کتاب الاعتکاف (شبیری زنجانی)

    از ویکی‌نور
    کتاب الاعتکاف
    کتاب الاعتکاف (شبیری زنجانی)
    پدیدآورانشبیری زنجانی، موسی (نويسنده)
    ناشرحاج شیخ علی محلاتی حایری
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر13سده
    چاپ1
    موضوعاعتکاف (فقه)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    کتاب الاعتکاف، تقریر دروس خارج فقه مرجع تقلید معاصر، آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی (متولد 1306ش) است که سنت حسنه اعتکاف را با روش اجتهادی بررسی و تبیین می‌کند. این مباحث در حوزه علمیه قم سال 1390 تا 1391ش تدریس شده است.

    هدف و روش

    • این اثر، متن دروس فقهی آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی است و متأسفانه تنظیم و تحقیق کاملی نشده است و هیچ مقدمه‌ای ندارد و توضیحی درباره چگونگی تدریس و همچنین تقریر و نگارش آن بیان نشده است. عنوان‌گذاری و تعیین منابع در پاورقی انجام شده است ولی تحقیق و توضیح در موارد لازم، نیامده است.

    ساختار و محتوا

    • این دروس در مجموع، شامل 75 جلسه می‌شود و از تاریخ 17 دی 1390ش شروع شده و در تاریخ 13 خرداد 1391ش پایان یافته است. جلسه اول درباره «معنای اعتکاف» است و جلسه آخر، «احکام اعتکاف». برخی از موضوعات مورد بحث عبارت است از: صور قصد قربت در اعتکاف، زمان اعتکاف و افضل اوقات آن، اقسام اعتکاف، شرائط صحت اعتکاف، روایات اعتكاف در مسجد جامع، وجوب یا عـدم وجوب اغتسال معتکف در مسجد، جواز یا عدم جواز نیابت از بیشتر از یک نفر در اعتکاف، حکم خروج اضطراری طولانی، حکم نگاه شهوانی به همسر در حین اعتکاف، حکم استشمام عطر و بوی گل حین اعتکاف، اعتکاف منذور و اقوال مختلف در میزان و چگونگی نذر اعتکاف به مدت یک ماه، حکم بیع و شراء حین اعتکاف.

    نمونه مباحث

    • «(پرسش:...پاسخ استاد:) ... همین كه انسان بخواهد به قصد مدتی بماند و این را قصد كند با هر كدام از اینها این عنوان محقق می‌شود. این مواردی كه اصلاً توجه به این مسائل نداشته باشد و مطلقاً صرف سكنایی در آنجا باشد ولو طول بكشد سكنی، در عرف به این اعتكاف گفته نمی‌شود. اشخاص می‌گویند نمی‌دانسته است این قسمتی كه هست اصلاً مسجد است. به آنها اعتكاف اصطلاحی گفته نمی‌شود.»[۱]

    انتقاد: به نظر می‌رسد: دو مورد نقطه‌چین (...) در این متن نشانگر تعجیل در عرضه این دروس است و پرسش مخاطبان معلوم نیست و همچنین بخشی از پاسخ استاد نیز نامفهوم بوده یا ذکر نشده و در هر حال، اشکالی در انتقال مطالب روی داده و از حالت گفتاری نیز به نوشتاری تبدیل نشده است.


    پانویس

    1. متن کتاب، جلسه 1، ص5.

    منابع مقاله

    • متن کتاب.


    وابسته‌ها