پلورالیسم دینی: کثرت ادیان از نگاه جان هیک و سید حسین نصر

    از ویکی‌نور
    پلورالیسم دینی: کثرت ادیان از نگاه جان هیک و سید حسین نصر
    پرونده:NUR پلورالیسم دینی J1.jpg
    پدیدآوراناصلان، عدنان (مؤلف)، رحمتی، انشاء‌الله (مترجم)
    ناشرنقش جهان
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1385
    چاپاول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL۸۵/الف۶پ۸

    پلورالیسم دینی: کثرت ادیان از نگاه جان هیک و سید حسین نصر، تألیف عدنان اصلان با ترجمه انشاء‌الله رحمتی، به بررسی دیدگاه‌های دو تن از اندیشمندان مطرح در دو سنت اسلامی و مسیحی یعنی سید حسین نصر و جان هیک درباره کثرت‌گرایی دینی می‌پردازد.

    مؤلف هدف از مقایسه اندیشه‌های این دو دانشمند مسلمان و مسیحی را در حقیقت مقایسه دو جهان‌بینی متفاوت می‌داند: یکی جهان‌بینی شکل‌گرفته در دامان فرهنگ غربی که در مقام قصد و نیت، دینی، ولی ذاتاً دنیوی (=سکولار) است و دیگری جهان‌بینی ذاتاً دینی و شکل گرفته در حکمت سنتی.

    نویسنده در این کتاب در شش فصل کوشیده است مسئله دین، ادیان، مفهوم حقیقة‌الحقائق و مفهوم امر قدسی را بررسی کند. از آنجا که این تحقیق، به گفته مؤلف، در چارچوب‌های روش‌شناسی فلسفه دین برگزار می‌شود، تحقیقی هنجاری و انتقادی است و دعوی آن ندارد که تحقیقی فاقد ارزش‌داوری باشد، بلکه ارزش‌داوری‌های خاص خود را دارد و برای توجیه آن‌ها تلاش می‌کند. از این‌رو مؤلف برای نیل به این هدف در فصل اول کتاب به بیان جامعی از زندگی‌نامه‌های فکری هیک و نصر می‌پردازد و سعی دارد قرابتی میان خواننده و زندگی و اندیشه این دو فیلسوف ایجاد کند.

    در فصل دوم می‌کوشد زمینه یا منابع آرای این دو متفکر را تبیین کند. فصل سوم را به بیان نقش معرفت قدسی و غیرقدسی در پیوند دادن آدمیان و عالم هستی با امر غایی یا مرتبط ساختن امر غایی با انسان‌ها و عالم هستی، اختصاص داده است. فصل چهارم به بررسی عواملی می‌پردازد که حاکی از نیاز به رویکردی کثرت‌گرایانه در دین‌اند. در فصل پنجم معقول بودن اعتقاد به رویکردی حقیقتاً کثرت‌گرایانه، در عین اعتقاد به یک واقعیت متعالی و التزام به هنجارها و ارزش‌های یک دین مشخص را بررسی می‌کند.

    فصل ششم و آخرین فصل این کتاب با عنوان «مسیحیت و اسلام» به امکان فیصله دادن به مسئله، به کمک بدنه «الاهیاتی» اصلی اسلام و مسیحیت اختصاص یافته، آن هم به این صورت که قوه و قابلیت این ادیان وحیانی را در این خصوص بررسی کند[۱].

    پانویس

    1. ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، ص267-268

    منابع مقاله

    ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر اول: مسیحیت)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1392ش.

    وابسته‌ها