گنج در کنج (کودک و کودکی در آثار مولانا)

    از ویکی‌نور
    گنج در کنج (کودک و کودکی در آثار مولانا)
    گنج در کنج (کودک و کودکی در آثار مولانا)
    پدیدآورانکرمانی، ناصر (نویسنده) حمیدیان، محمدجواد (ویرایش)
    ناشرانتشارات بیت‌الاحزان
    مکان نشرقم
    سال نشر1386
    چاپاول
    موضوعمولوی، جلال‌الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴-۶۷۲ق‌. - کودکا‌ن‌,مولوی، جلال‌الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴-۶۷۲ق‌. - معلوما‌ت‌ - کودکا‌ن‌,مولوی، جلال‌الدین‌ محمد بن‌ محمد، ۶۰۴-۶۷۲ق‌. - نقد و تفسیر,شعر فا‌رسی‌ - قرن‌ ۷ق‌. - تا‌ریخ‌ و نقد,کودکا‌ن‌ در ادبیا‌ت‌
    کد کنگره
    ‏PIR۵۳۰۷/ک۹ک۴

    گنج در کنج (کودک و کودکی در آثار مولانا) تألیف ناصر کرمانی، این کتاب، علاوه بر شرح زندگانی مولانا، مطالب و وقایع مرتبط با کودک و دورۀ کودکی اشخاص و بزرگانی که به صورت تمثیل، تلمیح، داستان، و یا در ضمن نکته‌های تربیتی و روانشناسی در آثار مولانا انعکاس یافته، مورد جستجو و بررسی قرار داده و ماحصل آن را در هفت بخش به قرار ذیل تدوین و ارائه داده است:

    بخش نخست، به بررسی زندگانی مولانا از تولد تا وفات اختصاص دارد.

    در بخش‌دوم، با عنوان داستان‌هایی از کودکی چندتن از پیامبران، حکایت‌هایی از کودکی حضرت محمّد(ص)، یوسف(ع)، موسی(ع)، یحیی(ع)، بر اساس آثار مولانا، نقل و تحلیل شده است. در بخش سوم، ذیل عنوان تمثیل گونه‌هایی از کودکان، به موضوعاتی چون نسبت عقل و نفس، دل، عشق، پاداش، بلوغ، فقر، می‌پردازد. در بخش چهارم، با عنوان داستان‌هایی که قهرمانان آن‌ها کودکان‌اند، داستان‌هایی چون: شهادت کودک دو ماهه به رسالت پیامبراسلام، کودک نگهبان کِشت. طفلی که نمرود شد، و مانند اینها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

    در بخش پنجم، با عنوان قدرت تجسّم و صورتگری مولانا، بحث دامنۀ تخیل مولانا و نقش اسم صوت‌ها و الفاظ کودکانه در شعر مولانا، مطرح شده است. در بخش ششم، با عنوان گذری براندیشه‌های اجتماعی و تربیتی مولانا، مباحثی مانند: چگونه باید ترییت کرد، نقش تشویق و تنبیه در تربیت از نظر مولانا، مورد بررسی قرار می‌گیرد. بخش هفتم، با عنوان دریافت‌های روان‌شناسی کودک از اندیشه مولانا، مسائلی مانند تخیل در کودک، ترس، بازی، و غفلت مورد بحث قرار گرفته است.

    در پایان کتاب، واژه‌های دشوار معنی شده و منابع و مآخذ نیز ذ کر شده است.[۱]


    پانويس

    1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص242-243


    منابع مقاله

    عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

    وابسته‌ها