نزول عيسى بن مريم آخر الزمان

    از ویکی‌نور
    نزول عيسى بن مريم آخر الزمان
    نزول عيسى بن مريم آخر الزمان
    پدیدآورانسیوطی، عبدالرحمن بن ابی‌‌بکر (نويسنده) عطا، محمد عبدالقادر (محقق)
    ناشردار الکتب العلمية
    مکان نشرلبنان - بیروت
    سال نشر13سده
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ع94 س9 141/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    نزول عيسی بن مريم آخرالزمان، تألیف جلال‌الدین عبدالرحمن سیوطی (متوفی 911ق)، مقاله‌ای است مختصر که در آن، مطالبی پیرامون نزول عیسی(ع) در آخرالزمان در قالب سؤالاتی مطرح شده است. مقدمه و تحقیق اثر به قلم محمد عبدالقادر عطا است.

    محقق کتاب آن را با ذکر شرح حال سیوطی و عصر او آغاز کرده است. در ادامه، نسخ خطی کتاب معرفی و روایات و مطالب کتاب را به منابع مستند نموده است[۱]‏.

    سیوطی کتابش را با این عبارت آغاز کرده است: در روز پنج‌شنبه، ششم جمادی‌الاول سال 888ق، سؤالی از من پرسیده شد با این مضمون که عیسی(ع) هنگامی‌که در آخرالزمان نازل می‌شود، در این امت به شریعت پیامبر ما حکم می‌کند یا به شریعت خودش؟ اگر بگوییم به شریعت نبی ما حکم می‌کند، شیوه حکمش چیست؟ آیا به یکی از مذاهب چهارگانه است یا به اجتهاد خودش؟ اگر به یکی از مذاهب چهارگانه حکم می‌کند، آن مذهب کدام است؟ و اگر به اجتهاد عمل می‌کند، آیا به‌واسطه نقل - که از خصائص این امت است - احکام را استنباط می‌کند یا به‌واسطه وحی؟ اگر به‌واسطه نقل است، راه او برای شناخت سنت صحیح از سقیم کدام است؟...[۲].

    سیوطی سپس سؤالات مذکور را یک‌به‌یک پاسخ می‌هد. ابتدا پرسش شریعت عیسی را پاسخ داده و معتقد است عیسی(ع) به هنگام نزول، در این امت به شریعت پیامبر ما حکم می‌کند نه به شریعت خودش. دلیل بر این موضوع عبارات علما، احادیثی واردشده و اجماع است که سیوطی به سخنان برخی از علمای اهل سنت و نیز احادیثی اشاره می‌کند[۳].

    نویسنده همچنین در رابطه با اینکه به کدام‌یک از مذاهب چهارگانه عمل می‌کند، چنین پاسخ می‌دهد که مذاهب اهل سنت فراوان است و منحصر در چهار مذهب نیست. علاوه اینکه چگونه نبی از یکی از مذاهب تقلید می‌کند و حال آنکه می‌گویند مجتهد از مجتهد تقلید نمی‌کند. مجتهد که یکی از امت است از کسی تقلید نمی‌کند، پس چگونه ممکن است نبی تقلید کند[۴].

    در انتهای کتاب، بخشی الحاقی آمده که در آن 68 حدیث و اثر در رابطه با نزول مسیح بن مریم(ع) از منابع اهل سنت ذکر شده است[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه محقق، ص17-5
    2. ر.ک: متن کتاب، ص21
    3. ر.ک: همان، ص25-22
    4. ر.ک: همان، ص28-26
    5. ر.ک: همان، ص86-59

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها