نظریة تعویض الأسانید (المفهوم - الحجیة - الحدود)

    از ویکی‌نور
    نظریة تعویض الأسانید (المفهوم - الحجیة - الحدود)
    نظریة تعویض الأسانید (المفهوم - الحجیة - الحدود)
    پدیدآورانربیع، عبدالروف‌حسن (نويسنده)

    جامعة آل البیت علیهم‌السلام العالمیة (تهيه کننده) سویدان، حسان (زير نظر)

    دقاق، عبدالله (استاد راهنما)
    عنوان‌های دیگرنظریة تعویض الأسانید
    ناشرمؤسسة الکوثر للمعارف الإسلامیة
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1435ق
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    BP۱۱۴/ر۲،ن۶
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نظرية تعويض الأسانيد (المفهوم – الحجية - الحدود)، نوشته پژوهشگر معاصر، عبدالرؤوف‌ حسن ربیع، نظریه تعویض اسناد (به معنای جایگزینی سندی دیگر به‌جای سند فعلی روایت برای دستیابی به اعتبار سندی و تصحیح روایات) را از ابعاد گوناگون با تأکید بر دیدگاه‌های اندیشوران شیعه توضیح می‌دهد و مثال‌هایی کاربردی برای آن مطرح می‌کند. اثر حاضر، هم‌سو و مکمل کتاب تعويض الأسانيد نوشته ثامر عمیدی است و تأثیر اندیشه‌های شهید آیت‌الله سید محمدباقر صدر در هر دو، آشکارا دیده می‌شود.

    هدف و روش

    نویسنده، با تأکید بر اهمیت «نظریه تعویض اسناد» و تأثیر آن بر علوم اسلامی، به‌ویژه دانش فقه، افزوده است: اصل این نظریه، عبارت از مجموعه کوشش‌های مستقلّ و پراکنده‌ای بود که در قالب یکسانی جمع شد و با نگاهی مشترک به آن، شایستگی آن را یافت که به‌عنوان نظریه‌ای گسترده، اعتبار و حجیت یابد. هرچند نظریه مذکور، شکل‌های تفصیلی متفاوتی داشت و 5 صورت از جایگزینی را مطرح کرد و با احتساب راه‌های متعدد هرکدام، به 21 روش رسید، ولی فقط 8 موردش حجت است و بقیه، یا حجت نیست و یا اعتبارش متوقف بر فراهم شدن شرایطی است و درهرحال، اساس نظریه، ثابت است و خدشه‌ای بر آن وارد نیست و کتاب‌های شیخ طوسی و به‌خصوص فهرست كتب الشيعة و أصولهم و أسماء المصنفين و أصحاب الأصول محور اصلی این نظریه است[۱]‏.

    ساختار و محتوا

    کتاب حاضر، از مقدمه، 3 فصل و خاتمه به‌ترتیب ذیل تشکیل شده است: مقدمه (چکیده، اهمیت و عوامل انتخاب موضوع، اهداف و روش بحث).

    1. مقدمات علمی نظریه (مفهوم لغوی و اصطلاحی، تاریخ پیدایش، اهمیت و ریشه‌های کلی نظریه).
    2. نظریه تعویض؛ حجیت و حدودش.
    3. معیارهای عمومی کاربرد نظریه.

    خاتمه (7 نتیجه علمی و 4 پیشنهاد پژوهشی).

    نمونه مطالب

    هرچند اندیشوران معاصر (مانند مهدی هادوی تهرانی و سید کاظم حائری و حسان سویدان)، «نظریه تعویض سند» را به‌درستی تعریف کرده‌اند، ولی بر این تعاریف، اشکال عدم جامعیت، وارد است؛ زیرا همه تعریف‌های مذکور، فرض را بر وجود سند ضعیف، قرار داده و از فرض فقدان سند، غفلت کرده‌اند. برای جبران این کاستی، برخی کلمه «تشیید» را بر عنوان نظریه، افزوده و «تعويض الأسانيد و تشييدها» گفته‌ تا شامل فرض فراموش‌شده مذکور نیز بشود[۲].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص7-8
    2. ر.ک: متن کتاب، ص21-22

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها