کتاب القضاء من کتاب تحقيق الدلائل في شرح تلخيص المسائل

    از ویکی‌نور
    کتاب القضاء من کتاب تحقيق الدلائل في شرح تلخيص المسائل
    کتاب القضاء من کتاب تحقيق الدلائل في شرح تلخيص المسائل
    پدیدآورانکنی تهرانی، علی (نويسنده) بنیاد پژوهش‌های اسلامی. گروه فقه (سایر)
    عنوان‌های دیگرتحقيق‌ الدلائل‌ في‌ شرح‌ تلخيص‌ المسا‌ئل‌. برگزیده‌. شرح‌ ** تلخيص المسائل. شرح
    ناشرآستان قدس رضوی. بنياد پژوهشهای اسلامى
    مکان نشرایران - مشهد مقدس
    سال نشر1401ش - 1443ق
    چاپ2
    شابک978-600-06-0222-2
    موضوعکنی تهرانی، علی، 1220 - 1306ق. تلخيص المسائل - نقد و تفسیر - فقه جعفری - قرن 13ق. - قضاوت (فقه)
    زبانعربی
    تعداد جلد5
    کد کنگره
    802816ت9ک 183/3 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    کتاب القضاء من کتاب تحقیق الدلائل فی شرح تلخیص المسائل قسمت «کتاب القضاء» از شرحی است که ملا علی کنی طهرانی (1220- 1306ق) بر کتاب «تلخیص المسائل» خود اوست که توسط قسمت فقه مجمع بحوث الاسلامیة منتشر شده است.

    این کتاب گران‌سنگ، مفصل‌ترین اثری است که در موضوع قضا و قضاوت نگاشته شده و دربردارنده آراء برخی از فقها با موضوع قضا و قضاوت است و شیخ آقا بزرگ تهرانی آن را چنین وصف می‌کند: «این کتاب بنا بر تمام اقوال کسانی که آنها را درک کرده‌ایم از جواهر، دقیقتر و استوارتر است»[۱].

    بر اهل اجتهاد و تحقیق پوشیده نیست که نگارش چنین موضوعی، به پژوهش‌های بسیار نیازمند است و این کتاب نتیجه تلاش علمی و چکیده آموزه‌هایی است که عقول فقهای شیعه در مسائل این کتاب بدان رسیده است[۲].

    این اثر، جامع تمام مباحث قضایی و دربردارنده موضوعاتی اعم از معنای قضا و قضاوت، احکام قضا، وجوب قضاوت، شروط قاضی، راه‌های ثبوت ولایت بر قضا، آداب قضاوت، ارتزاق قاضی، طرق و راه‌های اثبات دعوا، صدور حکم و کیفیت آن، شهود و بینه، اقرار، قسم، قضاوت بر غایب و… است[۳].

    این اثر از دیدگاه صاحب‌نظران یکی از بهترین متون فقهی در موضوع قضاوت و قضا است و مؤلف این کتاب از رجال فقهی و علمی و تحصیل کرده حوزه علمیه نجف و از شاگردان برجسته فقیه بزرگ صاحب جواهر است که پس از برگشتن به تهران از جایگاه ممتاز و مرجعیت علمی- سیاسی و اجتماعی در زمان حکومت قاجار برخوردار بود[۴].

    مطالب کتاب، در پنج جلد تنظیم شده و مباحث، با مقدمه مفصلی از محقق آغاز گردیده که در آن، ضمن تشریح معنای فقه و ادوار مختلف آن از عصر غیبت و پس از آن و نیز وضعیت فقه و اصول در قرن سیزدهم هجری، به شرح حال و ترجمه مفصل شارح، پرداخته شده و اطلاعای پیرامون مشایخ وی، تشیع در ایران در عصر او، شاگردان، آثار علمی، وفات و مدفن او، در اختیار خواننده قرار گرفته است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام
    2. همان
    3. همان
    4. همان
    5. مقدمه، ص7- 83

    منابع مقاله

    1. مقدمه کتاب.
    2. بی‌نام، «تازه‌های نشر؛ جلد سوم مفصل‌ترین کتاب در موضوع «قضا و قضاوت» منتشر شد»، برگرفته از سایت شبکه اجتهاد، انتشار در 2 آبان 1398.
    3. تازه‌های نشر؛جلد سوم مفصل‌ترین کتاب در موضوع «قضا و قضاوت» منتشر شد، خبرگزاری ایکنا، تاریخ انتشار ۰۴ آبان ۱۳۹۸

    وابسته‌ها