گنجینه گفته‌های خواجه عبد‌الله انصاری «از تفسیر كشف الأسرار و عدة الأبرار»

    از ویکی‌نور
    گنجینه گفته‌های خواجه عبدالله انصاری «از تفسیر کشف الاسرار و عدة الابرار»
    گنجینه گفته‌های خواجه عبد‌الله انصاری «از تفسیر كشف الأسرار و عدة الأبرار»
    پدیدآورانانصاری، عبدالله بن محمد (نويسنده)

    میبدی، احمد بن محمد (نويسنده)

    شافع، مخصوص (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرکشف الاسرار وعده الابرار. برگزیده. شرح
    سال نشر1354ش
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    گنجینه گفته‌های خواجه عبد‌الله انصاری «از تفسیر كشف الأسرار و عدة الأبرار»، اثری است فراهم‌آمده از جمله‌های عرفانی و اخلاقی خواجه عبدالله انصاری (۳۹8 -۴۸۱ق) که رشیدالدین ابوالفضل میبدی (از مفسران نیمه اول قرن ششم) در ده جلد تفسیر كشف الأسرار و عدة الأبرار خود آورده است. این گنجینه را بانو مخصوص شافع (فتحی) گردآوری کرده است. رشیدالدین تفسیر كشف الأسرار را بر اساس تفسیر خواجه عبدالله انصاری از قرآن نوشته و تنظیم کرده است.

    مخصوص شافع، گفتارهایی از خواجه را که در هیچ‌یک از مجموعه‌های پیر هرات دیده نمی‌شود و فقط در تفسیر میبدی موجود است، از میان مجلدات ده‌گانه آن تفسیر بیرون کشیده و گردآوری کرده است و آن مجموعه را «گنجینه گفته‌های خواجه عبدالله انصاری» نام‌ نهاده است. این گفتارها با عنوان‌های گفته‌های شیخ‌الاسلام هرات، پیر هرات، پیر طریقت، خواجه عبدالله انصاری و پیر بزرگ در آن تفسیر یاد شده‌اند و از اصالت بالایی برخوردارند[۱].

    تشخیص گفتارهای خواجه عبدالله انصاری در میان تفسیر میبدی بدین‌گونه است که آن گفته‌هایی که در پرانتز () درج شده‌اند و به‌سان سخنان کوتاه خواجه در جمله‌های کوتاه نمود یافته‌اند، از خود خواجه‌اند و چنانچه، عبارت‌ها به درازا بکشند و چنین می‌نماید که با گفته‌های صاحب تفسیر (میبدی) آمیختگی یافته‌اند، در ثبت آن‌ها به نام خواجه احتیاط شده است؛ بدین‌گونه که تا جایی که به نظر رسیده که از خود خواجه باشد، به نام او ثبت شده‌اند و آن بخشی از گفته‌ها که با نقطه‌چین از بخش نخستشان فاصله یافته‌اند و در سیاق معنایی و نوشتاری با یکدیگر سازگار نیستند، آورده نشده‌اند و به‌جای آن‌ها سه نقطه... گذارده شده است تا خواننده بداند که در پشت سرشان مطلب‌هایی بوده، ولی رنگ و بوی پیر طریقت هرات را ندارد و چنین برمی‌آید که از صاحب تفسیر (میبدی) باشند[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص‌8-7
    2. ر.ک: همان، ص‌9

    منابع مقاله

    مقدمه کتاب.

    وابسته‌ها