عثیمین، محمد بن صالح
نام | محمد بن صالح عثیمین |
---|---|
نامهای دیگر | |
نام پدر | صالح |
متولد | 1307ش / 1347ق / 1929م |
محل تولد | عنیزه عربستان سعودی |
رحلت | 1379ش / 1421ق / 2001م |
اساتید | محمد بن عبدالعزیز |
برخی آثار | اصول في التفسير
تعليق مختصر علي کتاب لمعه الاعتقاد الهادي الي سبيل الرشاد شرح العقيده السفارينيه الدره المضيه في عقد اهل الفرقه المرضيه |
کد مؤلف | AUTHORCODE12854AUTHORCODE |
محمد بن صالح عثیمین (1347 -1421ق)، مفسر، اصولی و از علمای وهابی معاصر و از شاگردان عبدالعزیز بن باز، صاحب کتاب «العقيدة» و «الأصول من علم الأصول».
ولادت
ابوعبدالله محمد بن صالح بن محمد بن سلیمان بن عبدالرحمن العثیمین تمیمی نجدی، معروف به محمد صالح بن عثیمین، در 14 ژوئن ۱۹۲۵م، برابر با 27 رمضان ۱۳۴۷ق، در شهر عنیزه واقع در ایالت قصیم در پادشاهی عربستان سعودی، متولد شد[۱].
تحصیلات و اساتید
او از محمد بن عبدالعزیز، عقاید وهابیت و فقه و نحو عربی را آموخت. در نزد عبدالرحمن بن ناصر السعدی تفسیر و اصول و فرائض تحصیل کرد. عبدالرحمن بن علی بن عودان، محمد امین شنقطی، عبدالعزیز بن ناصر رشید و عبدالرحمن افریقی از مدرسان وی در بلاغت و ادبیات عرب بودند[۲].
تدریس
در سال ۱۳۳۰ق، به ریاض رفت و در نزد عبدالعزیز بن باز تحصیل فرائض و احکام کرد. در ۱۳۷۰ق، در دانشگاه اسلامی عنیزه شروع به تدریس کرد[۳].
فعالیتها
در سال ۱۳۷۶ق، پس از فوت عبدالرحمن سعدی، بهعنوان امام و خطیب جمعه مسجد جامع عنیزه منصوب شد. پس از مدتی ابن عثیمین بهعنوان خطیب مسجدالحرام در مکه منصوب گردید. او در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ق، به ایراد سخنرانی در دانشگاه امالقری مکه در مسائل فقهی، عقیدتی، حدیث و تفسیر پرداخت و شرح آثار ابن تیمیه و ابن القیم را آغاز کرد. سپس بهعنوان رئیس دانشگاه شریعت امام محمد بن سعود در قصیم برگزیده شد. او همچنین در مجلس شریعت و اصول دانشگاه قصیم و هیئت علمای کبار عربستان عضویت داشت[۴].
دعوت به سلفیه
او که در هشتم فوریه ۱۹۹۴م، از سوی ملک فیصل نشان خدمت به اسلام هدیه گرفت، از پیروان محمد بن عبدالوهاب و دعوت سلفیه در توحید است[۵].
وفات
او در روز چهارشنبه پانزدهم شوال ۱۴۲۱ق، برابر با دهم ژانویه ۲۰۰۱م، در سن هفتادوچهارسالگی درگذشت. او در مکه دفن شد و عبدالعزیز بن عبدالله بن باز بر جنازه وی نماز گزارد[۶].
عقاید
ابن عثیمین از شخصیتهای برجسته وهابی است. شاید بتوان وی را عالمترین شخصیت وهابی دانست. وی کتابهای زیادی نوشته است. وی همانند دیگر وهابیها، تعریف خاصی از اهل سنت دارد. اگرچه خیلی از افراد که آشنایی کامل با وهابیت ندارند، تصور میکنند کلمه اهل سنت، در گفتار و نوشتار وهابیت همه اهل سنت از مذاهب اربعه را شامل میشود؛ درحالیکه اگر به سخنان و نوشتههای آنان توجه شود، فهمیده میشود که مراد آنان از اهل سنت، فقط وهابیت است، نه هیچیک از مذاهب کلامی یا فقهی دیگر؛ بلکه از نظر وهابیها، نهتنها حنفیها، شافعیها، مالکیها، اشعریها، ماتریدیهها و صوفیه از اهل سنت نیستند، بلکه اهل بدعت نیز بشمار میروند. بنابراین مراد از اهل سنت در دیدگاه آنان فقط و فقط وهابیت است[۷].
ابن عثیمین در کتاب مجموعه فتاوایش مینویسد: اشاعره و ماتریدیه از اهل سنت شمرده نمیشوند؛ زیرا آنان در مبحث صفات خداوند با آنچه که پیامبر(ص) فرمودهاند، مخالفت کردهاند؛ بنابراین درست نیست که بگوییم اهل سنت شامل سلفیه، اشعریون و ماتریدیه میشود، بلکه این سخن خطا است. چگونه ممکن است همه اهل سنت باشیم و با یکدیگر اختلاف داشته باشیم؟[۸].
وی در کتاب «الشرح الممتع علی زاد المستقنع» نیز مینویسد: ما گاهی کلمه اهل سنت را برای معتزله و اشاعره و هر کسی که بدعتی را در دین وارد کرده است، بهکار میبریم که در این صورت مراد ما از اهل سنت، کسانی است که در مقابل رافضه (شیعه) هستند. ولی اگر بخواهیم مرادمان را از اهل سنت بیان کنیم، باید بگوییم که اهل سنت حقیقی کسانی هستند که از سلف صالح پیروی میکنند و سنت را از آنان میگیرند. بنابراین طبق این تعریف، اشاعره و معتزله و جهمیه و دیگر فرق از اهل سنت شمرده نمیشوند[۹].
ابن عثیمین همچنین در کتاب «لقاء الباب المفتوح» در پاسخ از سؤالی میگوید: برخی واژه اهل سنت را برای سلفیه بهکار نمیبرند؛ چون اهل سنت شامل اشاعره و ماتریدیه نیز میشود، ولی این کار درست نیست؛ زیرا در حقیقت آنها «اشاعره و ماتریدیه» اهل بدعت هستند و جزء اهل سنت شمرده نمیشوند. چگونه کسی که صفات خداوند را انکار میکند، از اهل سنت شمرده شود؟[۱۰].
وی در ادامه حتی اشخاصی مثل امام نووی، شارح کتاب صحیح مسلم و ابن حجر را نیز در مبحث اسماء و صفات از اهل سنت نمیداند و آنها را در این مبحث اهل بدعت خطاب میکند[۱۱].
بنابراین باید پیروان مذاهب اسلامی بدانند که مراد وهابیت از واژه «اهل سنت» فقط خودشان را شامل میشود. ابن عثیمین در تعریف اهل سنت مینویسد: «وأما أهل السنة والجماعة الذين مشوا على طريقة السلف وعلى ما يقتضيه النص والعقل والفطرة»؛ اهل سنت و جماعت کسانی هستند که بر طریق نص و عقل و فطرت عمل کنند. وی در جایی دیگر مینویسد: بنابراین کسانی که در عقیده و فقه بر غیر این روش باشند، از سنت دور هستند و از اهل بدعت شمرده میشوند[۱۲].
آثار
- تفسير آيات الكرسي؛
- تفسیر عمّ جزء قرآن کریم؛
- تفسیر سوره بقره؛
- تفسیر سوره کهف؛
- كتاب العلم (مجموعه حدیث)؛
- شرح رياض الصالحين؛
- جامعة الحديث (مجموعه حدیث)؛
- عقيدة أهل السنة والجماعة؛
- صفات الله وأسماؤه الحسنی؛
- قول مفيد علی كتاب التوحيد؛
- شرح كشف الشبهات؛
- شرح عقائد الواسطية؛
- شرح عقائد السماوية؛
- شرح لمعات الاعتقاد؛
- شرح أصول الإيمان؛
- شرح أصول الثلاثة؛
- فتاوی لأركان الإسلام؛
- مجموعة الفتاوی؛
- شرح زاد المستغني؛
- عمدة الأحكام[۱۳].
پانویس
منابع مقاله
- محیطی، مجتبی، «اهل سنت واقعی از دیدگاه ابن عثیمین»، برگرفته از «پایگاه تحصصی وهابیت و جریانهای سلفی»، ثبت: در 7 مهرماه 1397، دریافت: سهشنبه 15 تیر 1400
- بینام، برگرفته از «پایگاه اطلاعرسانی دفتر حضرت استاد حسین انصاریان»، سهشنبه 15 تیر 1400
- بینام، برگرفته از دانشنامه آزاد «ویکیپدیا»، سهشنبه 15 تیر 1400
وابستهها
تفسیر القرآن الکریم (ابن عثیمین)
تعليق مختصر علي کتاب لمعه الاعتقاد الهادي الي سبيل الرشاد
شرح العقيده السفارينيه الدره المضيه في عقد اهل الفرقه المرضيه
شرح القواعد الحسان في تفسير القرآن
لمعة الإعتقاد الهادي إلي سبيل الرشاد
فتاوي العقيدة: أسئله هامة ملحة و أجوبة نافعة في العقيدة الصحيحة
شرح العقيدة الواسطية لشیخالاسلام ابن تیمیة
شرح مقدمة التفسير لشيخ الإسلام ابن تيمية
التمهید: شرح مختصر الأصول من علم الأصول للعلامة محمد بن صالح العثیمین
مجموع فتاوی و رسائل فضیلة الشیخ محمد بن صالح العثیمین
الروض المربع: شرح زاد المستنقع
فتاوی الحج: أجاب علیها الشیخ محمد بن صالح بن عثیمین
أحكام و فتاوى المسح على الخفين و الجبیرة
القواعد الطيبات في الأسماء و الصفات
فتح ذي الجلال والإكرام بشرح بلوغ المرام
شرح رياض الصالحين من کلام سید المرسلین
حقوق دعت إليها الفطرة و قررتها الشريعة
المحاضرات الثمينة فيما يجب أن يعرفه المسلم عن دينه
تفسیر القرآن الکریم: سورة النساء