پرش به محتوا

ديوان سیف‌الدین محمد فرغانی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات کتاب | تصویر =NUR38842J1.jpg | عنوان =ديوان سیف‌الدین محمد فرغانی | عنو...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۷: خط ۲۷:
}}
}}


'''ديوان سیف‌الدین محمد فرغانی''' مجموعه اشعار سیف‌الدین ابوالمحامد محمد فرغانی به زبان فارسی است در یک جلد با مقدمه و تصحیح دکتر ذبیح‌الله صفا.
'''ديوان سیف‌الدین محمد فرغانی،''' مجموعه اشعار سیف‌الدین ابوالمحامد محمد فرغانی به زبان فارسی است در یک جلد با مقدمه و تصحیح دکتر ذبیح‌الله صفا.


تنها اثر بازمانده از سیف‌الدین محمد فرغانی دیوان اوست؛ او اثر دیگری نداشت، شاعری بود و از وی اشعار بازماند. او مجموعه اشعار خود را به نحوی که از نخستین بیتهای آن هویداست خود گرد آورده و آن را در دیباچه منظوم دیوان همراه با نعت باری و افتتاح سخن به نام اوست چنین معرفی کرده است:
تنها اثر بازمانده از سیف‌الدین محمد فرغانی دیوان اوست؛ او مجموعه اشعار خود را به‌نحوی که از نخستین بیت‌های آن هویداست، خود گرد آورده و آن را در دیباچه منظوم دیوان همراه با نعت باری و افتتاح سخن به نام اوست معرفی کرده است.<ref>ر.ک: مقدمه مصحح بر کتاب، ص19</ref>


'''آن خداوندی که عالم آن اوست'''         '''جسم و جان در قبضه فرمان اوست'''
این دیوان شامل سه بخش اصلی است که در بخش اول آن قصاید و قطعات کتاب آمده، در بخش دوم، غزلیات و در بخش سومش، رباعیات. در پایان ذکر اشعا، فهرست قصاید و غزلیات و قطعات ذکر شده است. به تعبیر دقیق‌تر این دیوان، مجموعه‌ای است از قصیده و قطعه و غزل و رباعی که شماره مجموع بیت‌های آن تخمینا از یازده‌هزار بیت می‌گذرد.<ref>ر.ک: همان</ref>


'''سوره حمد و ثنای او بخوان''' '''کآیت عزّ و علا در شأن اوست'''
مقدمه کتاب با خط زیبای خود دکتر صفا به چاپ رسیده است و او در آنجا مخصوصا در صفحات 19 به بعد، درباره محتوای اشعار و چگونگی آنها به‌تفصیل توضیح داده است. قصاید فرغانی در مدح شاهان و امیران و وزیران نیست، بلکه در نعت خداوند و منقبت رسول و وعظ و اندرز و تحقیق و انتقاد از وضع نابسامان زمان و طبقات گوناگون جامعه است. وی قسمتی از قصاید خود را در استقبال قصاید مشهور فارسی سروده است.


'''گر ز دست دیگری نعمت خوری'''         '''شکر او می‌کن که نعمت آن اوست'''
غزل‌های وی برخی در جواب سعدی و برخی در جواب عطار و... است.
 
'''بر زمین هر ذره خاکی که هست'''         '''آبخورد فیض چون باران اوست'''
 
'''از عطای او به ایمان شد عزیز''' '''جان چون یوسف که تن زندان اوست'''
 
'''بر من و بر تو اگر رحمت کند''' '''این نه استحقاق ما، احسان اوست'''
 
'''ا زجهان کمتر ثناگوی وی است''' '''سیف فرغانی که این دیوان اوست'''.<ref>ر.ک: مقدمه مصحح بر کتاب، ص19</ref>
 
این دیوان شامل سه بخش اصلی است که در بخش اول آن قصاید و قطعات کتاب آمده، در بخش دوم، غزلیات و در بخش سومش، رباعیات. در پایان ذکر اشعا، فهرست قصاید و غزلیات و قطعات ذکر شده است. به تعبیر دقیقتر این دیوان، مجموعه‌ای است از قصیده، و قطعه و غزل و رباعی که شماره مجموع بیتهای آن تخمینا از یازده هزار بیت می‌گذرد.<ref>ر.ک: همان</ref>
 
مقدمه کتاب با خط زیبای خود دکتر صفا به چاپ رسیده است و او در آنجا مخصوصا در صفحات 19 به بعد، درباره محتوای اشعار و چگونگی آنها به تفصیل توضیح داده است که خواننده علاقمند را به مطالعه این صفحات ارجاع می‌دهیم.


==پانویس==
==پانویس==
<references />
<references />


==منبع مقاله==
==منابع مقاله==
مقدمه مصحح برکتاب..
مقدمه مصحح بر کتاب.




۱٬۴۸۲

ویرایش