پاکسازی سکولاریسم

    از ویکی‌نور
    پا‌کسا‌زی سکولاریسم‌، یا‌، مبا‌رزه‌ با‌ سیستم‌ حکومت‌ دنیوی روشنفکران‌
    پاکسازی سکولاریسم
    پدیدآورانرفیع‌‌الدین، محمد (مؤلف)، سعیدی، سید غلامرضا (مترجم)
    ناشرنشر فرهنگ اسلامی
    مکان نشرتهران
    سال نشر1362
    چاپاول
    زبانفارسی
    تعداد جلد1

    پاکسازی سکولاریسم، تألیف متفکر معاصر پاکستانی محمد رفیع‌الدین و ترجمه سید غلامرضا سعیدی (1274-1367ش)، با هدف تبیین شکل‌گیری و نتایج سکولاریزم به رشته تحریر درآمده است.

    نویسنده با بحثی در باب تمایز علوم طبیعی و علوم انسانی، توجه قرآن را به شناخت طبیعت متذکر شده است. وی لزوم شناخت انسان از دید اندیشه اسلامی را یادآور شده و بیان نموده که خدا و طبیعت را نمی‌توان جدا از یکدیگر شناخت.

    از نتایج توجه مسلمانان به طبیعت و شناخت آن بود که توانستند روش علمی را اختراع کرده، پایه‌گذار علوم جدید شوند. به گفته مؤلف، علوم غربی مدیون این مطالعات و روشهای علمی طبیعی مسلمانان است. در تعالیم مسیح(ع) بین عالم ماده و عالم معنی، یعنی امور دنیوی (و عرفی) و ملکوتی (و معنوی و الهی) شکاف وجود دارد. این یکی از دلایل رشد سکولاریزم یا روشنفکری عالم غرب است که ریشه در مذهب آنها دارد.

    محمد رفیع‌الدین بر آن است که مجازاتهای شدید و ستم رواداشتن کلیسا بر صاحبان آزادی فکر، از دلایل دیگر جدایی دین و مذهب بوده است و سکولاریزم، پیشرفت علوم انسانی و اجتماعی را متوقف ساخته، ولی علوم بیولوژیک در ابعاد کامل آن رشد کرده است. سکولاریزم، تعصب و عقیده‌ای نامعقول از سوی دانشمندان غرب است و ناشی از تمایل خاص مسیحیان نسبت به جهان و انسان. وی عقیده دارد تا سکولاریزم از بین نرود کمونیزم را نمی‌توان نابود کرد.

    نویسنده اظهار می‌کند که ایران و پاکستان نقش بزرگی برعهده دارند که چهره درخشانی از اسلام ارائه بدهند؛ البته او عقیده دارد که در پناه فلسفه ابداعی اقبال، می‌توان به این هدف رسید.

    مترجم در پایان کتاب، با عنوان مؤخره مترجم، «برنامه تعلیم و تربیت» را که از مجله «اقبال ریویو» ترجمه کرده و بر این رساله افزوده است، و در آن از اهمیت و هدفهای تعلیم و تربیت و ضرورت یکپارچگی علم و ویژگی تعلیم و تربیت اسلام بحث کرده است.[۱]

    پانویس

    1. حقیقت، سید صادق، ص117

    منابع مقاله

    حقیقت، سید صادق، اندیشه سیاسی در اسلام: کتاب‌شناسی توصیفی، تهران، انتشارات بین‌المللی الهدی، 1377ش.

    وابسته‌ها