پرش به محتوا

شرح شذور الذهب في معرفة كلام العرب: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - '</ref>.' به '</ref>'
جز (جایگزینی متن - 'عبد الله' به 'عبدالله')
جز (جایگزینی متن - '</ref>.' به '</ref>')
خط ۵۳: خط ۵۳:
در باره روش و محتواى اين اثر چند نكته گفتنى است:
در باره روش و محتواى اين اثر چند نكته گفتنى است:


1. مصحح محترم، استاد محمد محيى‌الدين عبدالحميد در مقدمه‌اش كه زمان و مكان نگارشش را مشخص نكرده، نوشته است: «در سال 1935م، هيئت علمى دانشگاه الأزهر در نظام جديد درسى، تدريس دو كتاب از آثار ابن هشام را براى آموزش به دو گروه از دانشجويانش مناسب و ضرورى شمرد: كتاب «قطر الندى و بلّ الصدى»، براى سال سوم دوره مقدماتى و كتاب «شذور الذهب» و شرحش، براى سال چهارم همان دوره؛ من كه قبلاً شرحى تحقيقى، ولى آسان بر «شرح قطر الندى» نوشته بودم، مكلَّف شدم كه شرحى نيز بر «شذور الذهب» بنويسم تا مطالب براى جويندگان آسان شود و من اين شرح را «منتهى الأرب بتحقيق شرح شذور الذهب» ناميدم و اميدوارم كه اسمش مطابق با مسمايش باشد <ref>شرح شذور الذهب في معرفة كلام العرب، ص 7 - 8</ref>.
1. مصحح محترم، استاد محمد محيى‌الدين عبدالحميد در مقدمه‌اش كه زمان و مكان نگارشش را مشخص نكرده، نوشته است: «در سال 1935م، هيئت علمى دانشگاه الأزهر در نظام جديد درسى، تدريس دو كتاب از آثار ابن هشام را براى آموزش به دو گروه از دانشجويانش مناسب و ضرورى شمرد: كتاب «قطر الندى و بلّ الصدى»، براى سال سوم دوره مقدماتى و كتاب «شذور الذهب» و شرحش، براى سال چهارم همان دوره؛ من كه قبلاً شرحى تحقيقى، ولى آسان بر «شرح قطر الندى» نوشته بودم، مكلَّف شدم كه شرحى نيز بر «شذور الذهب» بنويسم تا مطالب براى جويندگان آسان شود و من اين شرح را «منتهى الأرب بتحقيق شرح شذور الذهب» ناميدم و اميدوارم كه اسمش مطابق با مسمايش باشد <ref>شرح شذور الذهب في معرفة كلام العرب، ص 7 - 8</ref>


2. ناشر، توضيحاتى در باره زندگى‌نامه ابن هشام <ref>همان، ص 9 - 12</ref> و نيز شرح حال محمد محيى‌الدين عبدالحميد <ref>همان، ص 13 - 30</ref> آورده است.
2. ناشر، توضيحاتى در باره زندگى‌نامه ابن هشام <ref>همان، ص 9 - 12</ref> و نيز شرح حال محمد محيى‌الدين عبدالحميد <ref>همان، ص 13 - 30</ref> آورده است.


3. اين نسخه را ناشر از روى نسخه دارالطلائع منتشر ساخته است <ref>همان، ص 4 - 5</ref>.
3. اين نسخه را ناشر از روى نسخه دارالطلائع منتشر ساخته است <ref>همان، ص 4 - 5</ref>


4. كتاب منتهى الأرب بتحقيق شرح شذور الذهب، تأليف محمد محيى‌الدين عبدالحميد در پاورقى‌هاى كتاب حاضر آمده است.
4. كتاب منتهى الأرب بتحقيق شرح شذور الذهب، تأليف محمد محيى‌الدين عبدالحميد در پاورقى‌هاى كتاب حاضر آمده است.


5. نام و نشان آيات و سوره‌هاى استفاده‌شده در كتاب، در متن ذكر شده است <ref>به‌عنوان مثال: همان، ص 97، 192، 102 و...</ref>.
5. نام و نشان آيات و سوره‌هاى استفاده‌شده در كتاب، در متن ذكر شده است <ref>به‌عنوان مثال: همان، ص 97، 192، 102 و...</ref>


6. استاد محمد محيى‌الدين عبدالحميد در شرح خودش، به بحث‌هاى لغوى و صرف و نحوى پرداخته و شاهد بحث را در اشعار معين كرده و همچنين كوشيده نام شاعر ابيات مذكور را نيز در شواهد شعرى ذكر كند <ref>به عنوان مثال: همان، ص 152 و...</ref>. او تعليقه‌هايش را شماره‌گذارى كرده و در مجموع، 239 تعليقه بر مباحث ابن هشام نوشته است. ايشان شرحش را در تاريخ رمضان 1355ق، به پايان برده است <ref>همان، ص 466</ref>.
6. استاد محمد محيى‌الدين عبدالحميد در شرح خودش، به بحث‌هاى لغوى و صرف و نحوى پرداخته و شاهد بحث را در اشعار معين كرده و همچنين كوشيده نام شاعر ابيات مذكور را نيز در شواهد شعرى ذكر كند <ref>به عنوان مثال: همان، ص 152 و...</ref> او تعليقه‌هايش را شماره‌گذارى كرده و در مجموع، 239 تعليقه بر مباحث ابن هشام نوشته است. ايشان شرحش را در تاريخ رمضان 1355ق، به پايان برده است <ref>همان، ص 466</ref>


==پانويس ==
==پانويس ==
۴۲۵٬۲۲۵

ویرایش