کنز المطالب و بحر المناقب في فضائل علي بن أبي‌طالب علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    کنز المطالب و بحر المناقب في فضائل علي بن أبي طالب علیه‌السلام
    کنز المطالب و بحر المناقب في فضائل علي بن أبي‌طالب علیه‌السلام
    پدیدآورانرضوی حائری، سید ولی بن نعمت‌الله (نويسنده)

    موسوی بروجردی، سید حسین (محقق)

    مکتبة العتبة العباسیة المقدسة ( مصحح)
    ناشرالعتبة العباسية المقدسة. مکتبة و دار مخطوطات
    مکان نشرعراق - کربلای معلی
    سال نشر1435ق - 2014م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    /ر6ک9 37/35 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كنز المطالب و بحر المناقب في فضائل علي بن أبي‌طالب(ع)، از آثار محدث و مناقب‌نویس شیعی قرن دهم هجری قمری، سید ولی بن نعمت‌الله رضوی حائری حسینی (زنده در سال 981ق)، برتری‌ها و فضایل امام علی(ع) را بیان می‌کند. پژوهشگر معاصر سید حسین موسوی بروجردی زیر نظر مكتبة العتبة العباسية المقدسة این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند نوشته و نگارنده و اثر حاضر را با اختصار شناسانده است.

    هدف و روش

    • مدیر کتابخانه مذکور، تأکید کرده که این کتاب، به‌راستی گنجینه‌ای از معارف است؛ همان طور که نویسنده‌اش آن را کنز (گنج) نامیده است...[۱].
    • سید حسین موسوی بروجردی با بیان توضیحاتی درباره چگونگی عزت و محبوبیت ویژه امام علی(ع) افزوده است: این عزت الهی است و خدای متعال می‌خواهد که فضائل آن حضرت در سراسر جهان منتشر شود و اندیشوران فراوانی از ادیان و مذاهب گوناگون در این مسیر پژوهش کرده‌اند و نویسنده کتاب حاضر یکی از اندیشمندان مذهب تشیع است...[۲].
    • برطبق تحقیق محقق، نویسنده اسامی تعداد 55 منبع از منابع مورد استفاده خودش در کتاب حاضر را ذکر کرده است[۳].

    ساختار و محتوا

    • نگارنده در این اثر 2 جلدی، نخست به صفات و القاب امام علی(ع) می‌پردازد و آنگاه برخی از فضایل والای او را در 99 باب ذکر می‌کند[۴]. بعضی از موضوعات این باب‌ها عبارت است از: ثواب کسی که فضیلتی از فضایل امام علی(ع) را بخواند یا بنویسد و یا به آن گوش دهد، درجاتی که به‌عنوان ثواب به دوستداران امیرالمؤمنین(ع) داده می‌شود، حدیث عقد اخوت امیرالمؤمنین(ع) و رسول اکرم(ص)، اولین بهشتی، علم امام(ع) و اینکه او قاضی‌ترین قاضی است، فضیلت بازگشت خورشید، واقعه صدقه در حال رکوع، او بهترین امت اسلام و خیر البریه است، ازدواج امام(ع) با فاطمه زهرا(س)، حدیثِ «از من بپرسید قبل از آنکه مرا نیابید».

    نمونه مباحث

    • نویسنده روایات مربوط به غزوه اُحُد و آزمایش دشوار آن زمان و ترس و فرار فلان و بهمان و شجاعت و دلاوری امام علی(ع) را نقل کرده و اینکه مردمان فراری زمانی به‌سوی پیامبر(ص) بازگشتند که جبرئیل داشت به‌سوی آسمان می‌رفت و همه می‌شنیدند که امین وحی الهی می‌گفت: «لا فتی إلّا علي و لا سيف إلّا ذوالفقار»[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ناشر، ج1، ص3-4
    2. ر.ک: مقدمه ‌محقق، همان، ص7-11
    3. ر.ک: همان، ص25-34
    4. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص54
    5. ر.ک: متن کتاب، ج2، ص305-318

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها