البحث الأصولي بين الحکم العقلي للإنسان و حکم القرآن

    از ویکی‌نور
    البحث الأصولي بين الحکم العقلي للإنسان و حکم القرآن
    البحث الأصولي بين الحکم العقلي للإنسان و حکم القرآن
    پدیدآوراننیلی، عالم سبیط (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرکتاب نقدي لطرائق البحث الأصولي
    ناشردار المحجة البيضاء
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر1429ق - 2008م
    چاپ1
    شابک-
    موضوعاصول فقه - تحقیق - اصول فقه - نقد و تفسیر
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /‎‏ن‎‏9‎‏ب‎‏3‎‏ 155 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    البحث الأصولی بین الحکم العقلی للإنسان و حکم القرآن؛ کتاب نقدی لطرائق البحث الأصولی اثر عالم سبیط نیلی، کتابی است انتقادی در انتقاد به روش‌های تحقیق متداول در علم اصول.

    متأسفانه، کتاب فاقد هرگونه مقدمه در توضیح روش مؤلف و تبیین ویژگی‌های و امتیازات آن است.

    مطالب کتاب، به‌صورت «قال: اقول»:، در قالب 58 مسئله، در چهار مبحث، عرضه شده است. در مبحث نخست که ده مسئله نخست را به خود اختصاص داده است، به بیان تناقضات موجود در تعریف علم اصول، پرداخته شده است. نویسنده در ابتدا، تعریف متداول از علم اصول را بیان نموده و سپس، ضمن بررسی لفظ «اصول» و «الفقه»، تقییدهای موجود در تعاریف را موردبحث و بررسی قرار داده است[۱].

    در مبحث دوم، از مسئله یازدهم تا بیستم، تناقضات موجود در تعریف حکم و اقسام آن، موردبحث و بررسی نویسنده قرار گرفته است. در تعریف معروف علمای علم اصول برای «حکم»، از عبارت: «خطاب الشارع المتعلق بأفعال المکلفین من الأقتضاء أو التخییر أو الوضع»، استفاده شده است، اما نویسنده، این تعریف را دارای اشکال دانسته و معتقد است خطاب شارع، تنها متعلق به افعال مکلفین نبوده و شامل اعتقادات نیز می‌شود[۲]. اقسام حکم، اقسام وجوب شامل وجوب کفایی و توصلی، تعریف کراهت و لوازم آن، تعریف اباحه و ملزومات آن و اقسام حکم وضعی، از جمله مسائل مطرح شده در این مبحث است[۳].

    در مبحث سوم، به مسائل مربوط به حسن و قبح عقلی و ملزومات عقلی و فروعات آن، پرداخته شده است. نویسنده در این مبحث، به‌منظور تحریر مسئله موردبحث، به بررسی تقسیم حکم به واقعی و ظاهری[۴] و تقسیم عقل به عملی و نظری[۵] پرداخته و سپس، نظریه قرآنی ادراک عقلی و موضوعات مرتبط با آن را موردبحث و بررسی قرار داده است[۶].

    در آخرین مبحث، ابطال دلیل عقلی حجیت خبر واحد و اثبات شرعی آن، مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده معتقد است در فهم آیه «إن جاءکم فاسق بنباء» مغالطه صورت ‌گرفته و لذا نمی‌توان از آن برای حجیت خبر واحد یا عدم آن، استفاده کرد[۷].

    پانویس

    1. متن کتاب، ص5- 16
    2. همان، ص17- 18
    3. همان، ص20- 30
    4. همان، ص42
    5. همان، ص43
    6. همان، ص50
    7. همان، ص319- 355

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها