش‌نامه امیر‌المومنین علیه‌السلام بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ|'''ادامه''']]
.......[[ الثقات الأخیار من رواة الأخبار|'''ادامه''']]




۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش