کنکاشی در مفهوم جامعه‌شناختی اصلاحات و رستاخیز در آیین‌های ایران باستان

    از ویکی‌نور
    کنکاشی در مفهوم جامعه‌شناختی اصلاحات و رستاخیز در آیین‌های ایران باستان
    پرونده:NURکنکاشی در مفهوم جامعه‌شناختی اصلاحات و رستاخیز در آیین‌های ایران باستانJ1.jpg
    پدیدآورانصدیقی، رضا (مؤلف)
    ناشرآزاداندیشان
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1380
    چاپیکم
    موضوعرستاخيز (زردشتي)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL 1571/ص4ك9

    کنکاشی در مفهوم جامعه‌شناختی اصلاحات و رستاخیز در آیین‌های ایران باستان، تألیف رضا صدیقی، با موضوع بررسی یکی از مفاهیم دینی فرهنگ ایران باستان، یعنی رستاخیز، جنبه‌های اعتقادی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی آن بررسی و دیدگاه ‌آیین‌های ایران باستان درباره این موضوع و بازتاب‌های آن، با یکدیگر سنجیده شده است.

    نویسنده با استناد به آثار محققان و متون دینی زرتشتی، اثر را در شش فصل اصلی گردآوری کرده است. فصل نخست، شامل درآمدی کوتاه درباره وضعیت ساکنان سرزمین ایران یپش از ورود آریایی‌ها و گفتار مختصری درباره آیین تدفین مردگان‌شان می‌شود.در فصل دوم که مفصل می‌نماید، ابتدا اعتقاد زرتشتیان درباره مرگ و سرنوشت روان مردگان پس از مرگ، چگونگی رستاخیز مردگان، بهشت و دوزخ و... بیان شده، و در ادامه، با باورهای آیین‌های مهرپرستی، زروانی، مانوی و مزدکی مقایسه می‌گردد.

    فصل سوم، رویدادهای آخرزمان و ظهور منجی را از منظر ادیان ایران باستان از نظر می‌گذراند و در فصل بعدی، نقش نیایش‌ها و آیین‌های دینی در رستاخیز بررسی گردیده است. فصل پنجم، تبیین جامعه‌شناسانه از مسائل مربوط به رستاخیز در آیین‌های ایران باستان دارد.

    مؤلف در آخرین فصل، برآیندی از همه مطالب کتاب بیان کرده و برآن است که مردمان در تمامی ادوار تاریخ، نیروی لازم را برای اصلاحات و ادامه زندگی، از سرچشمه باور به رستاخیز گرفته‌اند[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص 249

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها