نکاتی از دانش رجال (ترجمه و تحقیق مقدمه کتاب تنقيح المقال ملاعبدالله مامقانی)

    از ویکی‌نور
    نکاتي از دانش رجال (ترجمه و تحقيق مقدمه کتاب تنقيح المقال ملا عبد الله مامقاني)
    نکاتی از دانش رجال (ترجمه و تحقیق مقدمه کتاب تنقيح المقال ملاعبدالله مامقانی)
    پدیدآورانمامقانی، عبدالله (نويسنده) قربان‌زاده، محمد (مترجم)
    عنوان‌های دیگرتنقیح المقال فی احوال الرجال. فارسی. برگزیده
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-964-09-0990-4
    موضوعحدیث - علم الرجال
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏م‎‏2‎‏ ‎‏ت‎‏90427 114 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نکاتی از دانش رجال (ترجمه و تحقیق مقدمه کتاب تنقيح المقال ملاعبدالله مامقانی)، اثر محمد قربان‌زاده، ترجمه و تحقیق مقدمه کتاب «تنقيح المقال» ملاعبدالله مامقانی (1290-1351ق) است که با قلمی شیوا و ترجمه‌ای رسا، در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.

    کتاب «تنقيح المقال»، اثری است ارزشمند که با موضوع دانش علم رجال، به رشته تحریر درآمده است. در این کتاب، شرح حال صحابه، تابعین و اصحاب ائمه(ع) و دیگر راویان تا قرن چهارم و اندکی از عالمان حدیث و مشایخ اجازه و مؤلفان مشهور در زمینه علم رجال، درج شده است[۱]. این کتاب شامل مقدمه، متن اصلی و خاتمه بوده و مقدمه آن، مشتمل است بر تعریف و بیان موضوع و جایگاه علم رجال و سی فایده از اصول و قواعد این علم[۲].

    نویسنده در مقدمه این کتاب، پیش از بررسی راویان احادیث، نکته‌های مهمی از دانش رجال را آورده که به چهار بخش، یا به تعبیر مؤلف، به چهار مقام تقسیم شده است:

    1. در مقام نخست، به تعریف علم رجال پرداخته شده و در آن، اقوال بزرگان و دانشمندانی که به تعریف این علم پرداخته‌اند، نقل و ارزیابی شده است. مؤلف در این بخش، به این نکته می‌پردازد که آیا در دانش رجال، از زنان دانشمند بحث می‌شود یا نه؟ وی در این بخش، پاسخ‌هایی برای این پرسش مطرح کرده و اشاره‌ای به این بحث دارد که یک علم خاص را چگونه باید تعریف کرد.
    2. در مقام دوم که بسیار کوتاه است، موضوع دانش رجال بیان شده که البته مباحث این مقام، ادامه همان موضوع تعریف علم است.
    3. در مقام سوم، به‌صورت گسترده، به مبحث فایده دانش رجال پرداخته شده است. در همین مقام، نظر موافقان و مخالفان دانش رجال مطرح شده و به اشکالات مطرح‌شده از سوی مخالفان، پاسخ داده شده است. در ادامه این مقام، به ذکر چند نکته پرداخته شده است؛ از جمله: هدف اصلی از دانش رجال، حصول وثوق به خبر و اینکه آیا کتب اربعه متواترند.
    4. وی در مقام چهارم، به بیان نکاتی از دانش رجال پرداخته و می‌گوید: اینها نکاتی است که پیش از بیان سرگذشت رجال، باید مطرح شود. این مقام، با عنوان «فواید»، مفصل‌ترین بخش مقدمه و دربردارنده سی فایده است[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص23
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان، ص19-20

    منابع مقاله

    مقدمه.


    وابسته‌ها