أعلام الهداية: الإمام محمد بن علي الجواد عليه‌السلام

    از ویکی‌نور
    أعلام الهداية: الإمام محمد بن علي الجواد(ع)
    أعلام الهداية: الإمام محمد بن علي الجواد عليه‌السلام
    پدیدآورانالمجمع العالمی لاهل البیت(ع) (نویسنده)
    ناشرمجمع جهانی اهل‌بیت(ع)
    مکان نشرقم
    سال نشر۱۴۲۲ق
    چاپاول
    زبانعربی
    کد کنگره
    BP36/الف6‏

    أعلام الهداية: الإمام محمد بن علي الجواد عليه‌السلام پژوهشی است درباره معرفی و بیان شخصیت و زندگی‌نامه امام جواد(ع)، امام نهم شیعیان. این کتاب، همانند مشابه‌های خود، با قلمی روان و به دور از حاشیه‌پردازی نوشته شده و تلاش گردیده تا چهره‌ای روشن از امام جواد(ع) و وقایع مربوط به آن حضرت ارائه دهد. در واقع مؤلفان تلاش کرده‌اند تا پرسش‌هایی را که می‌تواند درباره ابعاد شخصیت و امامت امام جواد مطرح شود، به گونه‌ای پاسخ دهند. در این کتاب از منابع عامه و خاصه برای معرفی شخصیت امام جواد بهره‌بری شده است البته، نوع نقل‌ها به صورت مضمونی و غیرمستقیم است.

    ساختار

    کتاب در چهار باب تنظیم شده است.

    گزارش محتوا

    باب اول به معرفی امام در چند سطر، نکاتی درباره شخصیت امام و جلوه‌هایی از وجود آن حضرت، همانند سخن گفتن در گهواره، عبادت، کرامت و مکارم اخلاق او اختصاص دارد.

    باب دوم درباره دوران کودکی و جوانی امام و زندگی‌اش در کنار پدر است. در همین باب به مناسبت، از رفتار بنی‌عباس با مردم، محمد امین و ضعف شخصیت او، جنگ‌های خونین برای خلافت مأمون و شخصیت و ویژگی‌ها و بازیگری‌های سیاسی او و سرانجام شهادت امام رضا(ع) و امامت امام جواد سخن گفته شده است.

    در باب سوم ویژگی‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی دوران امام جواد(ع) از قبیل ترجمه کتاب‌های فلسفی به عربی، برپایی مراکز دینی، تأسیس کتابخانه‌ها و رصدخانه‌ها و اوضاع حاکمیت بنی عباس، مشکل طرح خلق قرآن و یا قدیم بودن آن، رویارویی امام جواد(ع) با مأمون و ازدواج با دختر وی و دلایلش، و خلافت معتصم و مواضع امام درباره او و احضارش به بغداد و شهادت و دفنش در عراق مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    باب چهارم مواجهه امام با مشکلات فکری و انحراف‌های ایجاد شده و تلاش برای رفع تردید درباره امامت و پاسخ‌گویی به پرسش‌های فقهی، متمرکز کردن شیعیان و تقویت آنها و تلاش برای آماده‌سازی امامت امام هادی(ع) و در پایان، میراث علمی امام در تفسیر، کلام، فقه، تاریخ، طب و دعا معرفی شده است.[۱]

    پانويس

    1. ر.ک: معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، ص42-43


    منابع مقاله

    معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، کتاب‌شناسی توصیفی اهل‌بیت علیهم‌السلام، قم، مرکز چاپ و نشر مجمع جهانی اهل‌بیت(ع)، چاپ اول، 1383ش.


    وابسته‌ها