پرش به محتوا

أربع رسائل في التصوف: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}
}}
   
   
'''أربع رسائل فی التصوف''' مجموعه‌ای است از چهار رساله خطی نادر از ابوالقاسم قشیری که توسط قاسم سامرائی تحقیق و منتشر شده است.
'''أربع رسائل في التصوف'''، مجموعه‌ای است از چهار رساله خطی نادر از ابوالقاسم قشیری که توسط قاسم سامرایی تحقیق و منتشر شده است.


رسائل گردآوری شده در کتاب، به ترتیب عبارتند از:
رسائل گردآوری‌شده در کتاب، به‌ترتیب عبارتند از:


# «کتاب مختصر فی التوبة»: رساله‌ای است کوتاه و مختصر که در آن، از حقیقت توبه، صفات توبه‌کننده، ندامت و پشیمانی در توبه، نشانه‌های قبول توبه، شکستن توبه و توبه مجدد و توبه محبین<ref>متن کتاب، ص35- 46</ref>.
# «کتاب مختصر فی التوبة»: رساله‌ای است کوتاه و مختصر که در آن، از حقیقت توبه، صفات توبه‌کننده، ندامت و پشیمانی در توبه، نشانه‌های قبول توبه، شکستن توبه و توبه مجدد و توبه محبین، بحث شده است<ref>ر.ک: متن کتاب، ص35-46</ref>.
# «کتاب عبارات الصوفیة ومعانیها»: رساله‌ای است مشتمل بر شرح و توضیح نود و هشت کلمه و اصطلاح صوفیانه‌ای که متصوفه در کتاب‌ها و رسائل خویش، از آن استفاده می‌کنند. قشیری در شرح و توضیح این اصطلاحات، از کتاب «اللمع» سراج طوسی، بهره برده است<ref>همان، ص49</ref>.
# «کتاب عبارات الصوفیة و معانیها»: رساله‌ای است مشتمل بر شرح و توضیح نودوهشت کلمه و اصطلاح صوفیانه‌ای که متصوفه در کتاب‌ها و رسائل خویش، از آنها استفاده می‌کنند. قشیری در شرح و توضیح این اصطلاحات، از کتاب «اللمع» سراج طوسی، بهره برده است<ref>ر.ک: همان، ص49</ref>.
# «کتاب منثور الخطاب فی مشهور الأبواب»: این رساله را اسماعیل بغدادی در «هدیة العارفین»، در ضمن تألیفات قشیری برشمرده است، در حالی که ابن خلکان، سبکی و سیوطی، در هنگام ذکر آثار قشیری، نامی از آن نبرده‌اند<ref>همان، ص77</ref>. از جمله موضوعات مطرح شده در این رساله، عبارتند از: توبه، انابه، قناعت، ورع، زهد، توکل، صبر، شکر، ذکر، فکر، عبودیت، مجاهدت، گریه، دعا، تواضع و...<ref>همان، ص87- 108</ref>.
# «کتاب منثور الخطاب فی مشهور الأبواب»: این رساله را اسماعیل بغدادی در «هدیة العارفین»، در ضمن تألیفات قشیری برشمرده است؛ درحالی‌که ابن خلکان، سبکی و سیوطی، در هنگام ذکر آثار قشیری، نامی از آن نبرده‌اند<ref>ر.ک: همان، ص77</ref>. از جمله موضوعات مطرح‌شده در این رساله، عبارتند از: توبه، انابه، قناعت، ورع، زهد، توکل، صبر، شکر، ذکر، فکر، عبودیت، مجاهدت، گریه، دعا، تواضع و...<ref>ر.ک: همان، ص87-108</ref>.
# «القصیدة الصوفیة»: قصیده‌ای است در سی و نه بیت که قشیری در ضمن آنها، به بیان عقاید اشاعره پرداخته است<ref>همان، ص111</ref>.
# «القصیدة الصوفیة»: قصیده‌ای است در سی‌ونه بیت که قشیری در ضمن آنها، به بیان عقاید اشاعره پرداخته است<ref>ر.ک: همان، ص111</ref>.


==پانویس ==
==پانویس ==
۱٬۴۸۲

ویرایش