کتاب فيه أربعون حديثا من مسند بريد بن عبدالله إبن أبي بردة عن جده عن أبي موسى الاشعري

    از ویکی‌نور
    کتاب فيه أربعون حديثا من مسند بريد بن عبدالله إبن أبي بردة عن جده عن أبي موسى الاشعري
    کتاب فيه أربعون حديثا من مسند بريد بن عبدالله إبن أبي بردة عن جده عن أبي موسى الاشعري
    پدیدآوراندارقطنی، علی بن عمر (نويسنده)

    ها‌شمی‌، عبدالصمد بن‌ علی‌ (گردآورنده)

    عبید، محمد بن‌ عبدالکریم‌ (محقق)
    سال نشر1419ق
    چاپ1
    شابک9960-03-376-7
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    د2الف4 143 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب فيه أربعون حديثاً من مسند بريد بن عبدالله بن أبي‌بردة عن جده عن أبوموسی الأشعري، گردآوری حافظ ابوالحسن علی بن عمر دارقطنی (متوفی 385ق) و روایت ابوالغنائم عبدالصمد بن علی هاشمی از او (دارقطنی) است. این کتاب، از جمله منابع ارزشمند اهل سنت در موضوع چهل حدیث است. این کتاب با تحقیق محمد بن عبدالکریم بن عبید منتشر شده است.

    کتاب، مشتمل بر مقدمه، دو بخش (قسم) و خاتمه است. در بخش اول، معرفی حافظ ابوالحسن دارقطنی و پس از آن توضیحاتی در رابطه با کتب اربعین حدیثی و دلایل تألیف این آثار آمده است. همچنین توضیحات مختصر تاریخی از نسخه برید بن عبدالله بن ابی‌بریده ذکر شده است. تحقیق کتاب اربعین دارقطنی، معرفی روات این نسخه، توصیف نسخه معتمد و شیوه محقق در تحقیق کتاب از دیگر مباحث این بخش است.

    بخش دوم کتاب، حاوی متن کامل تحقیق‌شده اربعین دارقطنی و سماعات آن و خاتمه کتاب مشتمل بر فهارس عمومی احادیث ذکرشده در کتاب، غزوات و مکان‌ها و اعلام است که برای جستجوی آسان‌تر محققین و وصول به مطلوبشان فراهم آمده است[۱]‏.

    «الأربعينيات الحديثية»، از تألیفات حدیثی است که نویسندگان آنها چهل حدیث در موضوعات مختلف توحید و اثبات صفات، احکام، عبادات، مواعظ و... را گردآوری می‌کنند[۲]‏.

    نسخه برید بن عبدالله بن ابی‌بُرده از جدش از ابوموسی اشعری، یکی از قدیمی‌ترین نسخه‌های مدون در حدیث شریف نبوی است[۳].‏ این نسخه با توجه فراوان از سوی محدثین روبه‌رو شد. بخاری و مسلم، دو عالم بزرگ اهل‌سنت، احادیثی را از این نسخه گزینش کرده‌اند. همچنین اصحاب کتب سته اهل سنت و اصحاب مسانید، این نسخه را از برید بن عبدالله روایت کرده‌اند[۴]‏.

    انتساب کتاب به دارقطنی از امور قطعی است و بسیاری از مصادر آن را ذکر کرده‌اند[۵]‏. این کتاب با وجود حجم کم در 38 ورقه، اثری بسیار مهم و مفید و مشتمل بر 104 حدیث است و بسیاری از حفاظ و علمای علم حدیث در تألیفاتشان به نام آن اشاره و از آن اقتباس کرده‌اند[۶]‏.

    دارقطنی برای هر حدیث وحدت موضوع مستقلی قرار داده که صلاحیت دارد در باب مستقلی از ابواب علم ذکر شود. بیشتر احادیث نیز موضوعاتشان در حوزه آداب و اخلاق است[۷]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص72
    2. ر.ک: متن کتاب، ص17
    3. ر.ک: همان، ص26
    4. ر.ک: همان، ص31
    5. ر.ک: همان، ص33
    6. ر.ک: همان، ص34
    7. ر.ک: همان، ص38

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها