پیدایش و گسترش تشیع (محمدی)

    از ویکی‌نور
    پیدایش و گسترش تشیع(محمدی، رمضان)
    پیدایش و گسترش تشیع (محمدی)
    پدیدآورانمحمدی، رمضان (نويسنده)
    ناشرسازمان حج و زیارت. حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارات
    مکان نشرایران - قم
    سال نشرسده13
    چاپ1
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م3پ9 239 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    پیدایش و گسترش تشیع اثر رمضان محمدی (معاصر)، پژوهشی است که در آن، به بررسی چگونگی پیدایش تشیع و گسترش آن در عصر امامان شیعه، پرداخته شده است.

    یکى از مهم‌ترین مباحث مربوط به تاریخ تشیع، بحث از منشأ و آغاز این مکتب فکرى است؛ چه، از قرون نخسیتن اسلام، برخى سنیان متعصب و مستشرقان، با تمسک به برخى گزارش‌هاى ضعیف و بى‌اساس، پیدایش تشیع و گسترش آن را کانون توجه و تهاجم خود قرار داده‌اند و در این‌باره تا امروز کتاب‌هاى بسیار نوشته شده و کنفرانس‌هاى زیادى برگزار گردیده است. ازاین‌رو بررسى تشیع از زوایاى مختلف و پژوهش دقیق، عمیق و جامع درباره تاریخ و نحوه پیدایش آن و بررسى نظریه‌هاى موجود در این رابطه ضرورتى انکارناپذیر است. فقدان اثر پژوهشى جامع در این حوزه اهمیت این موضوع را به خوبى نشان داده و این کتاب، کوششی در تأمین این نیاز است[۱]

    مطالب کتاب، در سه فصل، عرضه شده است:

    فصل نخست در قالب کلیات، ضمن بررسى منابع تاریخى تشیع، به مفهوم‌شناسى شیعه مى‌پردازد و در ادامه، مهم‌ترین فرقه‌هاى شیعه و اصول و مبانى اعتقادى و اندیشه سیاسى شیعه را بررسى و مهم‌ترین دلایل عقلى و نقلى بر حقانیت مذهب تشیع را، به‌صورت خلاصه بیان مى‌کند[۲].

    در فصل دوم، ضمن مرور اجمالى بر وقایع پس از رحلت پیامبر(ص)، خاستگاه تاریخى تشیع بررسى شده و اقوال مختلف درباره پیدایى آن نقل و ضمن نقد آنها، به قول صحیح اشاره شده و براى آن دلایلى اقامه گردیده است[۳].

    فصل سوم، نیم‌نگاهى است به نقش حضرت زهرا(س) در تبیین و ترسیم خطوط کلى شیعه، با مرورى کوتاه بر خطبه‌ها و کلمات باقى‌مانده از آن حضرت. در این فصل، افزون بر مطالب برگرفته از خطبه حضرت صدیقه طاهره(س)، مدارک خطبه نیز بحث شده و موضع آن حضرت در برابر خلفا مشخص گردیده است. در ادامه نیز وضعیت تشیع در زمان ائمه(ع) به اجمال بررسى شده است که البته مى‌تواند موضوع رساله مستقلى باشد[۴].

    پانویس

    1. .متن کتاب، ص17- 18
    2. مقدمه نویسنده، ص16
    3. همان
    4. همان

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها