نیکوکاری و داد و دهش در ایران باستان

    از ویکی‌نور
    نیکوکاری و داد و دهش در ایران باستان
    پرونده:NURنیکوکاری و داد و دهش در ایران باستانJ1.jpg
    پدیدآورانابن‌یوسف، برهان (مؤلف)
    ناشرفروهر
    مکان نشرایران - تهران
    چاپدوم
    موضوعنیکوکا‌ری (زردشتی‌)
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BL۱۵۹۰/ن۹/ب۴

    نیکوکاری و داد و دهش در ایران باستان تألیف برهان بن یوسف، به بازتاب چگونگی نیکوکاری و داد و دهش از دیدگاه فرهنگ ایران باستان می‌پردازد.

    کتاب بدون فصل‌بندی، در ابتدا با اشاره به اینکه برای اهوره‌مزدا، یکصدویک نام برشمرده‌اند، به تعدادی از نام‌های اهوره‌مزدا که نیکی، نیکوکاری و بخشندگی در آن‌ها جلوه آشکار دارد، اشاره کرده و پس از آن، با برشمردن نام‌های امشاسپندان و توضیحات مختصر درباره هر کدام، به اختصار مسئله داد و دهش و نیکوکاری را در پنج دین ایرانی مهر، زرتشت، زروان، مانی و مزدک بررسی کرده است.

    بیشترین حجم نوشتار به مسئله نیکوکاری در آیین زرتشت اختصاص یافته و ابتدا دیدگاه زرتشت و شاهنشاهیان و فرزانگان ایرانی همچون انوشیروان و بزرگ‌مهر در این رابطه بیان گردیده و پس از آن قسمت‌هایی از اندرزنامه آذرباد مهراسپندان، گاهان، یسنا، یشت‌ها، ویسپرد و وندیداد درباره نیکوکاری آورده شده است.

    در بخش‌های پایانی کتاب، نویسنده پس از بیان دیدگاه‌های مزدک و مانی درباره داد و دهش، به سه گونه داد و دهش زرتشتیان، یعنی نیاز، اشوداد و گاهنبار خوانی اشاره کرده است[۱].

    پانویس

    1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص280

    منابع مقاله

    شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

    وابسته‌ها