کتاب سوم دینکرد

    از ویکی‌نور
    کتاب سوم دینکرد
    پرونده:NURکتاب دینکرد سومJ1.jpg
    پدیدآورانآذرفرنبغ فرخزادان، آذربان ایمیدان (نویسنده)، فضیلت، فریدون (مترجم)
    ناشرفرهنگ دهخدا
    مکان نشرایران - تهران
    چاپیکم
    زبانفارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏‫PIR ۲۰۶۵‭‬ ‭/د۸۳

    کتاب سوم دینکرد، دربرگیرنده آوانوشت، یادداشت‌ها، برگردان فارسی یکی از متون پهلوی یعنی دینکرد سوم به قلم فریدون فضیلت است.

    دینکرد به معنای تألیف دینی بوده، به‌طور کلی مشتمل بر نه کتاب می‌باشد . همچنین گفته شده که به‌وسیله دو نفر، یعنی آذرفرنبغ فرخزادان و آذربان ایمیدان در قرن‌های دوم و سوم هجری تدوین شده است. اما کتاب سوم، بزرگ‌ترین کتاب از مجموعه دینکرد است که مشتمل بر ۴۲۰ فصل می‌باشد . البته در مجموعه اشاره شده، ترجمه 194 فصل آن آمده است. دینکرد سوم، از نظر محتوایی، مشتمل بر مطالبی چند در دفاع از باورهای دین زرتشت، از جمله ثنویت، خلقت، پزشکی، نجوم، فقه، اخلاق و اندرز می‌باشد. برگردان آوانوشت اثر بر اساس متن تصحیح شده پهلوی مدن صورت گرفته است. کتاب از نظر ساختار، مشتمل بر یک دیباچه است که در آن، توضیح‌هایی درباره کتاب دینکرد سوم، محتوای آن و هم‌چنین روش ترجمه و تصحیحش آورده است. جلد نخست آن مجموعه، از دیباچه کتاب تا فصل (کرده) به 112 و جلد دوم از فصل 113 تا پایان فصل 194 را دربر می‌گیرد.

    هر جلد از نظر ساختار از دو بخش اصلی تشکیل شده است. در بخش نخست، ابتدا برگردان فارسی هر فصل و بی‌درنگ یادداشت‌های مربوط به هر یک می‌آید. اما بخش دوم هر جلد، آوانوشت لاتین و یادداشت‌های مربوط به هر فصل را دربرمی‌گیرد[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص205-206

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها