نصوص من التراث الصوفي الغرب إسلامي

    از ویکی‌نور
    نصوص من التراث الصوفي الغرب إسلامي
    نصوص من التراث الصوفي الغرب إسلامي
    پدیدآورانجبلی، ابن مسره (نويسنده)

    صدرالدین قونیوی، محمد بن اسحاق (نويسنده) ابن برجان اشبیلی، عبدالسلام بن عبدالرحمن (نويسنده) ابن عربی، محمد بن علی (نويسنده)

    عدلونی ادریسی، محمد (محقق)
    عنوان‌های دیگراجازه "ابن عربی" للملک المظفر ** الرساله البغدادیه ** تفسیر سوره الروم (التفسیر الذوقی للقرآن) ** رساله الاعتبار (التبصره) ** کتاب التنبیهات ** کتاب خواص الحروف و حقائقها و اصولها
    ناشردار الثقافة للنشر و التوزيع
    مکان نشرمغرب - دار البیضاء
    سال نشر1429ق - 2008م
    چاپ1
    شابک-
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف4ن3 282 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نصوص من تراث الصوفي الغرب الإسلامي، مشتمل بر شش اثر از صوفیان غرب اسلامی و اندلس است که با مقدمه، تحقیق و تعلیقات محمد عدلونی ادریسی منتشر شده است.

    آثاری که در این کتاب گرد آمده عبارتند از:

    1. كتاب خواص الحروف و حقائقها و أصولها: تألیف ابن مسره جبلی (متوفی 319ق) است و در آن به شکل خاصی اسرار حروف مقطعه‌ای که بعضی از سوره‌ها به آن آغاز شده، ذکر شده است[۱]‏.
    2. رسالة الاعتبار (التبصرة): تألیف ابن مسره جبلی است و در آن از این سخن رفته که شناخت حقیقی الهی تنها از دو طریق اصلی عقل و نقل امکان دارد[۲]‏.
    3. تفسير سورة الروم (التفسير الذوقي للقرآن): اثر ابوحکم عبدالله بن عبدالرحمن بن برجان (متوفی 563ق) است. نتیجه حاصل از آن مهم‌ترین رویداد فکری و سیاسی در تاریخ غرب اسلامی است و این به آنجا مربوط می‌شود که نویسنده در تفسیر آیات آغازین سوره روم، استرجاع قدس توسط مسلمین را با ماه و سال معین کرده است[۳]‏.
    4. إجازة ابن عربي للملك المظفر: اثر محی‌الدین بن عربی (متوفی 638ق) و مشتمل بر سه موضوع اصلی است: اجازه ابن عربی به ملک مظفر بهاءالدین غازی؛ ذکر اساتید تعلیم (نه تربیت) ابن عربی و ذکر بعضی از تألیفاتش (297 عنوان)[۴]‏.
    5. الرسالة البغدادية: ابوالحسن علی بن عبدالله نمیری شوشتری (متوفی 668ق)، این رساله را در رد اعتراضات فقها و دفاع از طریقت صوفیه نگاشته است[۵]‏.
    6. كتاب التنبيهات: اثر صدرالدین قونوی (متوفی 672/673ق) است و مباحث آن پیرامون تفکر اساسی و محوری در فلسفه عرفانی ابن عربی، که حقیقت محمدیه است، می‌چرخد. حقیقت محمدیه از جهت ارتباط با عالم، مبدأ خلق عالم است و از جهت ارتباط با انسان، غایت کمال انسانی و چراغی است که همه انبیا و اولیا علم باطنی را از آن دریافت کرده‌اند[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص9
    2. ر.ک: همان، ص10
    3. ر.ک: همان، ص4
    4. ر.ک: متن کتاب، ص106
    5. ر.ک: همان، ص141
    6. ر.ک: همان، ص162-161

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها