پرش به محتوا

الأربعون عن الأربعين في فضائل أميرالمؤمنين علي بن أبي‌طالب علیه‌السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR116646J1.jpg | عنوان = الاربعون عن الاربعین فی فضائل امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه‌السلام | عنوان‌های دیگر = | پدیدآورندگان | پدیدآوران = شامی، یوسف بن حاتم (نويسنده) حسنی، علی (محقق) حسنی، نبیل ( مقدمه نويس...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۶: خط ۲۶:
| پیش از =  
| پیش از =  
}}
}}
'''الأربعون عن الأربعين في فضائل أميرالمؤمنين علي بن أبي‌طالب(ع)'''، اثر جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی (قرن هفتم هجری)، کتابی است در اشاره به چهل حدیث از چهل تن از صحابی، در بیان فضایل حضرت علی(ع) که با تحقیق سید علی حسنی، منتشر شده است.
'''الأربعون عن الأربعين في فضائل أميرالمؤمنين علي بن أبي‌طالب(ع)'''، اثر [[شامی، یوسف بن حاتم|جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی]] (قرن هفتم هجری)، کتابی است در اشاره به چهل حدیث از چهل تن از صحابی، در بیان فضایل [[امام علی علیه‌السلام|حضرت علی(ع)]] که با تحقیق [[حسنی، علی|سید علی حسنی]]، منتشر شده است.


اربعین عنوانی مشترک برای شماری از نوشته‌هاست که در آنها، به‌گونه‌های مختلف، چهل حدیث فراهم آمده است. وجود حدیثی از پیامبر(ص) که در آن به حفظ چهل حدیث توصیه شده، در رواج این‌گونه کتاب‌ها، تأثیر بسزایی داشته است. این کتاب‌ها، در زمینه‌های گوناگونی چون سیره و سنت پیامبر(ص)، مناقب ائمه(ع)، اصول دین، فقه و تصوف بوده است. گردآورندگان این مجموعه‌ها، هریک بنا بر سلیقه خود، در گزینش احادیث، شیوه‌ای اختیار کرده‌اند<ref>ر.ک: جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی، ص11</ref>. در این کتاب نیز، به ایراد چهل حدیث منقول از چهل تن از صحابی در فضایل و مناقب مولی علی(ع) با ذکر اسانید، پرداخته شده و به نکات حساس و مفاهیم والایی در این راستا، اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص10</ref>.
اربعین عنوانی مشترک برای شماری از نوشته‌هاست که در آنها، به‌گونه‌های مختلف، چهل حدیث فراهم آمده است. وجود حدیثی از پیامبر(ص) که در آن به حفظ چهل حدیث توصیه شده، در رواج این‌گونه کتاب‌ها، تأثیر بسزایی داشته است. این کتاب‌ها، در زمینه‌های گوناگونی چون سیره و سنت پیامبر(ص)، مناقب ائمه(ع)، اصول دین، فقه و تصوف بوده است. گردآورندگان این مجموعه‌ها، هریک بنا بر سلیقه خود، در گزینش احادیث، شیوه‌ای اختیار کرده‌اند<ref>ر.ک: جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی، ص11</ref>. در این کتاب نیز، به ایراد چهل حدیث منقول از چهل تن از صحابی در فضایل و مناقب مولی [[امام علی علیه‌السلام|علی(ع)]] با ذکر اسانید، پرداخته شده و به نکات حساس و مفاهیم والایی در این راستا، اشاره شده است<ref>ر.ک: همان، ص10</ref>.


این کتاب، از جمله آثاری است که بسیاری از اهل علم، بدان توجه کرده و از آن استفاده برده و آن را از جمله منابع مورد اعتماد دانسته‌اند<ref>ر.ک: همان، ص35</ref>.
این کتاب، از جمله آثاری است که بسیاری از اهل علم، بدان توجه کرده و از آن استفاده برده و آن را از جمله منابع مورد اعتماد دانسته‌اند<ref>ر.ک: همان، ص35</ref>.


ازآنجاکه فاصله زمانی حال تا دوران تدوین کتاب، بسیار بوده، متأسفانه نسخه‌ای از آن در دست نیست، ازاین‌رو به‌ناگزیر، این اثر، به‌صورت کامل، از کتاب «المجموع الرائق في أزهار الحدائق» سید هبةالله بن ابی‌محمد حسن موسوی، برگرفته شده است<ref>ر.ک: همان</ref>. آقابزرگ تهرانی در کتاب «الذريعة» درباره اثر حاضر و آمدنش در کتاب «المجموع الرائق» می‌نویسد: «کتاب الأربعون حديثا في فضائل أميرالمؤمنين(ع)، تألیف شیخ جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی... است... سید هبة‌الله... کتاب الأربعون را به‌طور کامل در کتابش المجموع الرائق آورده است» و ازآنجاکه علامه مجلسی درباره «المجموع الرائق» چنین نوشته است: «بیشتر علمای ما از این کتاب، استفاده کرده و به آن، اعتماد نموده‌اند»، اهمیت، ارزش و اعتبار اثر حاضر نیز، مشخص می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص36-37</ref>.
ازآنجاکه فاصله زمانی حال تا دوران تدوین کتاب، بسیار بوده، متأسفانه نسخه‌ای از آن در دست نیست، ازاین‌رو به‌ناگزیر، این اثر، به‌صورت کامل، از کتاب «[[المجموع الرائق في أزهار الحدائق]]» [[سید هبةالله بن ابی‌محمد حسن موسوی]]، برگرفته شده است<ref>ر.ک: همان</ref>. [[آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن|آقابزرگ تهرانی]] در کتاب «[[الذريعة إلی تصانيف الشيعة|الذريعة]]» درباره اثر حاضر و آمدنش در کتاب «المجموع الرائق» می‌نویسد: «کتاب الأربعون حديثا في فضائل [[امام علی علیه‌السلام|أميرالمؤمنين(ع)]]، تألیف [[شامی، یوسف بن حاتم|شیخ جمال‌الدین یوسف بن حاتم شامی عاملی]]... است... سید هبة‌الله... کتاب الأربعون را به‌طور کامل در کتابش المجموع الرائق آورده است» و ازآنجاکه [[مجلسی، محمدباقر|علامه مجلسی]] درباره «المجموع الرائق» چنین نوشته است: «بیشتر علمای ما از این کتاب، استفاده کرده و به آن، اعتماد نموده‌اند»، اهمیت، ارزش و اعتبار اثر حاضر نیز، مشخص می‌شود<ref>ر.ک: همان، ص36-37</ref>.


==پانویس ==
==پانویس ==