گزارش کارملیت‌ها از ایران در دوران افشاریه و زندیه (1729 - 1747)

    از ویکی‌نور
    گزارش کارملیت‌ها از ایران در دوران افشاریه و زندیه (1729 - 1747)
    گزارش کارملیت‌ها از ایران در دوران افشاریه و زندیه (1729 - 1747)
    پدیدآورانارب‍اب‌، م‍ع‍ص‍وم‍ه‌ (مترجم)
    ناشرنشر نی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1381ش
    چاپ1
    موضوعکرملیان - ایران - کاتولیک (مذهب) - روابط خارجی - ایران - ایران - روابط خارجی - کاتولیک (مذهب) - ایران - تاریخ - صفویان، 907 - 1148ق. - کاتولیک (مذهب) - هیاتهای اعزامی - ایران - تاریخ - افشاریان، 1148 - 1218ق. - ایران - تاریخ - زندیان، 1163 - 1209ق.
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BX 3246/الف۹،ک۴
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    گزارش کار ملیت‌ها از ایران در دوران افشاریه و زندیه (1729 - 1747)، ترجمه دو بخش از کتاب A Chronicle of the Chermelices in Persia که شامل گزارش‌هایی است که مبلغان کارملیت و همچنین دیگر مبلغان کاتولیک مانند دومینیکن، ژزوئیت و... از اوضاع ایران و بین‌النهرین از آغاز دوره شاه عباس اول تا اوسط دوران زندیه ارائه کرده‌اند. این دو بخش که توسط معصومه ارباب به فارسی برگردانده شده، مربوط به دوره‌های افشاریه و زندیه است که در توضیحی محدود، چگونگی قدرت‌یابی نادر، دوران پادشاهی، جنگ‌های جانشینی بعد از نادر و قسمت اعظم دوران کریم خان زند را شامل می‌شود.

    از دیدگاه مترجم کتاب این یادداشت‌ها و گزارش‌ها از جنبه‌های مختلف دارای اهمیت است. از آنجا که این مبلغان هیچ‌گونه وابستگی به دربار نداشتند، در توضیحات آن‌ها نیز جانبداری خاصی نسبت به حکومت و دستگاه حاکم به چشم نمی‌خورد و حتی گاه با نگاهی انتقادی اقدامات شاهان و حکام را بررسی کرده‌اند.

    دیگر آنکه چون اصفهان و جلفا از مراکز اقامت کارملیت‌ها بوده است، این میسیونرها به حوادث تاریخی اصفهان با تفصیل و عنایت بیشتری توجه کرده‌اند. همچینین این مبلغان در کنار ذکر حوادث تاریخی اصفهان به ذکر مفصل مشکلات و مصیبت‌هایی پرداخته‌اند که ارامنه جلفا در این سال‌ها با آن درگیر بوده‌اند، از این دیدگاه می‌توان این اثر را یک تاریخ دینی برای بررسی سرگذشت ارامنه در ایران در دوره مورد نظر به شمار آورد.

    محتوای اصلی کتاب شامل گزارش‌هایی است که مبلغان کارملیت مستقر در ایران و بین‌النهرین به «مجمع مقدس تبشیر ایمان» ارسال کرده‌اند. اما علاوه بر آن، این کتاب از یادداشت‌های مبلغان دیگر کاتولیک مستقر در ایران و بین‌النهرین، مانند ژزوئیت‌ها و دومینیکن‌ها نیز بهره گرفته است[۱].


    پانویس

    1. ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، ص317-318

    منابع مقاله

    ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر اول: مسیحیت)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1392ش.

    وابسته‌ها