چگونه قرآن بخوانیم

    از ویکی‌نور
    چگونه قرآن بخوانیم
    چگونه قرآن بخوانیم
    پدیدآورانحکیم شوشتری، سید محمدتقی (نویسنده)
    ناشردفتر نشر فرهنگ اسلامی
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1380 ش
    چاپ6
    شابک964-430-002-5
    موضوعقرآن - راهنمای آموزشی قرآن - قرائت - راهنمای آموزشی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏74‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏ح‎‏8‎‏چ‎‏8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    چگونه قرآن بخوانیم تألیف سيد محمدتقى حكيم می‌باشد.

    در اين كتاب ابتدا به مطالبى برمى‌خوريم كه به ظاهر قرآن مرتبط است.مطالبى دربارۀ تلاوت قرآن، ترتيل، با اندوه خواندن قرآن، با لحن عربى خواندن قرآن، حفظ كردن قرآن، گوش فرادادن به قرآن و....

    بخش دوم كتاب كه مهمترين بخش كتاب است به بيان مطالبى دربارۀ باطن قرآن كريم مى‌پردازد. قرآن كتابى است كه براى تعليم و هدايت بشر نازل شده است ازاين‌رو تدبّر در آيات آن براى بهره‌مندى هرچه بيشتر از تعليمات آن در جهت سعادتمندى لازم و ضرورى است.

    خود قرآن كريم نيز در آيات متعددى كسانى را كه در آيات قرآن تدبر و تفكر نمى‌كنند مورد نكوهش قرار داده و در آياتى به تدبّر در قرآن كريم فرمان داده است.تدبر در قرآن، فهم قرآن، راه فهم قرآن و...در اين بخش مورد بحث واقع شده است.در اين كتاب براى كسانى كه عاشقانه راه قرآن را جويا هستند و مى‌خواهند با فهم قرآن به كار تهذيب اخلاق مشغول شوند و از طرفى، به هر دليل، توان بررسى تفاسير مختلف قرآن را ندارند پيشنهادى مطرح شده است كه با عمل بدان مى‌توان به مضمون آيات شريفه دست يافت و آنرا ره‌توشۀ عمل قرار داد.بدين‌منظور نویسنده نمونه‌هايى از آيات قرآن كريم را به همان روش پيشنهادى به خواننده ارائه مى‌كند و در واقع تفسيرى ساده و روان از آيات در اختيار جويندگان قرار مى‌دهد.

    ساختار

    كتاب مشتمل بر يك پيشگفتار و دو بخش مى‌باشد.در پيشگفتار دربارۀ لزوم توجه به قرآن و بهره‌ورى هرچه بيشتر و بهتر از آن، حاكميت قرآن، عدم تحريف قرآن، اعجاز قرآن، آشنايى با قرآن مطالبى بيان شده است.

    بخش اول كتاب تحت عنوان «ظاهر» به مباحثى چون يادگيرى قرآن، آموزش قرآن، تلاوت قرآن،ثواب قرائت قرآن، قرآن و ماه رمضان، ختم قرآن، ترتيل، استعاذه، آواز خوش، لحن عربى، حفظ كردن قرآن و...پرداخته است.

    بخش دوم با عنوان «باطن» به مباحثى چون تدبر در قرآن، فهم قرآن، راه فهم قرآن، تفاسير و نحوه بهره‌بردارى از تفاسير پرداخته شده است.در اين قسمت نمونه‌هايى از آيات قرآن با روشى ساده تفسير شده است به اين نحو كه ابتدا كلمات سوره يا آيه مورد نظر به شكل لغت و معنا نگاشته شده و سپس توضيحاتى اضافه شده تا معنى آيه كاملا براى خواننده روشن شود.در بعضى از نمونه‌ها اضافه بر توضيحات ياد شده، نكات ادبى آيه كه ارتباط با لغت و علم صرف و نحو دارد بيان مى‌شود.در پايان هرنمونه هم تمرين و پرسش‌هايى تنظيم شده تا بتوان به وسيلۀ آنها خود را آزمود.

    بعد از اين قسمت مفسر قرآن معرفى شده و علومى كه در تفسير قرآن بدانها نياز است ذكر گرديده است. در پايان كتاب نيز منابع مورد استناد نویسنده فهرست شده است.

    ويژگى

    روانى و سادگى قلم نویسنده علاوه‌بر كوتاه‌نويسى از جمله ويژگى‌هاى اين اثر به شمار مى‌رود.ويژگى ديگر آن را مى‌توان آموزشى و تعليمى بودن آن برشمرد بويژه با توجه به آزمونهايى كه در بخش تفسیر نمونه ‌هايى چند از آيات قرآنى در اختيار خواننده قرار داده شده است تا خود يا كسانى را كه تحت تعليم وى هستند بيازمايد.

    نسخه‌شناسى

    اين اثر به خامۀ سيد محمدتقى حكيم نگارش يافته و در قطع رقعى با جلد شوميز در 151 صفحه براى ششمين‌بار از سوى دفتر نشر فرهنگ اسلامى در سال 1380 شمسى به چاپ رسيده است.

    منابع مقاله

    متن كتاب

    وابسته‌ها