یادها و یادبودها؛ گفتارهایی در بزرگداشت 40 تن از فرزانگان ایران‌زمین

    از ویکی‌نور
    یادها و یادبودها
    یادها و یادبودها؛ گفتارهایی در بزرگداشت 40 تن از فرزانگان ایران‌زمین
    پدیدآورانکتابی، احمد (نویسنده)
    ناشرخاموش
    مکان نشرتهران
    سال نشر1397
    شابک8ـ36ـ6036ـ622ـ978
    موضوعدانشمندان,Scientists, -- سرگذشتنامه, -- Biography, -- ایران, -- Iran, -- قرن ۱۴, -- 20th century,a03
    کد کنگره
    CT ۱۸۸۶/ک۲ی۲ ۱۳۹۷‏

    یادها و یادبودها؛ گفتارهایی در بزرگداشت 40 تن از فرزانگان ایران‌زمین تألیف دکتر احمد کتابی، این کتاب مجموعه‌ای است از دل‌نوشته‌هایی از استاد احمد کتابی که در گذر ایام به تدریج فراهم آمده و شامل دو بخش است.

    گزارش کتاب

    این کتاب مجموعه‌ای است از دل‌نوشته‌هایی از استاد احمد کتابی که در گذر ایام به تدریج فراهم آمده و شامل دو بخش است: بخش اول به بزرگداشت مقام و منزلت والای شماری از استادان فرهیخته و فرزانگان وارسته‌ای اختصاص یافته که در زمان نگارش هنوز سایۀ پربرکت حیات‌شان گسترده است. بخش دوم که صفحات بیشتری را اشغال کرده، مشتمل بر اندوه‌نامه‌هایی است که به مناسبت‌های مختلف، در تعزیت درگذشت بزرگانی چند از استادان و دانشوران گرانقدر، پدر و مادر نگارنده و نیز بعضی از اعضای دور و نزدیک خانواده، نوشته شده و بعضی از آنها در مراسم ترحیم یا یادبود آنها قرائت شده است. بی‌گمان این سوگ‌نامه‌ها که در اصل به انگیزۀ بیان اندوه عمیق نویسنده و به منظور عرض تسلیت و اظهار هم‌دردی با بازماندگان ارائه شده، حاوی دست‌آوردها و آموزه‌هایی بس ارزنده و عبرت‌انگیز از زندگی این بزرگواران نیز می‌باشد.

    با توجه به اینکه این دل‌نوشته‌ها به مرور زمان و گاه با فاصله‌های زمانی طولانی نوشته شده‌اند و اغلب حالت مستقل دارند، امکان اینکه در بعضی از آنها مضمون‌ها، تعبیرها و شعرهای مشابه یا تکراری مشاهده شود، کاملاً متصور است.

    در بخش یکم این کتاب در بخشی از ارج‌نامه‌ای که برای دکتر زهره زرشناس نگاشته شده، می‌خوانیم: «زندگی پرافتخار دکتر زرشناس، به رأی العین، ثابت می‌کند که زن می‌تواند هم مادری شایسته باشد و هم همسری دلسوز و فداکار و هم استادی دانشمند و فرهیخته و هم مدیری کاردان و لایق. اگر، مذبوحانه استدلال کنند که اینها استثنا هستند و با یک گل بهار نمی‌شود، می‌توان صورت بلندبالایی از نظایر دکتر زرشناس ارائه کرد: امثال دکتر کتایون مزداپورها، دکتر بدرالزمان قریب‌ها، دکتر ژاله آموزگارها، پرفسور مریم میرزاخانی‌ها، دکتر فاطمه سیاح‌ها، دکتر مینو محرزها، پروین اعتصامی‌ها، سیمین دانشورها، سیمین بهبهانی‌ها، طاهره صفارزاده‌ها و از متقدمان نظیر رابعه عدویه‌ها، مهستی گنجوی‌ها و ده‌ها و صدها زن برجسته دیگر که در زیر گردوغبار قرون و اعصر ناشناخته مانده‌‌اند». (ص 19)

    در دریغ‌نامه‌ای که برای استاد شهیدی در این کتاب آورده شده، افزون بر زندگی‌نامۀ ایشان، به برخی از سجایای اخلاقی ایشان نیز اشاره شده است. در بخشی از این یادداشت می‌خوانیم: «گذشته از کارهای تحقیقی و علمی استاد، باید به فعالیت‌های اجرایی و مدیریتی ایشان نیز اشاره کرد. اگر لغتنامۀ دهخدا نخستین و یگانه اثر کامل دست‌جمعی است که در این سرزمین به بار نشسته و در میانۀ راه متوقف نشده است. یکی از مهم‌ترین دلایلش مدیریت دانشی‌مردی چون شهیدی است.... شیوۀ تدریس استاد شهیدی در درس‌های دانشگاهی نیز با روش بسیاری از استادان امروزی متفاوت بود. ایشان به نظام واحدی (به تعبیر خودشان، نظام ببین و برو!) اعتقادی نداشتند و در هر درس (فارسی یا عربی) به شیوۀ حوزه‌های علمیه، تمام متن کتاب را به طور کامل و با جزئیات تدریس می‌کردند. به همین سبب دانشجویان ایشان، بر خلاف بسیاری از دانشجویان این زمانه، تعداد زیادی از متون اصلی ادبیات فارسی و عربی را به طور کامل نزد استاد خوانده و آموخته‌اند». (ص 128)[۱]

    پانويس


    منابع مقاله

    پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

    وابسته‌ها