کشف المعاني في متشابه المثاني

    از ویکی‌نور
    کشف المعاني في متشابه المثاني
    کشف المعاني في متشابه المثاني
    پدیدآورانابن جماعه، محمد بن ابراهیم (نويسنده) داود، محمد محمد (محقق)
    ناشردار المنار
    مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
    سال نشر1418ق - 1998م
    چاپ1
    شابک977-295-032-4
    موضوعقرآن - متشابهات و محکمات
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    1418 /الف2ک5 85/1 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كشف المعاني في متشابه المثاني، از آثار محدث، فقیه شافعى و قاضى‌القضات حموى مصرى، بدرالدین ابوعبدالله محمد بن ابراهیم بن سعدالله بن جماعة بن على بن جماعه (639-733ق)، به بیان شباهت‌های لفظی در آیات قرآن کریم و حکمت‌ها و فواید آن، به‌ترتیب سوره‌ها از فاتحه تا ناس می‌پردازد.

    هدف و روش

    نویسنده هدفش را از نگارش این اثر، پاسخگویی به پرسش‌های حاضران در دروس تفسیری خودش در مدارس دانسته است تا فایده اختلاف الفاظ مکرر و چگونگی تقدیم و تأخیر و بسط و اختصار و... آشکار شود[۱].‏ موضوع کتاب، کلامی تفسیری و بررسی متشابهات در برابر محکمات و بحث از صفات خبری (مانند وجه الله، ید الله و الرَّحْمنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوى‏) نیست، بلکه نویسنده درصدد کاوش ادبی بلاغی در مشابهت‌های ظاهری واژگان و عبارات در آیات است و می‌کوشد پرده از راز تکرارها، تقدیم و تأخیرها، التفات‌ها، مفرد یا جمع آوردن‌ها، نکره یا معرفه گفتن‌ها و... بردارد[۲]؛‏ به‌عنوان مثال، ابن جماعه به پرسش از چرایی تکرار «الرَّحْمنِ الرَّحيم»‏ در سوره حمد پاسخ می‌دهد.

    ساختار و محتوا

    در اثر حاضر، مطالب به‌ترتیب سوره‌ها و در هر سوره به‌ترتیب آیات، مطرح شده است. هرچند دامنه مباحث از آغاز تا انجام قرآن کریم را در بر دارد؛ ولیکن هیچ سخنی درباره برخی از سوره‌ها و آیات ذکر نشده است. از 114 سوره‌ قرآن فقط 82 سوره بررسی شده است[۳]‏.

    نمونه مباحث

    (سوره حمد) پرسش: فایده تقدیم رحمان بر رحیم چیست؟ پاسخ: چون رحمت خدا در دنیا گسترده است و شامل مؤمنان و کافران هر دو می‌شود، رحمان مقدم شد و ازآنجاکه رحمت او در آخرت برای اهل بهشت دائمی است و پایان ندارد، بعد از رحمان، رحیم آورده شد و به همین جهت است که گفته می‌شود: خدا، رحمان در دنیا و رحیم در آخرت است[۴]‏.

    مآخذ محقق

    محقق کتاب، محمد محمد داود، برای تحقیق اثر حاضر و نگارش مقدمه و تعلیقات بر آن، از 69 کتاب به زبان عربی (تفسیری، علوم قرآن، تاریخی، روایی، ادبی، لغوی و کتاب‌شناسی و...) استفاده کرده است[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص49
    2. ر.ک: مقدمه محقق، ص35- 36
    3. ر.ک: متن کتاب، ص50-208
    4. ر.ک: همان، ص52
    5. ر.ک: همان، ص211-221

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها