گزیده سروده‌های ریگ ودا، قدیمی‌ترین سند زنده مذهب و جامعه هندو

    از ویکی‌نور
    گزیده سروده‌های ریگ ودا، قدیمی‌ترین سند زنده مذهب و جامعه هندو
    پرونده:NUR گزیده سروده‌های ریگ ودا، قدیمی‌ترین سند زنده مذهب و جامعه هندوJ1.jpg
    پدیدآورانجلالی نایینی، محمدرضا (محقق و مترجم)
    ناشرنشر نقره
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1372
    چاپسوم
    موضوعفلسفه هندي,هندوييسم
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL‌ 1115/‌ر‌۹۴۱ ‌

    گزیده سروده‌های ریگ ودا، قدیمی‌ترین سند زنده مذهب و جامعه هندو ، گزیده ریگ‌ودا یا کتاب ستایش، این مجموعه، که از آن به عنوان «قدیمی‌ترین سند زنده مذهب و جامعه هندو» یاد می‌شود، از مهم‌ترین کتاب‌های مقدس هندیان است.

    کتاب ودا در نظر غالبِ هندوان در حکم وحی منزل است و از نظرِ دین‌باوران هندو تعلیمات آن کامل و بالاترین سند و مدرک مذهب است . وداها مرجع کلیه آداب و سنن است. همه قوانین و مقررات در چارچوب تعلیم‌ها و تفسیرهای آنها به وجود آمده و مراسم و تشریفات مذهبی، دعاها، نمازها و آداب و رسوم اجتماعیِ هندو از آنها سرچشمه گرفته است.[۱]

    این ودا 1028 سرود در 10552 بند دارد که در ده بخش، درباره خدایان متعدد و ستایش آن‌هاست و بزرگترین و مهم‌ترین وداها به شمار می‌رود. کتاب حاضر فقط به 182 سرود رگ‌ودا پرداخته است.

    ترجمه فارسی گزیده سروده‌های ریگ‌ودا نخستین بار در سال 1348ش در تهران انتشار یافت و بار دیگر در سال 1367ش منتشر شد و بعد از آن در سال 1372 چاپ سوم آن منتشر گردید. در چاپ اخیر، قسمتی دیگر بر متن کتاب چاپ اول افزوده شد، مقدمه مبسوط‌تری به قلم دکتر جلال نائینی فراهم آمده، که بر غنای این اثر سترگ افزوده است.

    از ویژگی‌های این کتاب می‌توان به تحقیقی بودن آن اشاره کرد، زیرا مترجم علاوه بر ترجمه لغت‌ها، برخی لغات را در پاورقی آورده و توضیح کامل‌تری درباره آن‌ها ذکر کرده است. از دیگر ویژگی‌های این کتاب، مقدمه دکتر تاراچند، مورخ و فیلسوف بزرگ هندی است که در پایان کتاب و به زبان انگلیسی آورده شده است.[۲].

    پانویس

    1. باقریان موحد، سید رضا، ص236-237
    2. بلندنژاد، سیدعلی، ص86-87

    منابع مقاله

    1. باقریان موحد، سید رضا، کتاب‌شناسی نیایش، بوستان کتاب، قم، چاپ سوم، 1387ش
    2. بلندنژاد، سیدعلی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر سوم: ادیان هند و خاور دور)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1395ش.

    وابسته‌ها