پرش به محتوا

بهجة المباهج في تلخيص مباهج المهج في مناهج الحجج: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''بهجة المباهج في تلخيص مباهج المهج في مناهج الحجج (در فضایل و مناقب معصومین(ص))'''، اثر حسن بن حسین شیعی سبزواری (متوفی 795ق)، تلخیص و بازنویسی اثر مفصل‌تری به نام «مباهج المحج في مناهج الحجج» از ابوالحسن محمد بن حسین بن تاج‌الدین حسن بن زین‌الدین محمد بن حسین بن ابی‌المحامد بیهقی نیشابوری، معروف به قطب‌الدین کیدری (زنده در 576ق) است که با تصحیح فاطمه زمانی قورتانی و زیر نظر یوسف بیگ‌باباپور، منتشر شده است.
'''بهجة المباهج في تلخيص مباهج المهج في مناهج الحجج (در فضایل و مناقب معصومین(ص))'''، اثر [[شیعی سبزواری، حسن بن حسین|حسن بن حسین شیعی سبزواری]] (متوفی 795ق)، تلخیص و بازنویسی اثر مفصل‌تری به نام «[[مباهج المحج في مناهج الحجج]]» از [[بیهقی نیشابوری کیدری، محمد بن حسین|ابوالحسن محمد بن حسین بن تاج‌الدین حسن بن زین‌الدین محمد بن حسین بن ابی‌المحامد بیهقی نیشابوری]]، معروف به [[بیهقی نیشابوری کیدری، محمد بن حسین|قطب‌الدین کیدری]] (زنده در 576ق) است که با تصحیح [[زمانی قورتانی، فاطمه|فاطمه زمانی قورتانی]] و زیر نظر [[بیگ‌باباپور، یوسف|یوسف بیگ‌باباپور]]، منتشر شده است.


موضوع اصلی «مباهج المهج في مناهج الحجج»، سیره پیامبر(ص) و امامان(ع)، یا به‌عبارت‌دیگر، در معجزات و فضایل پیامبر(ص) و امامان(ع) است. این کتاب، متنی است فارسی و یکی از متون معروف در خصوص مناقب و معجزات پیامبر(ص) و نیز روایت‌هایی در خصوص حضرت علی(ع) و سایر امامان شیعه(ع) است<ref>ر.ک: مقدمه، ص14-15</ref>.
موضوع اصلی «[[مباهج المهج في مناهج الحجج]]»، سیره پیامبر(ص) و امامان(ع)، یا به‌عبارت‌دیگر، در معجزات و فضایل پیامبر(ص) و امامان(ع) است. این کتاب، متنی است فارسی و یکی از متون معروف در خصوص مناقب و معجزات پیامبر(ص) و نیز روایت‌هایی در خصوص [[امام علی علیه‌السلام|حضرت علی(ع)]] و سایر امامان شیعه(ع) است<ref>ر.ک: مقدمه، ص14-15</ref>.


اثر حاضر نیز کتابی است مفصل در زمینه معجزات پیامبر(ص) و مناقب امامان(ع) که تلخیصی است از «مباهج المهج»<ref>ر.ک: همان، ص15</ref>. برخلاف عقیده بسیاری از نویسندگان که گفته‌اند این کتاب، ترجمه‌ای است از «مباهج المهج»، باید گفت این کتاب، تلخیصی است از آن کتاب و نه ترجمه آن؛ زیرا «مباهج المهج» به فارسی است نه عربی. خود حسن سبزواری شیعی نیز در مقدمه کتاب، صراحتا به خلاصه بودن کتابش اشاره می‌کند، نه به ترجمه بودن آن<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>.
اثر حاضر نیز کتابی است مفصل در زمینه معجزات پیامبر(ص) و مناقب امامان(ع) که تلخیصی است از «مباهج المهج»<ref>ر.ک: همان، ص15</ref>. برخلاف عقیده بسیاری از نویسندگان که گفته‌اند این کتاب، ترجمه‌ای است از «مباهج المهج»، باید گفت این کتاب، تلخیصی است از آن کتاب و نه ترجمه آن؛ زیرا «مباهج المهج» به فارسی است نه عربی. خود [[شیعی سبزواری، حسن بن حسین|حسن سبزواری شیعی]] نیز در مقدمه کتاب، صراحتا به خلاصه بودن کتابش اشاره می‌کند، نه به ترجمه بودن آن<ref>ر.ک: همان، ص19</ref>.


البته گفتنی است حسن سبزواری مطالبی نیز از منابع و روایت‌های مختلف به روایت‌های قطب‌الدین کیدری افزوده است و این‌گونه نیست که صرفا خلاصه‌ای از آن باشد. حتی با مقایسه ظاهری دست‌نویس‌ها به نظر می‌رسد دست‌نویس‌های «بهجة المباهج»، حجم بیشتری نسبت به دست‌نویس «مباهج المهج» دارد<ref>ر.ک: همان، ص20</ref>.
البته گفتنی است [[شیعی سبزواری، حسن بن حسین|حسن سبزواری]] مطالبی نیز از منابع و روایت‌های مختلف به روایت‌های [[بیهقی نیشابوری کیدری، محمد بن حسین|قطب‌الدین کیدری]] افزوده است و این‌گونه نیست که صرفا خلاصه‌ای از آن باشد. حتی با مقایسه ظاهری دست‌نویس‌ها به نظر می‌رسد دست‌نویس‌های «بهجة المباهج»، حجم بیشتری نسبت به دست‌نویس «مباهج المهج» دارد<ref>ر.ک: همان، ص20</ref>.


برخلاف قول برخی محققان، در هیچ جای کتاب، نامی از نظام‌الدین یحیی کرابی نیست. بنابراین دانسته نیست چرا برخی گفته‌اند این کتاب به خواهش و حتی به نام او، تألیف شده است<ref>ر.ک: همان</ref>.
برخلاف قول برخی محققان، در هیچ جای کتاب، نامی از نظام‌الدین یحیی کرابی نیست. بنابراین دانسته نیست چرا برخی گفته‌اند این کتاب به خواهش و حتی به نام او، تألیف شده است<ref>ر.ک: همان</ref>.