نسخه‌شناخت (پژوهش‌نامه نسخه‌شناسی نسخ خطی فارسی)

    از ویکی‌نور
    ‏نسخه شناخت (پژوهشنامه نسخه‌شناسی نسخ خطی فارسی)
    نسخه‌شناخت (پژوهش‌نامه نسخه‌شناسی نسخ خطی فارسی)
    پدیدآورانصفری آق‌قلعه، علی (نويسنده) افشار، ایرج (مقدمه‌نویس)
    ناشرمرکز پژوهشی ميراث مکتوب
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1390ش
    چاپ1
    شابک978-600-203-025-2
    موضوعنسخه‌شناسی - نسخه‌شناسی - ایران
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ص‎‏7‎‏ن‎‏5 113/3 Z
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نسخه‌شناخت (پژوهش‌نامه نسخه‌شناسی نسخ خطی فارسی)، نوشته علی صفری آق‌قلعه (متولد 1357)، در موضوع نسخه‌شناسی است.

    مهم‌ترین هدفی که در تنظیم بخش‌های این اثر در نظر گرفته شده، کاربردی بودن مطالب آن است. تلاش نویسنده بر این بوده است تا خواننده بتواند پس از مطالعه کتاب، آگاهی‌های پایه‌ای مربوط به شناخت نسخه‌ها را به دست آورده و هنگام مواجهه با یک نسخه‌ی جدید، دانسته‌های خود را به‌کار گرفته و به نتایج مورد نظر خود دست یابد. بنابراین سعی شده تا اصلی‌ترین مباحث به زبانی ساده و در حوزه زبان فنی این رشته بیان شود. هدف دیگر، دانش‌افزایی خواننده کتاب در خصوص پی بردن به محدوده زمانی تولید اثر و آسیب‌هایی که متوجه نسخه شده، است. در این راستا نویسنده دگرگونی‌های سبکی هرکدام از اجزای نسخه خطی را با توجه به ادوار تاریخی نسخه‌شناسی توصیف کرده است[۱].

    نویسنده، مطالب کتاب را بر اساس ترتیبی که در تولید نسخه خطی رعایت شده، مطرح کرده است. برای این منظور کتاب به دو بخش تقسیم شده است؛ در بخش نخست اجزای اصلی نسخه به ترتیبی که هنگام تولید رعایت شده مورد بررسی قرار گرفته و در بخش دوم به آرایه‌های نسخه پرداخته شده است[۲].

    نویسنده برخی از مباحث نسخه‌شناسی را به دلیل وجود نوشته‌های محققانه مرتبط با آن به‌صورتی مختصر مطرح کرده و خواننده را به آن نوشته‌ها رهنمون کرده است[۳].

    یکی از مصادر این اثر، کتاب‌شناسی کتاب‌های خطی نوشته مهدی بیانی است که بسیار مورد استفاده قرار گرفته است[۴].

    نویسنده هرکدام از بخش‌های کتاب را با توجه به سبک‌شناسی نسخه‌ها مورد گفتگو و بررسی قرار داده است. وی تلاش کرده است تا مباحث کتاب، به‌ویژه تاریخ‌گذاری‌ها را با ارائه نمونه‌های تصویری متعدد از دوره‌های گوناگون و با احتیاط تمام مطرح نماید. به دلیل مبتنی بودن مباحث نسخه‌شناسی بر ساختار دیداری، تلاش شده تصاویر کتاب از کیفیت مطلوب برخوردار باشد. تعداد تصاویر ارائه‌شده در کتاب متناسب با نوع موضوع بوده است. برخی از تصاویر در متن و برخی دیگر در آخر کتاب قرار گرفته که در متن با علامت «*» به آن اشاره شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: دیباچه مؤلف، صفحه بیست‌وپنج
    2. رک: همان، صفحه بیست‌وهفت
    3. رک: همان، صفحه بیست‌وشش
    4. رک: همان، صفحه بیست‌وپنج
    5. رک: همان، صفحه ‌بیست‌وشش - ‌بیست‌وهفت

    منابع مقاله

    دیباچه مؤلف.

    وابسته‌ها