پرش به محتوا

نرم‌افزار دانشنامه علوی (نسخه2) دائرةالمعارف رایانه‌ای سخنان امام علی علیه‌السلام: تفاوت میان نسخه‌ها

جز
جایگزینی متن - 'نهج‌البلاغه' به 'نهج‌البلاغة'
جز (افزودن ناوبری)
جز (جایگزینی متن - 'نهج‌البلاغه' به 'نهج‌البلاغة')
خط ۱۸: خط ۱۸:
}}
}}


'''نرم‌افزار دانشنامه علوی نسخه2'''  متن 173 عنوان کتاب در  389 جلد در زمینه ترجمه و شرح و مصادر نهج‌البلاغه به زبان عربی و فارسی
'''نرم‌افزار دانشنامه علوی نسخه2'''  متن 173 عنوان کتاب در  389 جلد در زمینه ترجمه و شرح و مصادر نهج‌البلاغة به زبان عربی و فارسی


==ضرورت و هدف از تولید نسخه دوم ==
==ضرورت و هدف از تولید نسخه دوم ==
ازآنجاکه فعالیت بی‌وقفه محققین حوزه و دانشگاه منجر به تولید روزافزون منابع ارزشمندی پیرامون نهج‌البلاغه می‌‎شود و با توجه به اینکه از یک طرف غوص در دریای بی‎کران نهج‌البلاغه ضرورتی اجتناب‌ ‎ناپذیر برای اهل تحقیق است و از طرف دیگر این تعمق و دقت باید با تکنولوژی روز انجام پذیرد و دسترسی به گوهرهای ناب این اقیانوس معارف را برای محققین آسان‎تر سازد، تصمیم بر آن شد که نسخه دوم نرم‌افزار دانشنامه علوی با قابلیت‎ها و منابع بیشتر و امکانات فنی به‌روزتر در اختیار کاربران محترم قرار گیرد .
ازآنجاکه فعالیت بی‌وقفه محققین حوزه و دانشگاه منجر به تولید روزافزون منابع ارزشمندی پیرامون نهج‌البلاغة می‌‎شود و با توجه به اینکه از یک طرف غوص در دریای بی‎کران نهج‌البلاغة ضرورتی اجتناب‌ ‎ناپذیر برای اهل تحقیق است و از طرف دیگر این تعمق و دقت باید با تکنولوژی روز انجام پذیرد و دسترسی به گوهرهای ناب این اقیانوس معارف را برای محققین آسان‎تر سازد، تصمیم بر آن شد که نسخه دوم نرم‌افزار دانشنامه علوی با قابلیت‎ها و منابع بیشتر و امکانات فنی به‌روزتر در اختیار کاربران محترم قرار گیرد .


==پیشینه برنامه ==
==پیشینه برنامه ==
خط ۳۲: خط ۳۲:
==نوآوری‎ها (اعم از قابلیت‎های فنی و محتوایی)==
==نوآوری‎ها (اعم از قابلیت‎های فنی و محتوایی)==
===الف)- علوم بلاغی: ===
===الف)- علوم بلاغی: ===
نظر به اینکه فصاحت و بلاغت از خصوصیات ذاتی و علل اصلی تألیف کتاب شریف نهج‌البلاغه است و بعضی از شرّاح با توجه به این نکته، عنایت ویژه‎ای به جنبه‌‎های بلاغی کلمات گهربار امیرالمؤمنین(ع) کرده و سعی در کشف استار از وجهه بلاغی این کتاب شریف داشته‌‎اند و از طرفی نظر به اینکه مباحث علوم بلاغت در طول قرن‎ها که از تدوین آنها می‌‎گذرد، همواره با نظمی نسبتا ثابت عرضه شده‌‎اند، در این نسخه با استفاده از قابلیت‎های یک برنامه کامپیوتری، از این ظرفیت بالقوه استفاده نموده و توضیحات مربوط به علوم معانی، بیان و بدیع که از شروح نهج‌البلاغه استخراج شده است، به کاربر ارائه می‎گردد. در کنار این کار، اصطلاح‎نامه علوم بلاغی به‌تفکیک، هم به‌‎عنوان یکی از گزینه‌های پژوهشی بر روی متن و هم در فهرست‎ها در اختیار قرار گرفته است.
نظر به اینکه فصاحت و بلاغت از خصوصیات ذاتی و علل اصلی تألیف کتاب شریف نهج‌البلاغة است و بعضی از شرّاح با توجه به این نکته، عنایت ویژه‎ای به جنبه‌‎های بلاغی کلمات گهربار امیرالمؤمنین(ع) کرده و سعی در کشف استار از وجهه بلاغی این کتاب شریف داشته‌‎اند و از طرفی نظر به اینکه مباحث علوم بلاغت در طول قرن‎ها که از تدوین آنها می‌‎گذرد، همواره با نظمی نسبتا ثابت عرضه شده‌‎اند، در این نسخه با استفاده از قابلیت‎های یک برنامه کامپیوتری، از این ظرفیت بالقوه استفاده نموده و توضیحات مربوط به علوم معانی، بیان و بدیع که از شروح نهج‌البلاغة استخراج شده است، به کاربر ارائه می‎گردد. در کنار این کار، اصطلاح‎نامه علوم بلاغی به‌تفکیک، هم به‌‎عنوان یکی از گزینه‌های پژوهشی بر روی متن و هم در فهرست‎ها در اختیار قرار گرفته است.


===ب)- تجزیه و ترکیب:===
===ب)- تجزیه و ترکیب:===
علی‎رغم اینکه مع‌الاسف کار فراگیری در زمینه تجزیه و ترکیب متن نهج‌البلاغه تا به ‎حال صورت نگرفته است، در این نسخه از دانشنامه علوی سعی شده با استفاده از شرح‎هایی که به این مقوله اهتمام بیشتری داشته‌‎اند، تجزیه و ترکیب بخشی از عبارات این کتاب شریف استخراج گردیده و مثل علوم بلاغی، هم به‌‎صورت گزینه پژوهشی و هم اصطلاح‎نامه معجم قواعد صرف و نحو ارائه گردد.
علی‎رغم اینکه مع‌الاسف کار فراگیری در زمینه تجزیه و ترکیب متن نهج‌البلاغة تا به ‎حال صورت نگرفته است، در این نسخه از دانشنامه علوی سعی شده با استفاده از شرح‎هایی که به این مقوله اهتمام بیشتری داشته‌‎اند، تجزیه و ترکیب بخشی از عبارات این کتاب شریف استخراج گردیده و مثل علوم بلاغی، هم به‌‎صورت گزینه پژوهشی و هم اصطلاح‎نامه معجم قواعد صرف و نحو ارائه گردد.


===ج)- موضوعات:===
===ج)- موضوعات:===
یکی از نیازهای مهم اغلب پژوهشگران نهج‌البلاغه و کاربران برنامه دانشنامه علوی، دسترسی موضوعی به مطالب گهربار این کتاب شریف است؛ لذا در این نسخه توجه ویژه‎ای به فرهنگ‎نامه‌های موضوعی موجود نهج‌البلاغه شده و در دو شکل گزینه پژوهشی، لیست قابل جستجو و درخت‎واره ارائه گردیده است.
یکی از نیازهای مهم اغلب پژوهشگران نهج‌البلاغة و کاربران برنامه دانشنامه علوی، دسترسی موضوعی به مطالب گهربار این کتاب شریف است؛ لذا در این نسخه توجه ویژه‎ای به فرهنگ‎نامه‌های موضوعی موجود نهج‌البلاغة شده و در دو شکل گزینه پژوهشی، لیست قابل جستجو و درخت‎واره ارائه گردیده است.


===د)- ترجمه ذیل متن:===
===د)- ترجمه ذیل متن:===
در این نسخه علاوه بر ارائه ترجمه‌‎های نهج‌البلاغه به‌‎صورت مقایسه‌‎ای که خود امکان جدیدتری نسبت به نسخه قبل است، در همه فضاهای نمایش متن، امکان مشاهده ترجمه دلخواه به‌‎صورت زیرنویس فراهم گردیده است.
در این نسخه علاوه بر ارائه ترجمه‌‎های نهج‌البلاغة به‌‎صورت مقایسه‌‎ای که خود امکان جدیدتری نسبت به نسخه قبل است، در همه فضاهای نمایش متن، امکان مشاهده ترجمه دلخواه به‌‎صورت زیرنویس فراهم گردیده است.


===ه)- نگارخانه:===
===ه)- نگارخانه:===
خط ۴۷: خط ۴۷:


===و)- مصادر: ===
===و)- مصادر: ===
در نسخه قبل، مصادر نهج‌البلاغه را در حد آدرس منابع ارائه کرده بودیم که نیاز کاربر را به‎خوبی جواب نمی‎داد؛ لذا در این نسخه متن تمامی مصادر در اختیار کاربر قرار گرفته است. البته بعضی از منابع مذکور فقط مجلدات مورد نیاز آن نمایش داده می‌‎شود.
در نسخه قبل، مصادر نهج‌البلاغة را در حد آدرس منابع ارائه کرده بودیم که نیاز کاربر را به‎خوبی جواب نمی‎داد؛ لذا در این نسخه متن تمامی مصادر در اختیار کاربر قرار گرفته است. البته بعضی از منابع مذکور فقط مجلدات مورد نیاز آن نمایش داده می‌‎شود.


===ز)- جستجو: ===
===ز)- جستجو: ===
علاوه بر جستجوی لفظی صرف که در نسخه قبلی عرضه شده بود، در این نسخه، جستجوی کلمات نهج‌البلاغه از طریق ریشه کلمات نیز امکان‎پذیر شده است و با ارائه آمار دقیق ریشه و مشتقات، کاربران به‎آسانی به مطالب مورد درخواست منتقل می‎شوند؛ ضمن اینکه در این نسخه امکان مشاهده ترجمه دلخواه برای متن جستجوشده نیز فراهم شده است.
علاوه بر جستجوی لفظی صرف که در نسخه قبلی عرضه شده بود، در این نسخه، جستجوی کلمات نهج‌البلاغة از طریق ریشه کلمات نیز امکان‎پذیر شده است و با ارائه آمار دقیق ریشه و مشتقات، کاربران به‎آسانی به مطالب مورد درخواست منتقل می‎شوند؛ ضمن اینکه در این نسخه امکان مشاهده ترجمه دلخواه برای متن جستجوشده نیز فراهم شده است.


===ح)- فهرست‎ها: ===
===ح)- فهرست‎ها: ===
در این نسخه علاوه بر فهرست‎های نسخه قبل، مثل: آیات، احادیث، اشعار و...، فهرست عناوین و مدخل‎های علوم معانی، بیان، بدیع و نحو نیز ارائه گردیده و ارتباط هرکدام از این مدخل‎ها با جملات نهج‌البلاغه مد نظر قرار گرفته که تأثیر بسزایی در سرعت بررسی این علوم در نهج‌البلاغه دارد.
در این نسخه علاوه بر فهرست‎های نسخه قبل، مثل: آیات، احادیث، اشعار و...، فهرست عناوین و مدخل‎های علوم معانی، بیان، بدیع و نحو نیز ارائه گردیده و ارتباط هرکدام از این مدخل‎ها با جملات نهج‌البلاغة مد نظر قرار گرفته که تأثیر بسزایی در سرعت بررسی این علوم در نهج‌البلاغة دارد.


===ط)- کتابخانه: ===
===ط)- کتابخانه: ===
۶٬۵۹۱

ویرایش