نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی ( تونس و مصر)

    از ویکی‌نور
    نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی (تونس و مصر)
    نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی ( تونس و مصر)
    پدیدآورانابراهیمی کیاپی، هادی (نويسنده)
    ناشرانتشارات بین‌المللی الهدی
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1393ش
    چاپ1
    شابک‫ 978-964-439-675-5
    موضوعاسلام - تجدید حیات فکری - بهار عربی، 2010م - ایران - تاریخ - انقلاب اسلامی، 1357 - تأثیر
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف2ن5 1564 DSR
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی (تونس و مصر)، نوشته هادی ابراهیمی کیایی (1353ش) است. این پژوهش در دو بخش تنظیم شده است؛ نویسنده در نخستین بخش، بحث خود را با چارچوب نظری درباره انقلاب‌ها و نظریه‌های گوناگون در تبیین آن‌ها آغاز کرده و به این پرسش پاسخ می‌دهد که آیا این نظریه‌ها می‌توانند انقلاب‌های عربی را پوشش دهند؟ او این نظریه‌ها را ناکافی برشمرده و می‌خواهد رهیافت تازه‌ای را برای چارچوب نظری که مناسب انقلاب‌های عربی باشد، ارائه کند[۱].

    نویسنده، بحثش را با نگاهی به روش تحلیل گفتمانی رخداد انقلاب ارائه می‌دهد[۲]. او روش‌شناسی این کتاب را بر نظریه‌های انقلاب مبتنی کرده و روش تحلیل گفتمانی را برای آن برگزیده است. او انقلاب اسلامی را درون گفتمان اسلام‌گرایی و اسلام سیاسی جای داده و دال مرکزی‌اش را بر شریعت استوار می‌کند[۳]. وی بر این باور است که با تعیین دال مرکزی انقلاب اسلامی و دال‌های شناور آن می‌توان به تکرارپذیری و اشاعه این دال‌ها در انقلاب‌های شمال آفریقا، تونس و مصر پی برد[۴].

    نویسنده در بخش دوم به انقلاب‌های عربی، بیداری اسلامی شمال آفریقا و نظریه‌های انقلاب می‌پردازد. او ناکارآمدی و ناتوانی نظریه‌های انقلاب را در باب انقلاب‌های عربی به وجوه پیچیده و چندبعدی این جامعه‌ها ربط می‌دهد. ازاین‌رو، وی با بررسی استقرایی چگونگی و چرایی وقوع انقلاب تونس و مصر، زمینه‌ها و محیط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن‌ها را واکاوی کرده و مقدماتی را برای به‌کارگیری روش تحلیل گفتمان درباره آن‌ها فراهم می‌کند. در این مدل، بازتاب‌های انقلاب اسلامی بر پایه رقابت‌ها و منازعه‌های گفتمانی تفسیر می‌شود. نویسنده در آغاز این بخش، چگونگی و چرایی انقلاب‌های تونس و مصر را در چارچوب نظریه‌های انقلاب توضیح داده و با انقلاب اسلامی مقایسه می‌کند. سپس، به بررسی گفتمان اسلام سیاسی در میان این انقلاب‌ها می‌پردازد[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ص‌36
    2. ر.ک: همان، ص‌111-83
    3. ر.ک: همان، ص‌111
    4. ر.ک: همان، ص‌112
    5. ر.ک: همان، ص‌120-119

    منابع مقاله

    متن کتاب.

    وابسته‌ها